Løpsdag 1-9

Skrevet av Birger Christensen,  15.06.2008
Artikkelbilde
Forsiden på programmet 2008, Media Hora

Her har vi samlet forhåndsomtale og referater for løpsdag 1-9 2008.

Det er først en forhåndsomtale for løpsdagen, deretter referat fra løpsdagen og omtaler for alle løpene.

 

 

Alle bilder er tatt og eies av www.hesteguiden.com

 

Løpsdag 1 torsdag 17. april 2008

Ventetiden er over

Det er snart 19 uker siden Øvrevoll stengte portene etter galoppsesongen 2007. Nå er vi i gang igjen, og selv om vi har vært i gamet en stund, er det rart hvor sterke sitringer det gir oss at det skal bli løp igjen.
I den første måneden er det sandbanen som gjelder, en bane vi har hatt glede og nytte av siden 1984. Den har særlig tidlig på våren og sent på høsten gitt oss muligheter til å utvide sesongen, og ikke minst er belastningen på gressbanen blitt mindre. Sesongen på gress starter 17. mai, som er blitt en innarbeidet løpsdag på Øvrevoll siden 2001.

Etter de flotte tallene for sesongen 2007, blir det selvsagt veldig spennende å se om utviklingen fortsetter. Spillet i Norge går veldig bra for tiden, og dessuten har tallene fra Norge til lunsjgalopp i Sverige vært kjempegode. V5-omsetningen på åpningsdagen i fjor manglet snaut 16 000 på å passere millionen, i år bør vi nå syvsifret med god margin.
Hva skal så en stakkars spiller se etter når bongene skal komponeres når så mange hester har ukjent form? Løp i kroppen er som oftest en fordel, og noen av våre svenske gjester kan nok vinne med ferske starter bak seg. Treningsforholdene her til lands har ikke vært de beste, med lite snø og mye is, så det vil som alltid være vrient å gjøre sine vurderinger i starten. Sist torsdag ga V4 120 000 kroner, mens det hadde kostet i underkant av 26 000 å helgardere alle løpene.
Ser vi på åpningsdagen på Øvrevoll de siste ti årene, ser vi noe av det samme. Ingen V5 har gitt under 10 000, så den største overraskelsen vil være om det ikke kommer noen overraskelser. Fem ganger har V5 gitt over 50 000, så det burde være et spennende marked for de spillere som er ute etter en skikkelig pott.
Da håper vi å se så mange som mulig av dere på Øvrevoll torsdag. Dere som ikke har mulighet til å komme, finner sikkert veien til en kommisjonær.


Jacob i hundre x 3

Jacob Hveding Fretheim har holdt på en stund på Øvrevoll. Etter fjoråret sto han bokført med 299 seire som trener, og i årets aller første løp kom gevinst nummer 300. Royal Hill avsluttet sterkt og tok en fortjent seier. Av bare farten tok han nummer 301 med Ticmotor.

Marie og Jacob H Fretheim i vinnerpaddock med Royal Hill
- Royal Hill har fått mye kondisjon i løpet av vinteren, men er tynt jobbet fartsmessig. Det var litt overraskende at han skulle slå hestene til Eva Sundbye, men de fikk ikke så stort forsprang som jeg hadde trodd, kommenterte Jacob.
- Synes Ticmotor hadde fortjent en seier allerede i fjor, men møtte da blant annet Maria Møy, som var for god. Nå ser vi frem mot Forsommerløpet, hvor jeg har god tro på ham, fortsatte Skoger-treneren.
Med seier nummer 300 (og 301), er Jacob nummer ti på statistikken gjennom tidene på Øvrevoll. Nærmest på listen ligger Ingvard Hansen, som bare har fem seire å gå på. Faren til Jacob er for øvrig nummer åtte, men Jacob senior har 463 gevinster, så dit er det et stykke frem.

V5 ble innledet med en klar favoritt i form av Gillsan. Han fikk litt kamp av Artie Bucco, men holdt unna.
- Det var aldri noen fare. Han ventet på de andre, men svarte enkelt opp. På grunn av sykdom ble det kun to starter i fjor, men nå virker alt bra. Det blir en start eller to før Guineas, men Derby er selvsagt det store målet, sa trener Arnfinn Lund.

Knut O Arnesen hadde en trøblete sesong, med mye sykdom på stallen. Nå ble det seier første løpsdag, da Lisa Bivemark fant en åpning med Tini’s Song.
- Vi har vært en del inne på Øvrevoll, for forholdene ute i Enebakk har vært ganske så dårlige, sa Arnesen etter den fine starten.

- Det ble rolig tempo i front uten for mye trykk. Da er hun god, og seieren ble meget enkel, konstaterte trener Hallvard Soma. Lost Lady tok seg greit av V5-3 etter en for henne perfekt oppskrift.
- Vi satser på novisehekken 17. mai, for vi kommer til å satse litt på hekk med Lost Lady, fortalte Hallvard.Lost Lady vinner lekende enkelt for jockey Espen Ski

Charlotte Sjøgren hadde to hester til start i sjette løp. Tross en dårlig start ble det en meget enkel seier med Shotgun Charlie, mens Definite Romance spurtet storstilt og sikret en flott dobbel for stallen.

Dagens Dobbel ble også en dobbel for Luis Santos. På Mizar holdt han unna for Ario med minste mulige margin. Dermed ble Luis mestvinnende jockey sammen med Marie Fretheim.
- Mizar hadde mange problemer i fjor, men nå er han for fullt tilbake. Øvrevoll Mile Cup blir målet for Mizar denne våren, sa en fornøyd trener Morten Arnesen.

Omsetningen ble meget bra. V5 var ikke så mye under 1.1 million, og det må være bra. Og som vanlig ble det en pen utbetaling både i V5 og på Dagens Dobbel. En fin start.

 

ROYAL HILL tredje, var en liten stund på vei ut av trippelen. Kom imidlertid flott tilbake og tok en fin seier. BIEN DICHO måtte jobbes for å holde følge. Kom med en flott spurt innvendig og nådde annen. NOT SECRET annen, fikk fatt i lederen, men kunne ikke svare vinneren. TICMOSIC ledet og så ut som en vinner, inntil det buttet siste 100.Ticmosic sørget for dagens andre seier til rytter Marie Fretheim

TICMOTOR raskt fremme i tet. Ble hardt utfordret, men var god nok til å svare opp hver meter. I DONT DO WALKIN med i et tidlig lederpar. Klarte aldri å få noe overtak på vinneren. TEQUILA HEAT tapte mye fra start, kom frem som tredje, men kunne aldri hente de to fremste. CATFIGHT på det jevne til fjerde. 

GILLSAN lå hardt på underveis i tet. Ble utfordret midt på oppløpet, men klarte å samle seg til sikker seier. ARTIE BUCCO tredje-fjerde. Satte inn et tøft angrep, men klarte ikke å ta seg forbi. TSARINA BLUE tredje. Holdt farten greit til mål. SCHUBERT annen til oppløpet, måtte gi seg noe.Gillsan vinner med Pascolina Pinto på ryggen

  TINI’S SONG fint plassert innvendig. Kom med en flott spurt og nådde akkurat frem til seier. KLEINGELD som et lyn fra start. Ledet i det lengste, men måtte se seg slått rett før mål. UNREAL WONDER avsluttet også meget sterkt og var ikke mye slått. LE MEXICO annen i svingen, holdt bare farten.

Tinis Song sørger for trenerseier til Knut O Arnesen

LOST LADY tet, holdt et pent og rolig tempo i front. Stakk fra de øvrige på oppløpet og vant meget enkelt. WOLVER hele veien en av de som var nærmest vinneren, det samme med BARG som tok siste trippelplass. ONKEL BLAA tredje-fjerde, holdt farten greit. Svært få endringer i løpet underveis.

SHOTGUN CHARLIE litt sen ut fra boksen. Kom opp på tredje i siste sving i stor fart og koblet et klart grep. Vant meget lett. DEFINITE ROMANCE lenge i baktroppen. Spurtet voldsomt og knep annen på streken. PRINCE JONATHAN femte, avanserte pent fremover. Holdt annen til kort før mål. MEKONG og MIA dro av gårde i stor fart, holdt til et lite stykke inn i oppløpet.

Shotgun Charlie vinner på åpningsdagen 

MIZAR raskt til tet. Holdt seg foran helt til streken, selv om det var lite som skilte i mål. ARIO også fremme hele veien. Fightet helhjertet til streken og var svært knepent slått. LACH avsluttet fint til tredje, mens de øvrige i fortroppen ikke helt klarte å holde farten til mål.

Mizar vinner med Luis Santos på ryggen 

Løpsdag 2 torsdag 24. april 2008

Tøffe utfordringer

Den største favoritten i V5-spillet, Gillsan, innfridde forventningene på åpningsdagen. Likevel ble det en pen utbetaling til de spillerne som klarte å løse rebusen. Denne gang ser det ikke særlig mye enklere ut. Vi merker oss at de tre deltakerne i tippekonkurransen alle finner sin banker i V5-2. Men mens Rune Haugen og Annike Bye Nunez støtter seg til Suffolk County, setter Hallvard Soma sin lit til Simano. Vi merker oss ellers at Rune vinnertipper tre hester fra stallen, mens Hallvard setter sin Quinta do Lago først på linjen. Det er morsomt at de involverte har tro på det de holder på med.
En god del av hestene som skal ut torsdag, var også til start på åpningsdagen. Flere gikk relativt svakt, men for hester med mye kondisjon og lite hurtigtrening, kan en slik ”blåser” være veldig verdifull. Enkelte av hestene bytter også distanse, så det kan være lurt å ha et øye til hestene med start i kroppen. Tini’s Song er den eneste vinneren fra første løpsdag som skal ut på ny, og således kan Arnesen-hoppa bli først til to gevinster i 2008.
Sportslig sett er første løp samt V5-2 de to mest interessante oppgjørene. Kvelden innledes med et eliteløp over 2300 meter, en særdeles åpen batalje. Her er det ikke mye som skiller. Kanskje kan lettelsen til Martin Rodriguez bli utslagsgivende, Fortsetter han som han har gjort tidligere i vinter, er det ikke lenge han får beholde sin lettelse. Seirene har nemlig kommet på løpende bånd både i Sverige og Danmark.
I V5-2 er det milere rett under eliten som viser seg frem. Øvrevolls sandbane tror vi er perfekt for Simano. Men også Suffolk County, som vant på åpningsdagen i fjor, trives bra på underlaget. Quint Essentials var også helt enorm i fjor høst, så her blir det moro.
Vi ønsker alle som prøver seg hell og lykke. For uten en liten porsjon flaks, kombinert med en dose dyktighet, kan det bli vrient å lose seg gjennom alle fallgruver i V5-spillet.


Supert av Suffolk

Suffolk County er nok en av banens beste milere på sandbanen. For tredje gang (2005 og 2007 i tillegg til torsdag) vant han sitt første løp for sesongen.
- Men nå skal jeg holde ham på sandbanen. Det er der han fungerer, det har vi lært nå. Neste start blir nok samme type løp om tre-fire uker, sa trener Rune Haugen.Suffolk County med Jacob Johansen på ryggen

Great Gambo innledet kvelden med en sikker seier mot gode stayere. Fredrik Johansson, som vant sitt første løp på Täby for året tidligere på dagen, red nå sitt første løp i 2008 på Øvrevoll. Det endte med en sikker seier.
- Dette er en bra hest, bare han ikke stresser seg opp. Han hadde en tendens til det noen ganger i fjor. Hans neste start blir nå trolig på Pramms-dagen på Jägersro 18. mai over 2400 meter, kommenterte trener Wido Neuroth. Great Gambo passerte med seieren 800 000 innridd og blir nok ganske sikkert millionær innen året er omme.

Amazer gjorde flere fine løp i fjor som toåring, dog uten å vinne. I årsdebuten ble det en sikker seier foran positive Big Ransom.
- En hest jeg venter meg en god del av. Tror han skal få en veldig hyggelig treårssesong, sa trener Arnfinn Lund om vinneren Amazer.

Bonne Easter utkjempet en hard kamp mot Cajun Star og holdt unna med hode.
- Hun har sett fin ut i trening, så helt uventet var det ikke, sa trener Annike Bye Nunez. Hun hadde for øvrig vinneren på to hester på sitt V5-forslag i programmet.Bonne Easter nedkjempet Cajun Star

Johanna Grindal er en rytter man skal se opp for. I fjor ble det tre seire og to annen på åtte starter.
- Men i år skal det bli enda bedre, sa Johanna. Selvtilliten ser ut til å være i orden.

Tom Fix fikk det ikke til å stemme på åpningsdagen. Torsdag var han tilbake der han var fire ganger i fjor, i vinnerpaddocken.
- Vi får prøve å ta like mange seire i år også, men det er ikke så enkelt, sa trener Pål Nordbye.Tom Fix vinner foran Marteen
- Jeg har fire og en halv hest i trening i Sørkedalen, sa han, uten å komme inn på hva den halve hesten betød.

Some Night har vunnet fra ytterspor før og gjorde det også i går. Dermed klarte både Pia Høiom og Fredrik Johansson å bli dobbeltvinnere. Ellers imponerte både Annike Bye Nunez og VG med rett V5.

 

GREAT GAMBO tidlig i front. Holdt et fornuftig tempo og hadde ingen problemer med å holde inn til seier. HECTOR fint med som femte, avanserte litt mot siste sving. Var først i en tett fight om annen. OMOTO SANDO annen, frem til lederen. Satte press på denne, men måtte gi seg. Fikset siste trippel. CUNAMI tredje det meste av veien, holdt bare farten.

AMAZER tredje, frem til front på bortre langside. Ble angrepet, men holdt sikkert unna. BIG RANSOM fjerde, avanserte frem mot teten. Kunne ikke ta seg forbi lederen. CAPOLINO tet, ned på annen. Kjempet knallhardt med stallkameraten VAMP om tredje. TITAN sjette. Så litt skummel ut, men det ble ikke noe ekstra.

Amazer vinner sitt første løp med Pascolina Pinto på ryggen

BONNE EASTER tidlig til tet. Ble hardt angrepet, men holdt unna med minste mulige margin. CAJUN STAR fint med som fjerde. Kom med et kraftig angrep, men rakk bare nesten frem. MEKONG ble ridd mer avventende denne gang. Avsluttet bra. LE SUEDE annen til oppløpet, ikke så mye ekstra.

SUFFOLK COUNTY rett til tet. Dro unna i et godt tempo og holdt unna helt til målstreken. QUINT ESSENTIALS tredje, etter hvert frem til lederen. Ga vinneren en fin match. De øvrige var mye slått, men et positivt løp av 12 år gamle NICKI HILL til tredje. SIMANO var helt under båten. Noe galt?

BECKINA midt i feltet. Fant en luke mellom hester og slo seg frem til knepen seier. MUSICAL MISSILE rask ut, droppet litt tilbake. Spurtet fint langs railen. TINI’S SONG tidlig fremme, overtok teten og så seiersfarlig ut. Det buttet imidlertid noe. CHOPARD ledet, holdt ikke helt inn. PETIT MINOU fint med rundt svingen, holdt farten greit.Beckina vinner amatørløpet med Joanna Grindal

TOM FIX tredje, avanserte frem til tet. Ble angrepet, men klarte å holde unna. MARTEEN femte, frem til tredje. Utfordret vinneren hardt, men kom ikke forbi. QUICK SHANIA et løp på det jevne til tredje. De øvrige fikk langt frem til de beste på oppløpet.Some Night

SOME NIGHT til tet før svingen. Dro av gårde og vant meget enkelt. DIAMONDANDPEARLS fremme hele veien, holdt unna til annen. ACT TWO sen fra start. Kom voldsomt langs railen og snappet tredje. ROBINSON rask av gårde, klarte ikke å fullføre.

Løpsdag 3 torsdag 1. mai 2008

Topphestene lufter seg

Det er vår i luften. Øvrevolls beste hester har snart storløp på programmet, og som et ledd i planleggingen, ønsker de fleste å gi dem et løp i kroppen. Dette gjelder i høyeste grad i løp 2. Kun fem hester til start, men for et fenomenalt felt. Salt Track gjentar oppskriften fra i fjor med sikte på Pramms i Malmø 18. mai etter et opphold i Dubai. Da vant han på Jägersro, og en reprise er selvsagt målet.
For Miss the Boat og Firello er det Walter Nilsens Minneløp på 17. mai som er nærmeste siktemål. De var nummer en og to på nasjonaldagen i fjor og forbereder seg på en gjentakelse. Fjorårets komet, Ladies Unique, samt What Budget fyller ut feltet på en utmerket måte.
At underlaget er sand, tror vi er en klar fordel for Salt Track og Ladies Unique. Miss the Boat er klart bedre på gress, og distansen er i utgangspunktet i snaueste laget. Firello har ikke gått løp på sandbanen siden årsdebuten i 2005, og da gikk det ikke så bra. Men løp i kroppen får de uansett, og det er det viktigste.
Mange av sprinterne i V5-1 har møtt hverandre en rekke ganger. Miyasaki og Solvana er nye i forhold til første løp på åpningsdagen, og disse to setter en ekstra spiss på begivenhetene. Hvis Solvana får et brukbart løp fra ytterspor, tror vi Neuroth-hoppa legger motstanderne på rygg i finishen, men helt sikre er vi ikke.
Ellers et kjempefint program på den første maidagen. På arbeidernes fridag må det jobbes om man skal makte å prikke inn rett V5. Lett blir det heller ikke å forholde seg til 12 arabere, hvorav mange kommer fra Sverige. Det blir litt for enhver smak, og vi gleder oss stort til den beste sportslige dagen så langt i år.


Suveren Salt Track

Salt Track var sist fra start i årsdebuten torsdag. Men de siste skal bli de første, og i mål var han totalt overlegen.
- Han var mer suveren enn jeg trodde han skulle være, og dette lover godt. Vi sliter imidlertid med dårlige høver, så vi får bare håpe at bena holder. Da tror jeg det skal en god hest til å slå ham i Pramms Memorial 18. mai, løpet han vant i fjor, sa trener Niels Petersen.
Bak den suverene vinneren gikk Ladies Unique et nytt godt løp, mens What Budget var bra som tredje. Miss the Boat og Firello vil nok by på noe helt annet når det neste gang blir gress som underlag.Salt Track vant overlegent med Espen Ski på ryggen

V5 ble innledet med et fint sprintløp. Løpet munnet ut i en duell mellom Ticmosic og Royal Hill. Sistnevnte ledet i det lengste, men på målstreken fikk Carlos Lopez kastet nesetippen til Ticmosic forbi.
- Han skuffer meg aldri, sa Eva Sundbye om Ticmosic, som tok stallens første seier for året.
- Det har vært stang-ut med noen målfototap, så nå var det på tide med seier, sa Eva.

Ticmosic vant med nese foran Royal Hill
Kvelden ble innledet med et araberløp, og seieren gikk til Assischca. Hun har hatt en tendens til å bli nummer to eller tre, for på 43 starter var det bare blitt en seier fra før.
- Men Pascolina Pinto red et flott løp, og da ble det seier, konstaterte trener Camilla Moberg.
- Assischca skal gå noen løp til før det blir avl, fortalte Camilla.

Jenny B Hansen dominerte fjerde løp. Løpet var oppkalt etter Coney Island, en av de beste hestene fra hennes stall. Ikke rart hun var rørt hennes to deltakere i løpet tok en flott dobbeltseier.
- Dette var drømmen for Stall Drømmen, tre entusiastiske jenter som eier In The Flesh, sa Jenny. Red Tsunami sørget for at løpet ble fullkomment for stallen på Lønnås.Dobbelt seier til trener Jenny B Hansen, In The Flesh vinner foran Red Tsunami

Eva Sundbye vant med Ticmosic, og en time senere fikset hun V5-seier nummer to. Cajun Star kom bakfra og tok en relativt sikker gevinst.
- Et flott ritt av Tina Smith. Cajun Star er tøff og tør å gå i luker, og Tina fant den rette veien, sa Eva. Tina har for øvrig ridd i Dubai i vinter og vunnet løp i Abu Dhabi, og nå ble det et fint come back på Øvrevoll.

Mia gikk bra på åpningsdagen etter et løp med litt for høyt tempo fra start. Nå var det litt mer moderert, og da holdt Mia til mål. Fjorårets europamester, Inger-Elene Brekke, bedømte tempoet meget bra i front, og da ble det en fin seier.
V5-finalen ble vunnet av Red Dragon, svensktrent av Åsa Edvardsson. Marie Fretheim satt på ryggen, og dermed overtok hun for en stakket stund ledelsen på jockeystatistikken.

ASSISCHCA tok det relativt pent fra start. Avsluttet desto sterkere og tok seg forbi kort før mål. SB BLACK LUCIFER med fremme hele veien. Så ut til å gå mot seier, men kunne ikke svare opp helt inn. QUIERO rask ut. Holdt meget bra til tredje i debuten. AL RAAI fikk litt drøy sving, mens BLACK BANDIT var med i striden et stykke inn i oppløpet.

Assischca vinner araberløpet for trener Camilla Moberg 

SALT TRACK avventet et stykke bak de øvrige. Nærmet seg mot siste sving, og i et jafs var han forbi. Totalt overlegen. LADIES UNIQUE annen, overtok inn på oppløpet. Kunne ikke svare vinneren. WHAT BUDGET tet, holdt bra til tredje. For de to øvrige var det mest snakk om å få et løp i kroppen.

TICMOSIC tok det roligere fra start denne gang. Kom i stedet med en flott finish og rakk akkurat frem. ROYAL HILL raskt fremme i tet. Holdt unna helt frem til målstreken, men tapte akkurat på siste steget. BIEN DICHO kom fint frem i en luke på oppløpet og rakk frem til tredje. NOT SECRET bra fremme, manglet det lille ekstra.

IN THE FLESH fint opp utvendig på siste bortre, tredje i siste sving. Fortsatte avansementet og vant til slutt sikkert. RED TSUNAMI sist til han avanserte voldsomt mot siste sving. Så oppløpet først, men måtte gi seg mot vinneren. RUSSIAN ROULETTE tredje-fjerde. Litt passiv i siste sving, men avsluttet godt nok til å klare tredje. HANDSOME BOY tet til oppløpet, hadde da gjort sitt. TANIEC annen, på det jevne.

CAJUN STAR et stykke bak tettrioen. Nærmet seg hele tiden på oppløpet og passerte lederen 50 meter fra mål. ESPOCITIO i front, den av lederne som holdt klart best. TICMOLINO fint bakfra til tredje, mens ARIO og SEA PIRATE ikke klarte å holde stand i front.Cajun Star vinner med Tina Smith på ryggen

MIA i tet i et godt, men ikke overdrevent tempo. Holdt seg foran hele veien og vant enkelt. BETWEEN FRIENDS nærmest vinneren det meste av veien, så også i mål. Bra spurt av DAUGHTER OF YORK til tredje, mens CHARMION ga seg litt etter å ha den plassen lenge.Mia vinner lett med Inger Elene Brekke på ryggen

RED DRAGON raskt fremme fra ytterspor. Tet rett før svingen og holdt seg foran helt til mål. FIREFOX også godt med fra start. Prøvde seg mot vinneren, men måtte nøye seg med annen. NEXT AMBER rask ut, annen i svingen. Holdt farten fint i et løp hvor det ikke ble så mange endringer underveis.Red Dragon for trener Åsa Edvardsson

PATALAVAKA tidlig fremme. Ble angrepet, men nektet å gi fra seg den lille ledelsen. VISTA HERMOSA ikke så rask ut som i fjor. Kom opp utvendig og fightet hardt, men aldri forbi. TEQUILA HEAT den tredje som var i bildet, sikker tredje.

Spennende oppløpskamp! Patalavaka foran Vista Hermosa

Løpsdag 4 torsdag 8. mai 2008

Om formtall – og litt til

Mange med bakgrunn i trav, synes ofte det er vrient å lese et Øvrevoll-program. Man er vant til auto- eller voltestart, og det snakkes om 20 og 40 meter tillegg. På Øvrevoll er det en del uttrykk som formtall, maidenløp, noviseløp og aldersvektløp, og de garvede snakker om hestens handicap. Kanskje er det ikke riktig så vrient som man skulle tro. Uten at det dermed gjør det så mye enklere å finne vinneren. Men vi vil i hvert fall forsøke å forklare noen av uttrykkene.
Bortsett fra på toåringene, den yngste årgangen, vil det under jockeyens navn stå angitt et formtall. Det er et tall som angir hestens kapasitet, og tallet går opp om hesten viser form eller synker om prestasjonene er svake.
For at hestene skal få et formtall kreves det i Norge at hesten enten har startet tre ganger, være plassert i to løp eller vunnet et løp. De fleste løpene er av en slik karakter, at vekten hesten må bære på ryggen, inkludert jockey, avgjøres av formtallet. Vi bruker et eksempel fra torsdagens fjerde løp:
1 Charmion skal ha ridevekt som angis av formtallet pluss 10 kg. Det blir i utgangspunktet 50 kg, men Carlos Lopez har ridevekt 53 kg, og det blir da den vekten hesten må bære i løpet.
4 Grey’s Anatomy er bare 3 år, og den får derfor bare 4 kg tillegg til formtallet. Dermed blir ridevekten 56 + 4 kg = 60 kg. Treåringene blir ikke ansett for å kunne matche de eldre hestene og får derfor et mindre tillegg eller en større lettelse. Utover i sesongen blir forskjellen mellom en treåring og en eldre hest stadig mindre, og fordelen avtar derfor suksessivt.
6 Rose Gate skal bære 60 kilo, men har ridevekten 58. Det er fordi rytteren, Inger-Elene Brekke som amatør har to kilo vektlettelse. Til å begynne med er lettelsen fire kilo, men både lærlinger og amatører mister lettelse etter et visst antall seire.

Løp 2 torsdag er et noviseløp. Det betyr at hester med mer enn en seier ikke får starte. Her er det en fast vekt med tillegg for seier for de tre hestene som har vunnet en gang. I maidenløp er det kun åpent for hester som aldri har vunnet.

Løp 6 er et løp hvor hester ikke kan ha formtall over 54. Her er vektene faste, med tillegg for innløpte penger. De hestene som har høyest formtall i forhold til ridevekten, står da i utgangspunktet best til i løpet. Men det er ikke nødvendigvis sikkert at de vinner, for baneforhold, spor, distanse, jockeyers disponering og kapasitet spiller også inn. Dessuten kan også hester ha gode og dårlige dager, akkurat som vi tobente.

En sak er i hvert fall sikkert: Har man funnet frem til en vinner fordi hesten har et riktig løp, og den så går til topps i løpet, da får man en spesiell følelse av lykke.
- Den var jeg sikker på, kan man høre blant de innvidde. At man var like sikker på en som ikke vant i forrige løp, det er allerede glemt.

Med disse linjer, som forhåpentligvis oppklarte noe for de som ikke allerede er bitt av basillen, ønsker vi lykke til. En mai-kveld på Øvrevoll er avgjort ikke å forakte, så da sees vi vel?


Sikter mot Fearnley

Northern Pal er en meget god galoppør. Torsdag vant han fra formstallen til Niels Petersen med Espen Ski som dyktig sjåfør.
- Jeg følte meg ganske sikker på seier, sa Niels etter at triumfen var i havn.
- Northern Pal er en hest som blir enda bedre med lenger distanse og på gress. Han er meldt i Fearnleyløpet og er uansett en type som jeg tror vil utvikle seg fint, mente Niels.Northern Pal og Espen Ski
Også Dzius fra samme stall var et spennende bekjentskap. En fin type, som jeg tror vi vil få mye glede av, sa Espen. Kanskje er den dyktige nordmannen på vei mot et nytt championat.

Annike Bye Nunez hadde to hester til start i kveldens første løp. Det endte med en suveren dobbeltseier, et lite hav foran de øvrige. Best i duoen var Pan Tostado, som tok karrierens første seier.
- Dette var utrolig gøy. Eierne har vært tålmodige og lojale, så dette fortjente de virkelig. Pan Tostado har helt klart kapasitet, så hvis vi bare klarer å holde ham frisk og i godt humør, kan det bli flere seire, antydet Annike.

Catfight svarte til navnet og fightet helhjertet i V5-1. Det holdt til seier for den eneste hoppa på startstrek.
- Hun gikk en sprint på åpningsdagen. Da var banen litt løs, samtidig som sprint er for kort. Nå stemte det bedre, og det var deilig. Catfight er meldt både i Diana (svensk 1000 Guineas) og Norsk 1000 Guineas. Satser på at hun øker formtallet sitt, for jeg tror absolutt at hun kan ha noe i disse løpene å gjøre, mente trener Are Hyldmo.Catfight vinner med Kim Andersen på ryggen

Lisette Olai-Olssen hadde en trivelig kveld i det flotte vårværet. Seieren med Charmion ble fulgt opp av en triumf med gode gamle Onkel Blaa. Begge ledet hver meter av løpet.
- Charmion svarte opp alle angrep, og det var veldig moro for entusiastiske eiere at det endelig ble seier. Onkel Blaa trivdes med selskapet og med blinkers, og da gikk han til mål, sa en godt fornøyd Lisette.

To seiere til trener Lisette Olai-Olssen denne dagen, her Charmion

Cathrine Witsø Slettemark ble amatørchampion både i fjor og forfjor. Misunderstood hadde slett ikke misforstått og dro fra til sikker seier.
- Jeg har hatt ham siden han var føll, og det er klart det blir litt ekstra med slike hester. Vi får prøve å ta et tredje championat, men det er langt frem dit, konstaterte Cathrine.

PAN TOSTADO tredje. Angrep lederen og tok seg forbi 100 meter før mål. BONNE EASTER til tet i relativt moderat tempo. Tapte mot stallkameraten, men var langt foran de øvrige. SECOND WIND fjerde, holdt farten godkjent. CAJUN STAR femte, intet ekstra å sette inn da tempoet ble høynet i tet.Dobbeltseier til trener Annike Bye Nunez, Pan Tostado vant foran Bonne Easter

NORTHERN PAL fint med rett bak teten. Angrep innvendig og nådde frem i god tid. LACH i tet. Holdt godt og tok sin tiende annenplass på 15 starter! TSARINA BLUE den rette i bildet. Fremme tidlig og holdt bra. EVITA bra med til oppløpet.

CATFIGHT raskt til tet. Dro godt unna og vant knepent, men sikkert. MONFALCONE fjerde. Avsluttet sterkt og nærmet seg vinneren mye. BIG RANSOM og CAPOLINO kunne ikke følge de to fremste da farten ble skrudd opp. Trolig to hester som vil hevde seg bedre på gress.

CHARMION alene i front. Fikk selskap på oppløpet, men hadde da spart nok til å holde unna. GIGGS tredje. Angrep og så et øyeblikk ut til å ta seg forbi lederen. COUNTRY PLAYER bedre med enn på lenge. Virket seiersfarlig lenge, men det ebbet litt ut. GREY’S ANATOMY med til inn i siste sving, mens ROSE GATE var annen til ut på oppløpet.

ONKEL BLAA fikk drømmeopplegget, i tet uten press. Da var det aldri noen tvil, og han vant enkelt. MARTEEN sjette, avsluttet best av de øvrige bak vinneren. MISS VIGILANTE annen-tredje, holdt farten bra. QUICK SHANIA femte, avsluttet godkjent. QUINTA DO LAGO med til oppløpet.Onkel Blaa vinner med lærling Tiril Solum

MISUNDERSTOOD fint med innvendig bak lederne. Satte inn støtet på rett tidspunkt og vant sikkert. DARK PRIDE tet, annen i svingen. Holdt farten bra til mål. HILDIS DUE frem til tet før svingen. Holdt også bra til siste trippel. CHOPARD avsluttet godt til fjerde, mens KING ga seg noe etter tredje i siste sving.Misunderstood med Espen Ski

DZIUS tredje-fjerde. Stormet frem til en suveren seier. WHAT BUDGET godt gående ute i banen. Holdt farten fint til mål. MIZAR også med i fremre skikt. Gikk bra helt til mål. FAIR FLAIR ledet til inn mot siste sving, ga seg en del. Bra avslutning av ZAVANN ZAID og HANZANO.

Dzius sørget for Espens tredje dagsseier 

Løpsdag 5 lørdag 17. mai 2008

Glitrende galopp i det grønne

For åttende året på rad ønsker Øvrevoll velkommen til galopp på nasjonaldagen. Når barnetog, samt første dose av is og pølser er konsumert, er det bare å gi seg i vei til vårt vakre anlegg. Stadig flere har forstått at det er på Øvrevoll det skjer på 17. mai om ettermiddagen. Fantastiske galoppløp, ispedd en rekke aktiviteter for små og store, slik blir det fest av.
Totalt er det 11. gang det avholdes løp på 17. mai. Først hadde vi det i to år på rad, i 1934 og 1935. Så gikk det syv år, før tyskerne fant ut at løp på 17. mai i 1942, det kunne være en grei måte å provosere det norske folket på.
I 2001 ble ideen om løp på den store dagen tatt opp igjen. Nasjonaldagen falt på en torsdag, og man ble enige om å avholde løp slik det pleide å være på torsdager. Forsøket falt svært heldig ut, og siden har det vært slik. På 17. mai skal det være løp på Øvrevoll.

Med årets første gressløp, blir det på mange måter en nystart for sesongen for mange. Lørdag går fire av løpene på gressbanen. Sandbanen er viktig nok den, men det er likevel noe helt spesielt med løpene på gress. Publikum opplever en større nærhet til hestene når de nærmer seg på oppløpet, og det er nå en gang gresset som er det opprinnelige underlaget.

Vi glemmer tombola, lykkehjul og ponniridning. Det er nemlig mer enn nok å glede seg over for den som elsker fart og spenning med firbente fullblods i forgrunnen. Hovedløpet er i år en fantastisk utgave av Walter Nilsens Minneløp. Dette er ett av de beste stayerløpene som er ridd på Øvrevoll på mange år, Ekstra morsomt er det selvsagt at fjorårets hest i Skandinavia, Appel au Maitre, stiller på startstreken. Årsdebuten i Tyskland var tilfredsstillende, og det er derfor ingen grunn til å tvile på hvem som blir favoritt i løpet. Stall Perlen og Wido Neuroths stjerne har på fem starter i Norge og Sverige aldri vært i nærheten av å tape. I fjor ble det tre forsøk, noe som ga klare gevinster i Svensk og Norsk Derby, samt Stockholm Cup.
Løpet avvikles i år for fjerde gang, og gledelig er det at alle de tre tidligere vinnerne er på plass. Alpino Chileno tok den første utgaven, mens Rune Haugen fulgte på med Mick Jerome i forfjor. Begge disse løpene bar preg av en totalt dominans for Haugen, mens fjorårsløpet ble en stor seier for Miss the Boat, den flotte hoppa i trening hos Arnfinn Lund. Da var norske Firello nummer to, og også han er på plass i år. Rune sendte for øvrig alle sine tre startende til årsdebut på Klampenborg, hvor de gikk gode løp bak The Pirate. Sistnevnte har vært strålende to ganger på rad i Danmark. Skulle han stå 2400 meter fullt ut, kan han faktisk blande seg i laget også her.
At vinneren nå er nevnt, er muligens logisk. Vi vil imidlertid be spillerne om ikke å glemme danske Alpacco. Han gikk et par strålende løp i Dubai i februar, og finner han seg til rette på Øvrevoll, skal ingen føle seg trygg. Lars Kelp er ikke fremmed med å trene storløpsvinnere, og den gode danske, som ble jockeychampion på Øvrevoll i 1981, skal man ta på alvor. Appel au Maitre blir trolig V5-spillets største favoritt, men ønsker man å gardere, vil vi absolutt be spillerne ha et øye til Alpacco.
Rammeløpene er fine, med et par sportslige høydepunkter. Blomsterprinsessene skal dele ut premiene til vinneren i V5-1, et flott løp for den klassiske årgangen. Dette er samtidig årets aller første gressløp, og flere av de hestene som ventes å gjøre opp i Guineas-løpene om en måned, stiller til start. En kvartett synes å skille seg noe ut. Better Built fra stallen til Bendik Bø i Stockholm er en galoppør av godt merke. Gillsan og Montgomery har avlagt lovende årsdebuter og er harde opponenter, mens Distant Star på sitt beste kan matche de beste hingstene og vallakene..
Vi vil også nevne V5-finalen, et flott felt for hestene som befinner seg rett oppunder eliten. Her våger vi rett og slett ikke stikke frem haken. Dette er ett av de vanskeligste løpene vi har sett å vurdere. Den som klarer rett trippel her, har trolig en hyggelig tur på vei til lukene.
En lynrask supersprint over 402 meter er også noe vi har sansen for. Her nytter det ikke å sove i timen, for 22 sekunder etter at starten er gått, er hestene i mål. Dette er turboutgaven av hestesportens Formel 1, så dette blir moro.
Da er det bare å håpe at værgudene spiller på lag. I så fall er det svært lite som slår Øvrevoll på 17. mai. Vi har begynt å glede oss.

Appel au Maitre vant Walter Nilsens Minneløp foran The Pirate

 

 Flott vinner – men også tøffe konkurrenter

Appel au Maitre er fortsatt ubeseiret i Skandinavia. Kanskje vant han lettere enn det så ut for i Walter Nilsens Minneløp, men vi ble også imponert over et par av hans konkurrenter.
- Han ble litt ”tempotorsk” og måtte ta i skikkelig. Var likevel ikke redd for at vi skulle tape, sa en fornøyd jockey Fredrik Johansson. Trener Wido Neuroth var inne på det samme.
- Det ble kanskje ikke helt perfekt, skulle nok ønsket at det hadde gått litt fortere underveis. Han gjorde det han skulle, og så får vi se om han er så god som vi håper, sa Wido.
- Det er ikke så ofte vi får ha en slik hest. Derfor har vi meldt i Prix de l’Arc de Triomphe i oktober, forklarte Wido.

Bak vinneren gikk flere av konkurrentene et kjempeløp. The Pirate og Espen Ski fikk vinneren til å strekke på seg, og Niels Petersens flotte galoppør gikk sitt livs løp. Honnør også til Firello. Han holdt unna i kamp med positive Alpino Chileno i trippelstriden, en fabelaktig prestasjon av øyenstenen på stallen til Wera Torgersen.

Wido Neuroth og Fredrik Johansson ga seg ikke med Appel au Maitre. I løpet etter gjorde norskoppdrettede Ilo en flott årsdebut.
- Han virker bedre i år enn i fjor. Nå sikter vi mot dansk Breeders, og deretter er svensk Breeders og Fearnleyløpet aktuelle, sa fjorårets trenerchampion.

Spillemessig ble 17. mai en glitrende dag. Banen kunne bokføre den nest høyeste omsetningen i V5 gjennom tidene når man ser bort fra Derbydagen. Været ble også langt bedre enn det lenge så ut til, og det ble akkurat den familiefesten det var langt opp til.Better Built fra Bendik Bøs stall vant foran Montgomery

Mange av de klassiske kandidatene møttes i V5-1. Seieren gikk til Bendik Bø og hans Better Built. I en jevn strid med Montgomery holdt han unna.
- Jeg var litt spent på om han sto distansen. Per-Anders Gråberg ga ham et perfekt løp, og det var godt å se at han gikk til mål. Nå kommer vi tilbake til 2000 Guineas om en måneds tid, sa en fornøyd Bendik Bø.

Nasjonaldagen ble innledet med seier til Mekong. Espen Ski red som vanlig et godt løp, og dermed kunne karrierens første seier bokføres.
- Har hatt Mekong siden i fjor sommer. Fikk noen hovproblemer, så vi tok det pent. Har fått god hjelp av Rafael Schistl med å ri ham på banen, og det setter jeg stor pris på, kommenterte trener Leif Spørck.Mekong vant første løp på Nasjonaldagen

Bal de L’ile er blitt 13 år gammel. Alderen tynget ikke på Øvrevoll 17. mai, da han vant supersprinten med en sikker lengde foran positive Kleingeld. Det er nokså nøyaktig halvannet år siden Bal de l’Ile satte banerekord på denne distansen, og fortsatt er altså speeden still going.

Fair Flair vant nokså overraskende mot gode sprintere.
- Hun har vært litt treg fra start i noen starter, så vi har kjørt opp tempoet litt i trening. Fair Flair er nok best på distanser fra 1600 meter og nedover. 1350 meter kommende torsdag kan nok passe bra, sa trener Pål Jørgen Nordbye.

Russian Roulette var favoritt sist han startet på Øvrevoll. Da rakk han ikke helt frem, men nå ble det perfekt. Lost Lady og Onkel Blaa gikk litt for hardt på i tet, og da de hadde brukt kruttet, stakk Jan-Erik Neuroth fint frem med Russian Roulette.Russian Roulett vant med lærling Jan-Erik Neuroth

Den flotte, men litt kalde 17. mai-dagen ble avsluttet med seier til Ticmotor, Jacob og Marie Fretheim.
- Dette var en fin oppladning til Forsommerløpet om 14 dager. Han har hevet seg siden i fjor, og jeg tror absolutt at det kan bli mye moro fremover, avsluttet Jacob.


MEKONG fint med som femte-sjette. Stakk frem tidlig på oppløpet og vant suverent. DEFINITE ROMANCE fjerde, opp som tredje. Holdt farten fint og klarte annen på det. MILLIONDOLLARBABY avsluttet fint fra en plass i køen, mens CHOPARD og ALL FOR LOVE dannet tetpar i siste sving. Hadde da gjort sitt ytterste. MANITS LO med, kunne ikke fullføre i samme stil. Grei avslutning av COUNTRY PLAYER.

BAL DE L’ILE raskt ute og tok en sikker seier. KLEINGELD bra med og nærmet seg vinneren noe på slutten. ROYAL HILL tredje det meste av veien i et løp der det ikke var så lett å endre på tapte meter fra start.Superraske Bal de l'Ile vant Supersprinten

BETTER BUILT fint med som fjerde. Fant plass ute ved gjerdet og kontrollerte sikkert de siste metrene. MONTGOMERY lå sammen med vinneren. Gikk litt lenger inn i banen og avsluttet flott til annen. Meget bra innsats av RED LINE, som spurtet flott til tredje. GILLSAN fremme til midt på oppløpet, ga seg noe. CHECK RAISE og QUANERO i tetskiktet til kort inn i oppløpet, ga seg en del. Bra avslutning etter sen start av SANG REAL.

FAIR FLAIR tidlig fremme. Holdt unna i en meget tett finish. Også DIAMONDSANDPEARLS lynrask av gårde. Kjempet helt til målstreken mot vinneren. DESERT WARRIOR opp mot tredje midt på oppløpet. Kom aldri i nærkontakt med de to, men klarte greit siste trippel. Favorittene fikk aldri tak i de fremste fra ytterspor.Tett i mål mellom Fair Flair og Diamondsandpearls

RUSSIAN ROULETTE fint med innvendig bak tethestene. MARTEEN lenge i baktroppen. Spurtet best av alle og nådde greit frem til annen. ONKEL BLAA måtte kjempe i et litt for høyt tempo fremme i tet. Holdt klart godkjent til tredje. LOST LADY ledet i det lengste, men det hadde gått litt for fort underveis.

APPEL AU MAITRE fjerde-femte. Gikk frem midt i oppløpet, men fikk hard kamp av toeren. Måtte strekke på seg for å vinne. THE PIRATE avanserte frem tidlig i oppløpet. Ga vinneren knallhard kamp og gikk rett og slett et kjempeløp. FIRELLO rett til tet. Holdt unna til tredje på strålende vis. ALPINO CHILENO også helt fremme. Klart godkjent som fjerde. MISS THE BOAT i fremre skikt, måtte gi seg denne gang.

ILO var en av mange som gikk frem blant flere hester på linje 200 meter fra mål. Stakk frem og vant sikkert. QUINT ESSENTIALS med fremme hele veien, holdt meget godt til annen. HEATWOOD frem sammen med vinneren, snappet tredje fra NORTHERN PAL. ARIO og LACH dannet tetpar i svingen, begge måtte se flere passere.Ilo vant Subaru Sølvdivisjon

TICMOTOR tidlig til tet. Kontrollerte hver meter og vant sikkert. MARIA MØY fjerde, opp på tredje. Avsluttet bra og ble annen på det. FORTALEZA annen, holdt farten greit til tredje. Den fjerde som var i nærheten av der det skjedde, var Girls Don’t Lie.Siste løpet ble vunnet av Ticmotor

Løpsdag 6 torsdag 22. mai 

Spillenøtter i fleng

Det koster 237 600 kroner å helgardere V5 torsdag. Det bør bety en interessant aften for storspillerne, for det ser ut som en meget krevende rebus. Bankerkandidatene står ikke akkurat i kø, og selv om det skulle lykkes et par favoritter å vinne, tror vi på en meget pen utbetaling.
Sportslig kan selvsagt ikke dagen måle seg med den nylig avholdte stordagen på 17. mai. Den kanskje mest spennende hesten vi møter på, er treårige Archived fra Are Hyldmos stall. Han var ikke så mye slått i hardt selskap på høsten i fjor i England, og Are er fornøyd med det han har sett så langt.
- Archived ble kjøpt på Newmarket i fjor høst og har vært på stallen siden november i fjor. Hans hovedoppgaver er 2000 Guineas på Øvrevoll om en måned og treåringenes eliteløp på Täby til høsten. Viser han seg god nok, vil han få prøve seg mot eldre hester også. Torsdag skal han normalt ha en god sjanse, ser ut til å ha kontroll på Lach i trening. Archived er en fin type, som vi håper på sikt kan bli en miler helt i eliten, beretter Are.

De klassiske løpene nærmer seg, og først ute er de to Guineas-løpene i juni. Treåringene, som møtes i V5-1, har nok i en del tilfelle Guineas i sikte, men det er også mange andre fine oppgjør for denne årgangen. Men de to hoppene i feltet, Catfight og Theatrical Award, bør i hvert fall ha realistiske forventninger om en god innsats i 1000 Guineas. Det er ikke så veldig mange treårige hopper som matcher denne duoen på formtall. Med et godt løp torsdag, bør de to nevnte absolutt ha noe å gjøre i hoppenes første klassiker.
Denne gang går tre løp på gressbanen. Gode stayere møtes over 2200 meter, hester som i flere tilfelle har Michelets Minneløp som et siktemål. Løpsdagen avsluttes med et 15-hesters felt over 1350 meter. Her er Livigno, fjorårets skandinaviske mester, alene om å forsvare treåringenes farger. Går han like bra som han gjorde den gang, tror vi han kan beseire sine eldre motstandere.

Livigno lyste

Livigno vant lekende lett over eldre konkurrenter

I V5-finalen var Livigno eneste treåring i startboksene. Det affiserte ikke den flotte hesten til Stall Trick or Treat. Rune Haugen var da også særdeles godt fornøyd.
- Med unntak av at han ikke fungerte på dirt tracken på Täby i fjor høst, har han ikke gjort noe feil. Han har tatt sine seire fra tet, nå fikk vi se at det fungerte med et annet opplegg også. Derfor tror jeg at han står 1600 meter. Vi går i første omgang for Jockeyklubbens Jubileumsløpning (svensk 2000 Guineas), og det er i det hele tatt nok av oppgaver, sa Rune.

To hopper stilte til start i V5-1 på Øvrevoll torsdag. Theatrical Award og Catfight var ikke mer beskjedne enn at de la beslag på de to første plassene.
- Vi var spente på om Theatrical Award ville takle gressbanen uten så mye som en gressgalopp bak seg. Det gikk strålende, sa en glad trener Marianne Tveter.
- Hun er meldt i Lyches, 1000 Guineas og Skandinavisk Mesterskap, kunne Marianne berette om fremtidsplanene.¨Theatrical Award vant dagens første V5 løp
Etter målpassering skjedde det et uhell i dette løpet. Jan-Erik Neuroth ble sparket i brystet, men heldigvis ser det ut til å ha gått bra med Jan-Erik.


Archived er en treåring som det er stilt litt forventinger til. I sin første start viste han noe av det som bor i ham.
- Det fungerte bra, selv om han var litt lat. Alltid deilig når det stemmer for en ny hest på banen. Han måtte kjempe litt for å ta seg forbi Lach, men det er ingen tvil om at Archived er en bedre hest. Det første store målet er 2000 Guineas, så får vi se etter hvert, sa en fornøyd trener Are Hyldmo. Lach tok for øvrig sin 11. andreplass på 16 starter, men denne gang var det ikke fordi han er en antivinner.

Archived vant noviseløpet

 

Zababa Sacc vant St Leger i fjor i sin hittil eneste start på Øvrevoll. Nå doblet han deltakelsen og antall seire.
- Zababa Sacc er avhengig av feste. Det fikk han nå, og da tror jeg at det er utvikling i ham. Nå sikter vi mot Michelets Minneløp 17. juli, sa trener Tommy K Nilsson.

 

Lot to Win ble 8. hest på 17. mai. Fem dager senere var det en langt bedre utgave vi fikk se.
- Han gikk for første gang på sandbanen forrige gang. Da mente Per-Anders Gråberg at det kunne være litt for langt. Det var det tydeligvis ikke, sa en meget fornøyd trener Lena Natt och Dag.

Spider Dancer hadde gått flere gode løp i år uten å få fullklaff. Torsdag var det tid for vinnerpaddocken. Silja Støren holdt han fint i gang i amatørløpet.
- Det stemte slik som treneren hadde sagt. Rask av gårde, en liten pause og så gi alt på slutten. Det gikk ikke så fort på de siste meterne, så jeg var litt engstelig. Heldigvis kom ingen forbi, sa en fornøyd Silja.

King vant ikke løp i fjor, derimot tok han tre seire i 2006. Nå var det klart for triumf igjen. Etter et fint ritt av Fredrik Johansson ledet King hver meter. Etter tre seire tidligere på kvelden til Sverige, holdt vi oss denne gang på ”rett” side av grensen.

 
ARCHIVED på utsiden av lederen. Måtte strekke på seg, men vant til slutt enkelt. LACH til tet. Holdt god fart og ga vinneren litt å gjøre. DANETIME MUSIC femte, avanserte til tredje. Klart best bak de to fremste.

ZABABA SACC femte-sjette. Frem tidlig i oppløpet og var i tet 200 meter fra mål. Holdt sikkert unna. SPIRIT DU LOGIS i baktroppen. Avsluttet meget bra midt i banen. WHAT BUDGET annen. Holdt farten fint og klarte siste trippel på det. ZIMON avsluttet fint, mens MICK’S LEGEND og RICHARD DANCER var med i striden til midt på oppløpet.

Zababa Sacc trives på Øvrevoll 

THEATRICAL AWARD femte i svingen. Satte inn støtet 200 meter fra mål og vant sikkert. CATFIGHT tredje, frem til front litt inn i oppløpet. Holdt fint til annen. HERMINO til tet etter 100 meter. Ledet til midt på oppløpet. BIG RANSOM annen, holdt farten greit. AMAZER på det jevne til de siste pengene.

LOT TO WIN avventet i baktroppen. Fint frem innvendig på oppløpet. Så klar ut, men måtte kjempe for å holde unna. GRANDE CAPITAN sist, avsluttet voldsomt til annen. IN THE FLESH syvende, spurtet forbi mange til tredje. Bra avslutning også av REPLICANT. COMMANDER ON TURF og HANDSOME BOY førte an, men det hadde gått for fort i front.

SPIDER DANCER tidlig til front. Stakk av gårde mot siste sving og holdt fint unna. DARK PRIDE også tidlig fremme. Ble ikke med da tempoet ble skrudd, spurtet i stedet fint til annen. TICMOLINO tredje, litt tilbake. Holdt farten godt til tredje. Bra avslutning av HILTON LADY. WEDOWANNAGIVEYOUTHAT gikk veldig fort på bortre langside, ikke så fort på oppløpet.

KING rett til tet. Holdt seg foran hele veien og vant sikkert. TINI’S SONG også med der fremme hele veien. Holdt farten fint til annen. MISUNDERSTOOD fikk ingen god start. Avsluttet meget bra. FOLLOW ME bra med i svingen.

LIVIGNO tredje, fjerde i svingen. Avsluttet voldsomt og vant uhyre lett. YORKSHIRE LAD tet, holdt farten akkurat nok til å klare tredje. Ble flyttet opp til annen. FAIR FLAIR ikke blant de raskeste ut. Spurtet bra til annen, men ble nedflyttet. ARIO avsluttet godt og var nesten på høyde med annenhesten i mål. LAM OF MULL i tetbildet, holdt godt.

Løpsdag 7 torsdag 29. mai

Toppløp på gresset

Torsdag går det tre flotte løp over 1600 meter på gressbanen, i tillegg til Forsommerløpet for de norskoppdrettede treåringene. Vi ser frem mot en svært interessant løpsdag på Øvrevoll.
Først ute er et lite felt med gode treåringer. Vi fikk ikke noe helt entydig svar på hvor god Archived er i norgesdebuten sist torsdag, selv om han gjorde sin plikt. Skal han kjempe helt fremme i Guineas i juni, bør han vinne. Skjønt, Gillsan er ikke dårlig. Han skuffet kanskje litt 17. mai. Da var han bak Red Line i mål, selv om ikke det behøver å være noen skam. Hoppa til Cathrine Erichsen står faktisk et par kilo bedre til i forhold til Gillsan denne gang, og med et godt løp her, melder hun seg på blant de beste hoppene i årgangen.
Til eliteløpet som følger, tar Bendik Bø med seg trioen Moltas, Capto og Big Player. Et fryktinngytende lag, og vinneren kan fort være nevnt. Kanskje er Icaros verst i mot, men han trenger muligens løpet. Torsdag er det nøyaktig ett år siden siste start. Da gikk han strålende på Täby, nå får vi se hvordan formen er i et etterlengtet come back.

I Øvrevoll Mile Cup får vi stifte bekjentskap med Dzius igjen. Han imponerte stort på sandbanen i sin første start på Øvrevoll, nå må han nok vise minst like god form på gresset. Her tror vi også det kan være lurt å ha et øye til Bendik Bø. Heathwood har avlagt årsdebuten og er nok enda skarpere denne gang.
Vi har hoppet over Forsommerløpet, men vi spretter raskt tilbake. Vi synes duoen Ticmotor og Maria Møy har vist mest så langt. Førstnevnte vant på 17. mai, men nå tror vi det blir veldig jevnt. Ticmotor hadde løp i kroppen og står to kilo hardere ute nå. De som skal slå våre frontfigurer, må ha forbedret seg en del, men nettopp det har jo skjedd tidligere med unghester. Uansett blir det en hyggelig forsommerkveld med flott sport og ditto spill.
Lykke til.

Maria i Forsommerløpet

Maria Møy tok en sikker seier i Forsommerløpet. Favoritten Ticmotor ble speedet ned etter et godt ritt av Carlos Lopez.
- De fleste trodde at annenplass var maks, men alt klaffet for Maria og Carlos. Vi kommer til å holde oss i de halvstore løpene, med Skandinavisk Mesterskap og Breeders som langsiktige mål. Det er mye penger å løpe om hvis hun holder seg hel, sa trener Marianne Tveter, som dedikerte seieren til Karoline Bemtzen. Venninnen gikk brått bort i forrige uke.
Honnør synes vi Michael ”Dusty” Taylor fortjener. Han står for mye av det daglige arbeidet med Maria Møy.

Volo Cat er en flott hest, som seiret sikkert i Øvrevoll Mile Cup.
- En deilig hest, sa trener Bent Olsen.
- Han gikk bra på Klampenborg i et løp som The Pirate vant. Nå håper jeg at han skal kunne kjempe seg inn i den skandinaviske eliten. Vi kommer tilbake til Øvrevoll om et par uker, fortalte Bent.

Gillsan imponerte ved å slå den gode hoppa Red Line og Archived i kveldens aller første løp.
- Han bruker litt for mye krefter underveis, og derfor var det godt å ha en så sterk jockey som Fernando Diaz. Dette er en hest som kan veldig mye, og nå ser vi med spenning frem mot 2000 Guineas, oppsummerte trener Arnfinn Lund. Honnør også til Red Line, som ble solgt her på auksjon i fjor høst. Nå er hun utvilsomt i favorittsjiktet til hoppenes 1000 Guineas.

Bendik Bø hadde starterklært tre hester blant milernes elitehester. Moltas ble igjen hjemme, men de to andre var mer enn gode nok. Big Player vant relativt sikkert foran Capto. 17. mai vant den gode treåringen Better Built fra samme stall, og nå fikk vi et nytt bevis for at man skal ta starthester fra Bendik Bø på alvor.

Shotgun Charlie vant overlegent på åpningsdagen. Nå ble det langt tettere, men trener Charlotte Sjøgren holdt unna i striden.
- Han trives på Øvrevoll, så vi kommer gjerne tilbake, sa en fornøyd Charlotte.

Jan-Erik Neuroth fikk seg et stygt spark etter løp for en uke siden. Torsdag var han tilbake på hesteryggen, og ikke bare det. Med Russian Roulette ble det en fin spurtseier.
- Jeg var heldig og kom raskt ut fra Bærum sykehus, og når jeg følte meg ok, var det greit å ri løp, sa Jan-Erik. Han fortsatte av bare farten med seier på Kleingeld i løpet etter. Trener Cathrine Witsø Slettemark fortsetter suksessen.
- Det er lett å gjøre det bra når man har gode hester, sa hun. Vi snur det til at det er lett å løpe fort når man blir trent godt.

Trieste avsluttet den flotte forsommerkvelden med å vinne maidenløpet.
- Dette er en fin hest, som jeg tror trenger distanse. Hun er meldt i Diana og svensk Breeders, men vi får se hvordan hun har tatt dette løpet, oppsummerte trener Wido Neuroth.


GILLSAN avanserte til tredje i svingen. Gikk frem til tet 200 meter fra mål og holdt sikkert unna. RED LINE til tet. Holdt farten oppe og var meget godkjent annen. ARCHIVED femte i svingen. Skuffet vel noe ved bare å bli tredje. PARTHE CELEBRE fint med til midt på oppløpet, måtte gi seg mot de beste.

BIG PLAYER helt fremme hele veien. Hadde god kontroll og vant sikkert. CAPTO i tet i svingen. Så ut til å måtte gi seg noe, men kom flott tilbake. KAISER SUZEK søkte seg ut mot gjerdet. Så skummel ut 200 meter fra mål, men måtte nøye seg med tredje. De øvrige kunne ikke følge på slutten.

MARIA MØY tredje, avventet i rygg på leder. Satte inn støtet ved overgangen og avgjorde raskt. FORTALEZA frem til fjerde i svingen. Spurtet meget sterkt til annen. TICMOTOR rett til tet. Så ut som en vinner tidlig på oppløpet, men det buttet litt denne gang. JOUPALIKE i tetbildet til oppløpet, hadde gjort sitt. GIRLS DON’TLIE på det jevne, fin debut av BONNE GENI.

SHOTGUN CHARLIE fint med som fjerde på bortre langside, avanserte opp utvendig leder. Måtte jobbe for å ta seg forbi lederen. KAMRUSEPAS SACC tidlig i tet. Forsvarte seg helhjertet helt til mål. BETWEEN FRIENDS tredje i siste sving. Holdt denne plassen helt til mål. RAINBOW BARREL og QUINTA DO LAGO med til inn på oppløpet, hadde da gjort sitt beste.

RUSSIAN ROULETTE avventet i baktroppen. Spurtet meget bra og tok en sikker seier. MONFALCONE kom fort bakfra tidlig på oppløpet. Så klar ut, men galopperte ”grønt” og falt litt ut av det. Dog god annen. SHANNA sist på bortre langside. Spurtet fortest av alle til tredje. ONKEL BLAA dirigerte i front, men fikk litt mye press den siste halve runden. HELADO ga lederen press, ble selv sliten.

KLEINGELD tredje, frem mot tet tidlig på oppløpet Ble angrepet, men holdt unna. HORNPIPE fjerde, kom opp utvendig for vinneren. Ga denne en tøff fight. DARK PRIDE bra ut av boksene, men droppet noe tilbake. Femte i svingen, avsluttet greit. ANNE’S BIRTHDAY som ventet til tet. Holdt greit i årsdebuten.

 

VOLO CAT avventet i det lengste. Spurtet strålende og tok en sikker seier. QUINT ESSENTIALS fint med, overtok da lederen ga seg. Kunne ikke svare vinneren, men tok en flott annen. Hard strid om tredje, som gikk til godt spurtende ARIO. MASSENZIO hadde en klar ledelse tidlig på oppløpet, holdt til 200 meter fra mål.

 

TRIESTE overtok teten rett før svingen. Kontrollerte siden det hele til grei seier. DIRECTA LUBECA tredje i svingen, avsluttet bra til klar annen. Tett om tredje, gikk til TITAN etter en bra avslutning. DEEP OCEAN tet, annen i svingen.

Løpsdag 8 torsdag 5. juni

Wido jubilerer

Wido Neuroth passerer torsdag en liten milepæl på Øvrevoll. Som tredjemann i historien når han 900 seire som trener. Den påstanden våger vi, selv om det må et besøk i vinnerpaddocken til. Nå har han nemlig 899 gevinster på samvittigheten.
Arnfinn Lund nærmer seg 1 600 seire, og også Terje Dahl er foreløpig foran Wido med sine 948 førsteplasser. Men holder Wido det gående i noen år til, tar han nok igjen Terje og blir medlem nummer to i tusenklubben.
Siden han startet opp tidlig på 70-tallet, har Wido tatt ti championater som trener. Lenge måtte han stille bak nevnte Lund og Dahl, men i 1992 klarte han å ta sin første tittel. 11 ganger har han klart å vinne minimum 30 ganger i løpet av en sesong, og minimum 20 seire er det blitt hele 29 år. Etter at annet løp er gått i mål torsdag, tror vi jubileet er et faktum.
Alle løpene torsdag går på gresset. Det er blitt en spennende blanding av skikkelige spillenøtter og litt mer oversiktlige løp. Litt uheldig er det at det både er lunsjgalopp på Jägersro, samt løp på Klampenborg. Spilletilbudet er i det hele tatt ganske så voldsomt for tiden, og det skal bli spennende å følge utviklingen i markedet. Sist fredag var det mulig å spille til nærmere 50 løp i Skandinavia, og noen syntes nok det var i meste laget.
De to første løpene er nok kanskje de mest interessante sett med sportslige briller. Syv jevne hester over 2000 meter på gresset innleder kvelden. Ikke enkelt å finne ut av dette, selv om feltet ikke er så stort. Ladies Unique har ikke gått et så langt løp siden han ble god, men 2000 meter er ikke så mye tøffere enn 1600 meter.
Jacob Fretheim har to brukbare hester i annet løp, men vi tror ikke han klarer å hindre Wido i sitt jubileum. Treåringene Artie Bucco, Chic Tiger og Hermion gjør nok opp om seieren, og kanskje kan en av dem vise klasse nok til å bli en klassisk kandidat senere i sesongen.

Rune og Dina doblet

Rune Haugen og Dina Danekilde tok begge en dobbel under løpene på Øvrevoll torsdag. Dina vant på Haugen-trente Spirit du Logis, og i tillegg vant Rune med Tequila Heat, mens seier nummer to for Dina kom på Edvard den Fjærde.
Wido Neuroth fikk i kveldens andre løp en dobbel med Artie Bucco og Hermion. Samtidig som dette var trenerens seier nummer 900 på Øvrevoll, fikk han bekreftet at dette var hester som har noe å gjøre i Dansk Derby. Søndag 29. juni har han ganske sikkert begge to på startstreken i København.
God var også Zimon i V5-finalen. Han ble angrepet hardt, men holdt unna helt frem til målstreken.

 


SPIRIT DU LOGIS avventende som femte. Satte inn støtet på rett tidspunkt og passerte lederen kort før mål. AMAETHON fremme i tetskiktet hele veien. Overtok teten på oppløpet, svarte opp til kort før mål. OMOTO SANDO ikke så langt fremme, dog aldri langt unna der det skjedde. Gikk greit helt til streken og slo stallkameraten MICK’S LEGEND i kampen om siste trippel. TOUGH LINE OG LADIES UNIQUE førte an til litt inn i oppløpet.

ARTIE BUCCO tredje, frem til front tidlig i oppløpet. Holdt unna i en tett strid. HERMION sjette, avanserte raskt fremover. Siste 200 en duell med vinneren. GALATAZARAY fjerde, opp på tredje. Holdt meget bra og tok en sikker tredje. Av de øvrige en grei avslutning av VAMP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDVARD DEN FJÆRDE tredje, falt litt tilbake. Fikk nye krefter og seiret med knapp margin. TOTECA frem på tredje i siste sving. Ledet en stakket stund, men kunne ikke stå i mot vinneren. ANAADA spurtet bra fra de bakre rekker, mens CHOPARD og BULL’S EYE ikke helt maktet å holde stand fra tet.

WISHMASTER tredje, opp på annen. Fightet flott helt til streken og tok sin første seier. BETWEEN FRIENDS fjerde, avanserte videre mot fronten. Kjempet fint, men måtte gi seg mot vinneren. QUICK SHANIA fjerde. Spurtet meget bra til tredje. TOM FIX ledet lenge, holdt brukbart. CITY TRADER ga seg etter å ha vært helt fremme til oppløpet.

 

TEQUILA HEAT tidlig fremme i front. Holdt et godt egnet tempo og holdt sikkert unna. LAM OF MULL nærmest vinneren det meste av veien, så også i mål. LACH femte, avanserte etter hvert opp på tredje. Det skjedde lite bakfra i dette løpet, men CHECK RAISE var absolutt positiv til fjerde.

 

KLEINGELD ikke så rask ut av boksene. Frem til front tidlig på oppløpet og vant sikkert. RED DRAGON også rask av gårde. Ga vinneren en god kamp og var klar annen. HANZANO vant striden om tredje etter en god spurt, med FAIR FLAIR like i hælene. TIM FOX ødela seg i svingen.

ZIMON overtok på bortre langside. Ble angrepet, men holdt nokså sikkert unna. CLERICUZIO relativt beskjedent plassert. Avsluttet meget fort ute i banen til annen, mistet rytteren etter mål. LUCKY LUCIONI i kamp med vinneren, holdt farten godt nok til å bli tredje. Pascolina Pinto falt av ESCARPADA da de ble løpt ned av løshest etter målpassering.

 

 

Løpsdag 9 mandag 9. juni

 Hvem lykkes i Lyches Minneløp?

Brukseier Eyvind Lyches Minneløp er hovedoppslaget når Øvrevoll for første og siste gang i år avholder løp på en mandag. Lyche var en sentral person da Øvrevoll startet sin virksomhet. Han var med i den første banekomiteen, som startet sitt virke allerede i 1927, fem år før Øvrevoll åpnet sine porter. Han startet for øvrig Hamang papirfabrikk i 1906 og har fått en vei oppkalt etter seg nokså midt i Sandvika.
Theatrical Award blir trolig favoritt i dette oppgjøret, og i så fall blir det Marianne Tveters første gevinst i dette anrike løpet. Skulle Fortaleza eller Ontario gå til topps, blir det Wido Neuroths tiende triumf. Vi Menn het hans første vinner i Lyches Minneløp, som det het den gang. Det er 25 år siden i år og således et lite jubileum. Siden har Tarella, Quirt, Freeman, Magic Lover, Blue Legend, Lyphard Chief, No Exit og Ilo gått til topps fra den stallen.
I mange år var løpet dominert av favoritter, men den vinden har snudd litt. I løpet av de senere år, har trioen Watch Omega, Mylo og In the Flesh gitt over 20 i odds, og i tillegg har to 13-oddsere seiret. Noen av favorittene som har sviktet, har funnet distansen litt i lengste laget. Mandag har ingen av de 11 starthestene gått lenger i løp enn over 1600 meter på Øvrevoll. Haugen-hestene Aquila Flyer og Indian Drive har prøvd seg på lenger distanse i Danmark, og særlig førstnevnte tror vi kan være en spennende outsider mot favorittene.

Vi var litt spente på størrelsen på feltene mandag. Det er imidlertid ingen grunn til å klage. Spillerne skal få mer enn nok å bryne seg på. For dem som er engstelige for å glipp av kampene i ”Dødens gruppe” fra fotball-EM, kan vi berolige med at det vil bli fullt mulig å følge kampene på tv-skjermene. På Øvrevoll får de dobbel dose: EM i fotball og nervepirrende oppgjør med firbente i knallhard kamp om seieren frem mot målstreken. For oss er sistnevnte aktivitet minst like engasjerende og artig, men aller best når man kan ta en Ole Brumm-variant: Ja takk, begge deler.