Galoppfest på nasjonaldagen

11.05.2010
Artikkelbilde
Appel au Maitre vant i Køln foran Touch of Hawk

17. mai er vi så glad i, moro det er fra morgen til kveld. Og aller morsomst synes vi det er på Øvrevoll på ettermiddagen. For tiende gang på rad og 13. gang totalt avholder Øvrevoll løpsdag på denne dag. Det var løp her i 1934, året etter og kanskje litt overraskende i krigsåret 1942. I 2001 ønsket man å gjøre et forsøk, da ingen travbaner ville ha løp den dagen. Siden er det blitt en stor suksess, og nå er årets så langt fineste løpsdag på plass. Rammen rundt blir bedre for hvert år, så det er bare å beholde finstasen på og komme seg til Øvrevoll.

Les mer om alt som skjer på Øvrevoll 17. mai her.

En tradisjon de siste årene er at gressbanen blir åpnet 17. mai. Når man er vokst opp med gress som underlag for galopphester, skal vi ikke nekte for at det er noe ekstra med galopp i det grønne. Sandbanen er nødvendig for Øvrevoll, særlig tidlig og sent på året, men nå gleder vi oss til de første gressløpene.

Det sportslige høydepunktet er ikke vanskelig å få øye på. For sjette gang avholdes Walter Nilsens Minneløp. Kun tre norsktrente hester til start er kanskje litt skuffende, men mangler kvantitet, skal vi ikke skylde på kvaliteten. Wido Neuroths duo blir de to klare favorittene i løpet, mens Fricoteiro hos Niels Petersen er en klar utfordrer til den siste trippelplassen.

Appel au Maitre og Touch of Hawk er en fryktinngydende duo. Sistnevnte vant det første innbyrdes møtet, da han vant Stockholm Cup i fjor høst. Appel au Maitre tok revansj da de nylig ble første og annen i et gruppe 3-løp i Tyskland. Vi har vondt for å se noen slå disse to og tror at Alpacco kan være en tøff konkurrent i kampen om tredje. Fjorårs toer Volo Cat kan også være med i den kampen.

 

Skal vi trekke frem noen av de øvrige løpene, er vi alltid spente på toppene i den klassiske 3-årsårgangen. Fjorårets kriterievinner Symbol of Arch får kamp av Saddle the Storm og Giant Sandman, og vi får den første pekepinn på hvordan disse kanonene står etter en kald vinter. Et flott sprintløp blir vi også servert, og personlig er en lynrask supersprint en av favorittene. Drøyt 20 sekunder etter at hestene forlater boksene, er de i mål. Full spiker hele veien er eneste oppskrift som duger.

Da er det bare å ønske vel møtt. Er bare værgudene med oss, blir det garantert en fest. Med eller uten hoppeslott.

 

Kjente navn i topp

Vi har kikket litt på de 13 gangene det har vært løp på Øvrevoll 17. mai. Ut fra dette har vi laget en liste over de mestvinnende trenerne og jockeyene, samt de tre hestene som har vunnet mer enn en gang på nasjonaldagen. Her merker vi oss at Appel au Maitre kan ta sin tredje strake i Walter Nilsens Minneløp og dermed tredje seier på denne dagen.

Når det gjelder de tobente, er det jevnt over kjente navn i toppen. Trenerne Emil Kristiansen og Ole Svartshoel tok sine seire i ”gamle dager”.

 

Trenere med minimum fire seire:

Rune Haugen                   8

Wido Neuroth                   8

Arnfinn Lund                     5

Emil Kristiansen               5

Ole Svartshoel                  4

Jacob Fretheim                4

 

Jockeyer med minimum fire seire:

Fredrik Johansson           9

Yvonne Durant                  5

Manuel Santos                 5

Pascolina Pinto                4

 

Hester med to seire:

Twiddel Turn            

Cash on Wheels

Appel au Maitre