Lørdagskveld med lekre løp

Skrevet av Birger Christensen,  02.07.2013
Bank Of Burden

Lørdag kveld er det strålende løp på Øvrevoll. Faktisk er det årets siste lørdag med galopp på vårt vakre anlegg, men det betyr i hvert fall en flott finale. Og helt i toppen et kjempefelt i Oslo Cup (Gr 3).
For oss som har tråkket ned asfalten på Øvrevoll i snart 50 år, er det ekstra gøy at Oslo Cup oppstår som et storløp. Første vinner undertegnede fikk oppleve, var norskfødte Osiris, og siden har det bare fylt på med fantastiske vinnere.
Årets felt er i toppklasse. Tre Derbyvinnere, Touch of Hawk, Without Fear og Bomar, sistnevnte kun i Sverige, vil helt sikkert sette farge på løpet. Det vil også Bank of Burden, den eneste på Øvrevoll som har vunnet to gruppeløp på hjemmebane. Lørdag kan det bli hans tredje, men de øvrige vil sette mye inn på å hindre nettopp det.
Plantagenet og Berling er to tøffe konkurrenter, men mange har slitt i sitt første løp på banen. Touz Price vil sikkert være mye forbedret fra årsdebuten. Rune Haugen har mye å vise til nettopp i Oslo Cup.

De beste sprinterne skal kjempe om 125 000 kroneri Waba Europallers Sprintløp (L). Løpet er et godt eksempel på at feltet ikke behøver å være stort for at det skal bli fin sport. I fjor var Giant Sandman og Beat Baby våre to beste sprintere. Det som gjør løpet interessant, er at de skal gi bort en del kilo til konkurrentene. Med unntak av siste start, er ikke Match Point å kimse av. Hun er fire kilo bedre inne i løpet enn da hun møtte Beat Baby på Jägersro, kun en lengde bak. Og så har vi treårige Saving Kenny. Hvor god er han? Han hadde vært ubeseiret uten en stor startmiss den eneste gangen han tapte. Å se ham mot de beste er et lite høydepunkt for oss lørdag.

I tillegg til de nevnte storløp, får vi besøk av de kvinnelige Fegentri-rytterne, som skal ri to løp. Toåringene ærer Nils Petter Gill, og i siste løp møter vi spennende treåringer.
Spillemessig ser det krevende ut. De fleste løpene har godt med vinnerkandidater, og som vanlig med V65 på Øvrevoll spår vi en solid utbetaling.
Helt til slutt spanderer vi noen linjer på hedershesten Rapponghi, som gjør sin start nummer 100 på Øvrevoll. 16 seire er det blitt, hvorav en i Italia og en i Gøteborg. Eva Sundbye har frem til i år stått som trener, og det er blitt mange gleder. Den første seieren på Øvrevoll kom 24. oktober 2008, og da ble det en banerekord på 1600 meter dirt track, som snart fem år senere fortsatt står. Madeleine Haugland har vunnet fire seire på Rapponghi, og det er flest blant jockeyene. Totalt har ni jockeyer vunnet løp på Rapponghi, inkludert den ukjente italiener.
Lørdag er også distansen 1600 meter på sandbanen, hvor åtte av seirene er tatt. Spor 12 var nok ikke drømmen, men man bør kanskje ikke stryke en hest som har vunnet løp hvert år siden 2006?