Årskavalkade 2010

Skrevet av Birger Christensen,  24.01.2011
Artikkelbilde
Touch Of Hawk vant Marit Sveaas Minneløp foran Entangle

Fra One Cool Buck vant årets første løp til Buen Rumbero seiret i det siste, gikk det over åtte måneder. Så lang har aldri en sesong vært. Riktignok var det lengre mellom første og siste løpsdag i 1980, men da tok man en pause etter løpene på snø i februar. Først 17. desember ble sesongen avsluttet, og så sent har det aldri vært avholdt løp på Øvrevoll. Med tosifret antall minusgrader på mange av de siste løpsdagene, bør man være fornøyd med å klare å avholde alle løpsdagene.

For oss er det ingen tvil om hva som var årets store sportslige godbit på Øvrevoll. Marit Sveaas’ Minneløp ble i år en knallhard kamp mellom Touch of Hawk mot topphoppene Entangle og Theatrical Award.

 

 Touch of Hawk vant etter en hard strid, og han seiret også i Valley Chapel Memorial og ble toer i Walter Nilsens Minneløp.

For øvrig var 2010 trener Niels Petersens gjennombruddsår. Han tok sin første Derbyvinst med Go Go Gadget, vi tror ikke det blir hans siste.

Økonomisk var det brukbart, men det kan alltid bli bedre. Spillet til og fra Sverige var tidvis meget bra. V5-omsetningen ble for en stor del lidende av at den konkurrerende travbanen hadde to V5-spill. Ingen tvil om at det hadde betydning for Øvrevolls tall.

Blant de tobente ble det i tillegg til de nevnte et godt år for trenerne Wido Neuroth og Arnfinn Lund. Espen Ski ble til slutt sikker champion blant jockeyene, og han tok sin femte tittel i rekken.

Vi vil her gå inn på de forskjellige kategoriene. Hovedvekt er lagt på prestasjoner på Øvrevoll, men vi har også selvsagt tatt med de viktigste innsatsene ute i verden.

 

Hvor gode var toåringene?

 

Spørsmålet i tittelen får vi nok svar på i løpet av våren og sommeren. Vi sitter med følelsen av at vi har hatt bedre årganger tidligere, men vi får gi dem en sjanse. Beste ”Made in Norway” var uten tvil Poppi. Hun vant fire av fire i suveren stil og hentet 385 000 kroner til Espen A Schem og samboer Nina Andersen. Motstanden var nok ikke den aller skarpeste, men måten Poppi vant på, vitner om at hun kan ta noen større utfordringer denne sesongen.

Poppi 

En trio fra dansk oppdrett gjorde sine saker skarpt. Edge of Eternity vant det første toårsløpet, tok seg av Skandinavisk Mesterskap og var nok som aller best da hun seiret i Auksjonsløpet på Klampenborg. Golden Memory debuterte som toer i Skandinavisk Mesterskap. Hun avsluttet med to flotte løp i Sverige. Først overlegen i Breeders’ Juvenile på Täby, så sterk toer bak meget gode Uppercut Action i det svenske kriteriet på Jägersro. Den siste i trioen kom sent, men godt. Fabian vant på de to siste løpsdagene på Øvrevoll på en slik måte, at det lover godt for fremtiden.

Av de øvrige setter vi et obs ved Hayley Cropper, som seiret i Heatherwold på Derbydagen. Hun trenes som Edge of Eternity av Michael Taylor.

Edge of Eternity

Without Fear var god og uheldig som tredje i kriteriet, et løp som ble vunnet av dansktrente Elusive Time. Apilado viste fine takter på slutten av sesongen. Spente er vi også på Manchester, som i skrivende stund ikke har startet som norsktrent. Han er nå i Dubai, og sammen med Golden Memory og Fabian danner han en sterk trio for trener Niels Petersen.

 

 Treårstopp med Trick or Treat

 

Stall Trick or Treat hadde et år i 2010 som det blir vrient å kopiere. Alyshakeys ble til å begynne med matchet mot 1000 Guineas, men rakk ikke helt til i Danmark og Sverige. Nei, det er sprinter hun er, mente trener Wido Neuroth, og slik ble det. Hoppa startet bare en gang på Øvrevoll, men hvilken prestasjon hun gjorde. I Polar Cup slo hun sikkert de eldre hestene, og for annet år på rad ble det seier til en treåring i dette gruppeløpet (Chicken Momo vant i 2009).

Alyshakeys

 Alyshakeys var også dyktig som toer i de to største sprintløpene i Sverige. Det ble også rosa triumf i Norsk Derby, da Trick or Treat litt overraskende vant med Go Go Gadget. Edward Ahern red et perfekt ritt, og Go Go Gadget holdt unna for Sir Lando. Sistnevnte hadde vært firer i Tysk Derby (nedflyttet fra tredje) og tredje i Svensk Derby, nå ble det annen i den norske utgaven. Sir Lando blir meget spennende å følge i 2011.

Symbol of Arch 

Arnfinn Lund og gode hopper er synonymer. Symbol of Arch og Sweet Baby Jane tok hver sin klassiske seier gjennom 1000 Guineas og Oaks, og førstnevnte vant også den svenske utgaven av 1000 Guineas (Diana). Også Holly Golightly fra samme stall var meget god og vant store penger på Täby.

I oktober fikk vi også se to meget fine treåringer. Bank of Burden vant enkelt St Leger, årets siste klassiker, og Giant Sandman like klart i Øvrevolls 3-årssprint. Sistnevnte var også først i 2000 Guineas med klar margin. Dessverre ble det avlagt positiv dopingprøve, og seieren gikk dermed til Saddle the Storm fra Neuroths stall.

Av de øvrige treåringene må vi nevne Magnificence, som sjokkerte mange ved å slå La Zona i Erik O Steens Minneløp på Derbydagen. Mange andre hadde fine sesonger, nå må de bevise at de kan ta enda et steg videre i kommende sesong.

Go Go Gadget 

 

Spreke ungdommer blant de eldre

 

Blant de eldre hestene er det mye positivt. Kanskje er det aller beste at det ikke er noen sliten garde av tiåringer, men yngre hester som viste sitt beste i fjor. I tillegg var treåringene veldig gode, så det bør være mulig å oppleve mye stor sport i årene som kommer.

Vi var innom Marit Sveaas’ Minneløp, et løp som kan få gruppe 2-status på litt sikt. Touch of Hawk vant, og han var også først i Valley Chapel Memorial foran stallkameraten Handsome Hawk. I Walter Nilsens Minneløp ble imidlertid våre hester slått kraftig slått av danske Alpacco. Touch of Hawk var annen, mens Appel au Maitre så vidt klarte tredje. Dette var sistnevntes eneste start på Øvrevoll i 2010, og totalt startet han kun fire ganger. To av startene gikk i Tyskland. I april slo han Touch of Hawk med knapp margin, mens han i august imponerte stort med en annenplass i gruppe 1-løpet Rheinland Pokal. Klart slått av vinneren, men han viste klasse da han vant en tett strid om annen.

Appel Au Maitre

Våre sterke hopper er også nevnt. Entangle og Theatrical er de to beste over distanse, men også La Zona og Grafitti har fulgt flott opp. Ja, på høsten klarte faktisk Grafitti å vinne over Entangle og La Zona på Täby. På den banen gjorde nok også Theatrical Award sitt beste løp for året, da hun ble annen bak franske Mores Wells i Stockholm Cup. Her ble Appel au Maitre nummer tre.

Jens-Erik Lindstøl er verdt noen linjer. Hans stall i Risør er ikke så stor, men likevel kvalitetsfylt. Best er nok Heureux, som imponerte aller mest som annen bak Alyshakeys i Polar Cup. Men også seieren til Nosferatu i Michelets Minneløp, samt flere andre sterke prestasjoner gjorde sesongen til et godt år.

Heureux 

Alyshakeys har vært nevnt som en topp sprinter blant treåringene. Av de litt eldre, er Hansinger den beste. Han vant Täby Vårsprint mot de beste, men klarte ikke helt å følge opp senere i sesongen. Vi må også nevne Steve’s Champ. Den herlige krigeren la galoppskoene på hyllen etter en karriere hvor han har startet over ”halve Europa”. Går vi helt ned på supersprint, er det Light the Fire og Ticmosic som har tatt seg av disse fartsfestene over 402 meter.

Tertullus kommer sent, men godt. Hans desiderte toppløp var seieren i Stockholm Stora Pris, da den norske T-trioen Tertullus – Touch of Hawk  - Theatrical Award gjorde rent bord.

Wattan

Den siste flatløperen vi vil nevne holder ikke den samme klassen. Men herlige Wattan må vi ha med. Syv seire, hvorav seks på Øvrevoll gjorde ham til årets mestseirende og vinner av ”årets tøffing”. Kan du følge opp i 2011, Wattan?

Ute i den store verden vakte det oppsikt da norskeide Here to Win og Percussionist gjorde furore. Førstnevnte var fantastisk som vinner av to gruppe 1-løp i Sør-Amerika (også hun er en Trick or Treat-hest), mens Percussionist vant USA Grand National. Før det hadde han vunnet de to største hekkeløpene på Øvrevoll foran Omoto Sando, som var dominerende over hekk i Sverige. Norsk galopp ble virkelig satt på kartet i 2010.

Percussionist

Da er det bare å ønske velkommen til sesongstart i 2011. Det blir mye fin sport og forhåpentligvis også en del bar spill. Vel møtt.