Kvinnelig dominans

Skrevet av Birger Christensen,  23.06.2008
Artikkelbilde
Zeu Tin Tin med trener og rytter Yvonne Durant. (Foto Stefan Uppstrøm)

Torsdag er det kvinnenes aften på Øvrevoll. Blant publikum er det lagt ekstra vekt på en rekke tiltak for å trekke godt med kvinner til banen. Og i løpsbanen er det selvsagt hoppene som er i fokus. L’Oréal Professionnel 1000 Guineas er det første klassiske løpet som er åpent kun for hopper, og vi tror på seier til en kvinnelig jockey og trener.

Før vi går inn på torsdagens sport, må vi trekke frem den eneste løpsdagen i Øvrevolls historie med kvinner i solid flertall. Vi må tilbake til 1955, da Peter Townsend var førstesidestoff i alle aviser og ukeblader for sine nære tilknytning til det britiske kongehuset.

Da han ankom Øvrevoll i helikopter, var det noe nær hysteriske tilstander. Alt av billetter, program, mat og drikke var utsolgt, og da Townsend satte seg opp i paddocken for å ri Farial, tok det helt av. Løpsdagen ble fullkommen for fanklubben da Farial og Townsend vant lett til drøyt tre ganger pengene.

I 1000 Guineas tror vi mye på Yvonne Durant. Hun er både trener og jockey for Zeu Tin Tin, og selvsagt hadde det vært gøy med en kvinnelig seier på en slik dag. Hoppa var ikke så god i de to første startene på Täby, men da hun testet gresset, var det en strålende Zeu Tin Tin vi fikk se. Yvonne har vunnet 1000 Guineas som trener i 2000 (Sift), samt i 1991 og 1997 (Helensville og Cowrie) som jockey. For første gang tror vi at hun vinner løpet som jockey med en egentrent hest.

Theatrical Award, et av hjemmehåpene i 1000 GuineasBlant konkurrentene blir det spennende å se de norskoppdrettede Theatrical Award og Fortaleza, som begge har god sjanse til å hevde seg høyt oppe. Fjorårets kriterievinner Latakia bør regnes, og lite startede Trieste var ikke så mye slått i den svenske utgaven nylig. Vi synes også Red Line hos Cathrine Erichsen har vist mye bra. Hennes formtall på 74 sier ikke alt om kapasiteten.
Det første 1000 Guineas gikk i 1969 og ble vunnet av Carnaby Street. Trener var Arnfinn Lund, og 39 år senere har han Vista Hermosa til start. Det er ti år siden sist Arnfinn vant 1000 Guineas (Heavy Loaded), så han synes kanskje det er på tide. Blant jockeyene trekker vi frem Trond Jørgensen, som har ridd fire vinnere i 1000 Guineas. Den første var i 1980 med Sister Sala, Wido Neuroths første vinner i dette løpet. Som man vil forstå er det en del jockeyer og trenere med litt fartstid bak seg på Øvrevoll.

For øvrig en veldig fin og variert løpsdag. Vi ønsker alle hjertelig velkomne, og håper det kvinnelige innslaget både blir synlig og hørbart torsdag.

Dexia Dansk Derby

Hermion og Artie Bucco starter i Dansk Derby på lørdag

Søndag rides Dansk Derby på Klampenborg med 800.000 danske kroner i samlet premiesum. 15 hester er starterklært og av dem er det kun to norske hester til start. Trener Wido Neuroth starter Artie Bucco som rides av Fredrik Johansson og Hermion som Lennart Hammer-Hansen skal ri. Selv om sistnevnte la opp som jockey for tre år siden er nå tilbake i full aktivitet i Tyskland hvor han rir til daglig.

Favoritt i løpet blir mest sannsynlig Carpe Diem (Manuel Santos) som trenes av Lennart Reuterskiöld Jr i Malmö. Bror Fredrik trener den nest høyest rangerte, Itsagroom som skal rides av Fernando Diaz.

Det er lite som skiller Stall Trick or Treats Artie Bucco og Morten Buskops Hermion foran Dansk Derby. Sist de startet var tidlig i juni i et Noviseløp på Øvrevoll og da var det hals mellom dem over  2200 meter. Begge har forsøkt seg på Klampenborg tidligere. I fjor vant Artie Bucco der over 1400 meter, mens Hermion var fjerdehest i Vinterfavoritens Ærespremie over 1600 meter.

Øvrige norske hester

Hovman skal forsøke seg i Seeland Pokalløp over 1800 meter hvor samlet premiesum er 200.000 danske kroner. Han møter 12 hester og storfavoritt er selvfølgelig Peas and Carrots som i år har vunnet Pramms Memorial og Stockholm Stora Pris. Cathrine Erichsen trente Hovman skal rides av Manuel Martinez.

I Larch Ærespremie for treåringen sender Arnfinn Lund ut Sang Real med Dina Danekilde og Rune Haugen starter Livigno som skuffet i siste start da han var uplassert i Jockeyklubbens Jubileumsløpning på Täby. 

Trener Halvard Soma har Wannabeawarded i Derby Consolation over 2400 meter og med 100.000 danske kroner i samlet premiesum.

Flere mennesker på Royal Ascot

Etter ombyggingen av hovedtribunene som var ferdig for to år siden, falt publikumsbesøket noe på Royal Ascot meetingen. I år var det igjen på vei opp og lørdag ble det ny publikumsrekord med nærmere 71.000 mennesker innenfor portene.  Totalt ble det solgt 288.000 billetter til meetingen som i år gikk over fem dager.

Johnny Murtagh ble beste jockey

Johnny Murtagh som har overtatt som førstejockey for Aiden O’Brien etter at Kieren Fallon måtte gi seg pga utestengelser, har ridd med enorm suksess i det siste. Han ble beste jockey under Royal Ascot meetingen med seks seiere. Samtlige var trenet av Aiden O’Brien og høydepunktet var seieren i Gold Cup på Yeats som vant løpet for tredje gang.