Et spesielt jubileum

Skrevet av Birger Christensen,  19.07.2008
Artikkelbilde

24. juli 1958 hadde 22-årige Arnfinn Lund hest til start på Øvrevoll. Navnet på det firbente håpet var Jabota, jockey var kun 14 år gamle Terje Finnbråten, og Jabota ble eid av 15-årige Karen Louise Valen.

- Jeg tror jammen du har god sjanse til å vinne i morgen, sa Hasse Eriksen (far til direktør og sportssjef Hans Petter) da han traff på Arnfinn dagen før løpet. Det skulle vise seg å stemme. Jabota seiret med en snau lengde, og unge herr Lund hadde tatt sin første Øvrevoll-seier. Det ble ikke på noen måte den siste.
Vi sakser følgende fra Morgenposten:
”Den mest populære seieren endte i Trondheim, da Jabota vant for første gang i år med Terje Finnbråten på ryggen. Denne hoppen var Arnfinn Lunds første vinner som profesjonell trener, og at eierinnen – unge frøken Valen – var lykkelig, skulle være unødvendig å fortelle.”

Lite ante vel journalisten hvilken karriere som startet akkurat da.

Terje Finnbråten, Karen Louise Valen og Arnfinn Lund på Øvrevoll 50 år senere.

 

Oppvokst på Leangen

- Jeg er født og oppvokst et steinkast fra Leangen travbane i Trondheim, så interessen for hest fikk jeg tidlig. Jeg husker godt da det ble bestemt at de skulle ha galoppløp på Leangen. Hestene ble sendt med jernbanen fra Oslo, og jeg var med på stasjonen og tok dem i mot. Allerede som 13-åring, i mai 1949, fikk jeg et oppsitt, minnes Arnfinn.
Den første seieren som jockey kom 2. oktober samme år på Evy, og Arnfinn ble faktisk champion et par ganger på Leangen. Men feltene var nokså tynne, og i 1957 ble det slutt på galoppløp. Arnfinn var imidlertid fast bestemt på at det skulle bli mer galopp, og heldigvis fikk han med seg livsledsager Undis på planene.

Arnfinn med Mikkel på ermen og Undis ved sin side
- Jeg tok med meg noen hester fra Leangen. I 1958 hadde jeg fem starthester på Øvrevoll. Det ble med tre seire til Jabota, de andre på stallen var Cynara, Ever Amber, Flying Vicky og Zainova. Etter hvert kom jeg i kontakt med Alfred Eriksen, og i fem år var jeg stutterimester for ham på Rotnes gård i Nittedal. I 1963 overtok jeg treneransvaret der oppe, og jeg var på Rotnes til 1991. Da flyttet jeg hestene inn til Øvrevoll, mens vi bosatte oss på Røa. Angrer ikke på det, for det var mye slit med å ha hestene så langt fra banen.

Utrolig karriere

Det vil gå for langt å gå alt for mye i dybden når det gjelder Arnfinns karriere. Det blir å plukke ut noen av de aller største høydepunktene. Han ble champion første gang i 1968, og totalt har han tatt 11 titler som trener. I nærmere 25 dominerte Arnfinn listene sammen med Terje Dahl.
Arnfinn har seks Derbyseire på Øvrevoll. Den første kom med Starry Ho i 1973, deretter to strake Skogan-seire i 77 og 78 med Mintage og His Lordship. Fenomenet Sunorius i 1987 er den hittil siste Triple Crown-vinner, og listen ble komplettert med Bye Bye Loev og Negra del Oro for to og tre år siden.
- Men jeg har også en seier i Svensk Derby, og den smakte ekstra godt. I 1979 ble St Remi den første norskoppdrettede vinner av et Svensk Derby, og det var en stor opplevelse. Paul Cook, som red vinneren, klarte ikke å ta ham opp før han hadde gått en runde ekstra, så mye krefter hadde St Remi igjen. For egen regning legger vi til at en stor norsk kontingent feiret denne seieren på Golden Days i Malmø, et utested som siden aldri helt ble det samme.
Arnfinn er nøye når han skal anskaffe seg hest. Både avstamning og eksteriør blir grundig gjennomgått, ikke minst ser han nøye på høvene. Har hesten en dårlig hov, blir det nesten alltid problemer, sier Arnfinn. Grundigheten har gitt ham mange flotte hester på stallen, og ikke minst har han hatt en utrolig evne til å finne gode hopper. Se på dette knippet fra ikke alt for fjern fortid: Heavy Loaded, Top Cat, Laila Alawi, Ask Again, Let Be, Sangelin, Nijsha, Negra del Oro, Dipple, Tawoos, Romola, Kutbeya og Miss the Boat. Kanskje skulle vi ha nevnt enda flere, men det er ikke så verst klasse over denne gjengen heller.

Royal Conductor den beste

- Kan du etter alle disse årene si hvilken hest som er den aller beste du har trent?

Arnfinn bruker ikke lang tid på å tenke seg om.

- Det må bli Royal Conductor. Han kom til meg som toåring og debuterte ved å vinne på Derbydagen med 11 lengder. Deretter vant han kriteriet med 15 lengder foran en topphest som Colombian Friend. Dessverre ble han skadet tidlig i treårssesongen, men han rakk i hvert fall å slå Noble Dander i 2000 Guineas. Et utrolig individ, som det var veldig trist at vi ikke fikk se mer av, mintes Arnfinn.

Arnfinn er i sitt 73. år, men er fortsatt still going. Når disse linjer skrives, har han akkurat vunnet Klaveness’ minneløp med Miss the Boat og Michelets minneløp med What Budget.

- Etter å ha mistet et par verdifulle hester de siste ukene, trengte vi disse seirene nå. Det går opp og ned i denne sporten, det er i hvert fall helt sikkert. Oversetter man Piet Heins kjente ord til norsk, blir det noe slik som ”Det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden”.

Vi gratulerer Arnfinn med jubileet. Det blir nok en stund til nestemann kommer opp i 50 år siden første trenerseier og samtidig er still going strong.

 

 

 

 

Miss The Boat