Fra stallrunde på Øvrevoll 24. mars 2012

Skrevet av Saken er skrevet av Tom W Johannessen og publisert på ovrevoll.no med tillatelse fra Equus.,  26.03.2012
Artikkelbilde
Vakre Entangle og legenden Arnfinn Lund. Alle bilder: Eirik Stenhaug

Flere bilder, klikk her

Nestor'n og Dronningen

Arnfinn Lund var stolt da han presenterte galoppdronningen Entangle under lørdagens stallrunde på Øvrevoll. Entangle hadde også grunn til å være stolt av sin makker. Arnfinn Lund er en legende: 76 år, 70 år eldre enn Entangle - og still going strong.

St. Remi spesiell
Et  velkommen fra nestor Lund er intet dårlig velkommen på Norges eneste galoppbane. Over 1700 seire og ti attraktive Derby-triumfer i Skandinavia ligger lagret på en fantastisk trener-CV. Starry Ho var Arnfinns første Derby-vinner på Øvrevoll (72), St. Remi (79) den første av to på Jägersro i Skåne.
- Seieren var spesiell for meg, erindrer Arnfinn om et viktig kapittel en velfylt minnebok. Den oser av norsk galopphistorie.

Stjerne til 240 pund!
Bokens første sider ble skrevet i 1958 da den barnefødte trønderen inntok Bærum og Øvrevoll. Samme året vant Brasil og 17-årige Pelé fotball-VM i Sverige.
Etter en periode hos Alfred Eriksen i Nittedal, gikk returtoget til Øvrevoll.
Der startet eventyret egentlig med innkjøp av fire hester i England - betalt av egen lommebok. Prior og skimmelen Parole Board var to av dem. Øvrevoll-veteranene husker sprinterduoen, konkurrentene fryktet dem. Dette var racerhester, verken mer eller mindre.
- Prior kostet 240 pund, mimrer Arnfinn om et prisnivå lysår unna dagens.

Tillitsforhold til hestene
Nå ser imidlertid Arnfinn framover - mot en Øvrevollsesong med 36 løpsdager; den første torsdag 12. april.
- Jeg gleder meg. Forventningen foran sesongen er den samme som den alltid har vært. Og jeg er i stallen hver morgen før 6 - som jeg alltid har vært.
- Hvordan er hestemateriellet i år?
- Det er interessant. Hestene er flotte. Og de er avbalanserte. Tillitsforhold er viktig. Det gir resultater, sier Arnfinn som sammen med stallfolket viste fram et knippe av stallhestene: Entangle som årsdebuterer 17. mai har storløpsplaner så det holder: Polar Mile Cup 14. juni) , Lanwades Stakes og Marit Sveaas' Minneløp (26. august)
i Norge. Bloomers Vase og Coolmore Løp er blinket ut i Sverige.
Without Fear - alle bilder Eirik Stenhaug
Kampklar stjerne
Without Fear, fjorårets Derbykjendis, er en annen Lund-stjerne; Nils Petter Gill er den stolte eier. Hesten så mektig ut lørdag - og mektig og like fryktløs som navnet må 4-åringen  være når han inntar startboksene i Walter Nilsens Minneløp (7. juli), Stockholm Stora Pris, Marit Sveaas Minneløp (26. august) og  Stockholm Cup.
- Han skal i år bevise at han er banens aller beste hest, sa Arnfinn med et blikk rettet oppover mot Niels Petersens stall der fjorårstoppen Bank Of Burden ventet på å bli vist fram til galoppentusiastene som fulgte lørdagens stallrunde. Ellers fra Lund-stallen;  Extricate (3), Easy Come Easy Go (3), Pal O'Mine (2) og Take On Me (2) fikk alle sjansen på lørdagens catwalk for de firbeinte.

Hansinger holder koken
Hansinger er veletablert i den skandinaviske sprintereliten. 7-åringen var førstemann ut på trener Cathrine Erichsens visning.
- Han har fått hurtigjobb i dag, men Hansinger tar seg aldri ut i trening. En smart hest, sier Cathrine, hun hadde blikk-kontakt med Hansinger, har Täby Vårsprint, Norsk Jockeyklubs Sprintløp (7. juli) , Polar Cup (2. august) og Täby Sprint Cup på kjøre- og løpsplanen. 
Også Palermo er en kapasitetsgaloppør på Cathrine Erichsens stall. Luftveisinfeksjoner gjorde fjorårssesongen til noe annet enn man håper 2012 kan bli. - Vi krysser fingre, sier Cathrine som også hadde Sherrypop (3), Holy Molly (2), Sweety (2) og Johnny Boy ute i vårluften på Øvrevoll
.

Udøpt 2-åring hos Cathrine Erichsen

Wido med 25 på stallen
Wido Neuroth var på vei ut av Øvrevoll med både Sverige og Tyskland som mulige nye stoppesteder. Men Wido ble. Dermed vil det fortsette å komme vinnere fra stallen til treneren som har dominert skandinavisk galoppsport i en mannsalder - og vel så det.
25 hester har adresse Neuroth i 2012. I år er Fredrik Johansson tilbake som Widos førsterytter. Sammen er de dynamitt. Statistikkene er helt entydige her.
 - Jeg mangler kanskje noen unghester i år, sier Wido til rikstoto.no. Han viste ihvertfall fram tre: Diamant (2), Mill Marin (2) og Rock the Legend (2). Sistnevnte en hoppe etter Ferguson-hingsten Rock of Gibraltar og Funny Legend, hele Skandinavia var hennes lekegrind i en periode.
Rock The Legend
Niels  med gullrekke
Niels Petersen er Øvrevolls største trener med 39 galoppører på stallen. Under vinterens Hestegalla var det Niels som befant seg under prisdrysset for 2011-prestasjonene.
I vinter har heller ikke dansken ligget på latsiden. Norwegians rute til Dubai er ingen trikketur, men galopptrener Petersen kan mye om denne flight'en til sjeikeland. Han har logget åtte vinterturer fram og tilbake - for å følge kvartetten Graffiti, Bank of Burden, Silver Ocean og Old Pal. Steinhard konkurranse og norske hester med halsproblemer gjorde oppgaven vanskelig på Meydan Racecourse.
Old Pal og Niels Petersen
Har "vokst" i Dubai
- Men hestene har vokst på oppholdet. De har vært hjemme i 10 dager nå. Og alt ser bra ut, oppsummerer Niels som har en absolutt gullrekke i trioen Bank of Burden (over 2 millioner innløpt i fjor), Silver Ocean (4) og Old Pal (3). Hesten med sølv i navnet er en miler som galopperer under svensk bekvemmelighetsflagg og tilhører AB Autoindustri. Nils Petter Gill er eieren som kan både bil og hest.
Old Pal eies av Atle Walgren, deleier er Yarrah Boko-eier Jan-Erik Andresen. 3-åringen er en sannsynlig Derby-favoritt og selvfølgelig en mulig vinner når Øvrevoll inviterer til årets høydepunkt 26. august.
- Old Pal er ikke verdens største hest, men det er ikke alltid store hester passer på Øvrevoll, sier trener Petersen.
Championjockey Per-Anders Gråberg fortsetter suksess-samarbeidet med Niels Petersen også i år. "PA" opplevde et høydepunkt i karrieren da han landet en delt Dubai-seier på ryggen av svenske Tertio Bloom i vinter.
På Soltun serverte Soma og Olai-Olssen pølser mens de viste frem sine hester.
Soma på Soltun
Trener Hallvard Soma holder til på Soltun-stallen. Han er en markant og jovial mann i Øvrevoll-miljøet. Madeleine Haugland rir for Soma også i år.
"Madde" har ridd vinnere i Chile i vinter - som Yvonne Durant gjorde det for 20 år siden. Men det planlagte returflyet fra Santiago 18. mars gikk uten 23- årige Madeleine fra Stabekk ombord. Hun har likt sitt nye jockeyliv - og utsatt hjemreisen og returen til den litt mindre lidenskapelige norske racing'en én uke. I Santiago er hun én av meget få jentejockeyer, på Øvrevoll er en hel liten jentearmada klar for en ny sesong på banen som åpnet portene i 1932.

Unghester
Soma viste frem flere lovende unghester lørdag: Linda Lovelace, navnet har 18-årsgrense selv om hoppa bare er 2. Messi (Derbyhest med bonus i sikte) og Jouye er begge 3-åringer.
- Jouye er en Breeders-hest (23. september) jeg er veldig fornøyd med, sier Soma.
Ut fra Soltunstallen kom også 13-årige Onkel Blaa sammen med litt eldre Lisette Olai-Olsen. En flott og velkjent Øvrevoll-duo.
Onkel Blaa inntar startboksene 2. løpsdag 19. april. Han er en virkelig hedershest med 20 seire på merittlisten. Listen duger. Alltid. Uansett.

Liten stall - med vinnere
Eva Sundbye har fem hester på stallen. De er få, men herfra kommer det vinnere tidlig. Garantert. Rapponghi vant fire i fjor. Han er banerekordholder og åtte år. En voksen alder for en galopphest. Men Rapponghi i front er tung å ta ned, uansett hva konkurrenten måtte hete.
Oakli er ellers en 2-åring fra Sundbye-stallen med Svensk Breeders som mål.

 
Rock fra Zoltan
Zoltan Benedek har etterhvert fått betydelig fartstid på Øvrevoll. Han kom hit som jockey, og vant, hvis vi husker riktig, i første forsøk. Nå er Zoltan trener med åtte hester på stallen.
2-årige Valley's Rock (danskfødt) var han stolt av å kunne vise fram. En framtidig Derby-hest med Dansk Auksjonsløp som første mål.

Annike med 14
Annike Bye Nunez har 14 hester på stallen. Hun er en trener som kan bli å finne i vinnerpaddocken tidlig. I Nunez-stallen rir Øvrevolls mangeårige jockeychampion Espen Ski ut. Han er tilbake etter suspensjonen løpsdagens 24. mai.
Medallic tittet ut forøvrig fra boksen - og ble møtt av en kjapp replikk fra trener'n: - Han ser som alltid på denne tiden ut som en uklippet sau...

Are med Folkehesten
Are Hyldmo var sistemann ut på visningsrunden lørdag. Han er ikke treneren med flest hester; 20 i tallet, men han er overlegen når antallet eiere skal telles opp. Over 900 forskjellige eiere har tilsammen 1000 andeler i Folkehesten Holiday Reading. Ikke småtterier.
Skal vi tro Are har hæren av eiere fått en lovende hest. Timeformen er nå  78. Folkhesten kan klatre til det høye tallet 85 med flyt, form og flaks.
Norsk 2000 Guineas og Michael Kahns Minnesløpning (Täby i november) ligger inne i planene. Han er ikke meldt i Norsk Derby.
Kick Off-dagen for Øvrevolls folkehest er ellers på åpningsdagen som blir en spesiell dag i år.

Holiday Reading og andelseiere

Nok motor
- Holiday Reading er ingen stor hest, men det er nok motor her, sier Are om 3-åringen som kommer til start tidlig i mai. Fredag fikk han sitt første virkelige hurtigarbeid.
- Det så bra ut. Husk at han var meldt i Englands største 2-årsløp i fjor, påminner Are de eierfremmøtte om.
Vi gleder oss. 900 entusiastiske eiere gjør det samme. Det kan bli trangt i Øvrevolls vinnerpaddock i år...

Min første Øvrevollvinner i år - hilsen trenerne:
Arnfinn Lund: - Berta Isabel (ganske kontant svar).
Cathrine Erichsen: - Cool Match. Det blir Cool Match (helt kontant svar).
Niels Petersen: - Silver Ocean i et løp på Jägersro.
Hallvard Soma: - Favoritten (Soma byttet fra Artistic Light, red. anm...).
Eva Sundbye: Bentley 1. løpsdag.
 Annike Bye Nunez: - Cool Water Oasis (etter litt betenkningstid...)
Zoltan Benedek: - Naja. Tror det blir Naja.
Are Hyldmo: - Hvem blir det? Kanskje Home Straight? Jo, det blir mitt svar (Are starter fem på åpningsdagen, meget usikker...). 

Saken er skrevet av Tom W Johannessen og publisert på ovrevoll.no med tillatelse fra Equus. Alle bilder: Eirik Stenhaug.