Første svenske på 20 år?

15.08.2010
Artikkelbilde
Moe Green

Ikke siden 1990 har en svensktrent vunnet Norsk Derby. Da var det Colonia som gikk til topps, og nå er det større mulighet enn på mange år. Faktisk er det hele 15 år siden vinneren ikke var norsktrent, så begrepet hjemmeseier er så avgjort godt brukt. Vi tror det er to norske og to svenske som gjør opp om seieren.

I Svensk Derby forrige søndag var det uten tvil de blå-gule som kunne juble høyest. Moe Green svarte til de høyt stilte forventningene og skaffet Francisco Castro hans første seier i dette storløpet i Malmø, en etterlengtet triumf.

Det var samtidig årets andre Derbygevinst for Rafael Schistl, som vant den danske utgaven med Sir Henry. Moe Green har prøvd gresset på Täby to ganger, hvorav den første starten endte med klar seier. I forsøk nummer to vant Aces Star, den andre vinnerkandidaten fra vårt granneland. Sistnevnte spurtet flott til annen i Svensk Derby, og kanskje kan Fredrik Reuterskiöld endelig vinne Norsk Derby etter tre seire i den svenske utgaven. Aces Star kan fort bli litt glemt på Øvrevoll søndag, det tror vi spillerne muligens gjør litt dumt i.

Den største norske liten må vi sette til Sir Lando og Giant Sandman. Ingen av dem hadde fått prøve Jägersros sand før Svensk Derby, som i tillegg hadde en spesiell konsistens forrige søndag. Vi vet at de svenske toppene er gode, men føler oss likevel overbevist om at de får langt hardere motstand på Øvrevoll. Innsatsen til Sir Lando var strålende i Tysk Derby, og det løpet Giant Sandman gjorde i 2000 Guineas, var det også klasse over. Vi tror vår nevnte kvartett alle sikrer seg premie, og i så fall er det kun en premieplass igjen til resten. Den plassen har Niels Petersen en god sjanse til å sikre seg. Go Go Gadget og Bank of Burden er en lovende duo, som til sammen bare har startet ti ganger. Den skandinaviske mesteren High Flyer har nok også en sjanse, men motstanden er vesentlig skarpere nå enn for en måned siden.

De norskoppdrettede hestene får neppe med utfallet å gjøre. Men med et sekssifret beløp til den som er først i mål av dem, er det neppe noen tvil om at også disse vil bli fulgt med argusøyne.