Topphopper og styrkeprøven

Skrevet av Birger Christensen,  22.07.2013
Artikkelbilde
Tatoosh

 
To riktig flotte løp står i forgrunnen på Øvrevoll torsdag. Så å si alle våre beste hopper møtes i Lanwades Stud Fillies Stakes, mens Michelets Minneløp er en av de store styrkeprøvene på banen.
 
Hoppene først. Frem til i 2011 var løpet til ære for far og sønn Klaveness. Løpet ble avholdt første gang i 1986, året etter at Morten Klaveness omkom i en flyulykke på vei til Øvrevoll dagen før Derbydagen. I fjor var det første gang Lanwades Stud ga sitt navn til løpet. Da ble det seier til Tatoosh i strid med Entangle. Dermed ble Tatoosh den siste hoppa som klarte å slå Entangle i Skandinavia. Det er nok liten tvil om at Tatoosh blir ganske klar favoritt i år. Hun kommer fra storløpsseire på Täby og Klampenborg og skal selvsagt regnes i toppen.
Hardeste utfordrer kan fort bli Sweet Baby Jane. Hun imponerer stort sett hver gang hun starter. I forhold til konkurrentene hadde hun nok hatt fordel av en noe lenger distanse. Blir banen på den raske siden, finnes det en mulighet for at det kan gå litt for fort. Men da vet kretsen at det er storløp over lenger distanse om ikke så lenge, og da får konkurrentene nok å bestille.
Michelets Minneløp har en historie som er nøyaktig 50 år eldre enn hoppeløpet vi har omtalt. Michelet, en av de absolutt mest sentrale personene i banens første år, døde i 1935. Can Go vant det første løpet, og siden er det en utrolig liste av topphester som har seiret.
Et godt råd kan være å finne ut hvem som blir favoritt, for så å stryke den! Ingen favoritt har nemlig vunnet løpet siden 2000. I 2001 vant Bold Raparee til vinnerodds 60.21, og de to siste vinnerne, Hawk and I og Jumeirah, har begge vært blant de to sist rangerte. Sistnevnte starter også i år og blir nok tatt mer på alvor enn i fjor. Den andre i årets felt med seier i løpet, er Vamp. Gevinsten kom i 2009, og etter det er det blitt både annen-, tredje- og fjerdeplass.
Hoppene har ikke for vane å dominere dette løpet. What Budget tok en bejublet seier for fem år siden. Men før det var det Cecilie som var forrige hoppe med seier, og det skjedde i 1954. I år har History Girl utfordret en hingst og seks vallaker, og dette er utvilsomt en hest som står distansen.
Sist torsdag var det ingen som maktet seks rette, og utbetalingen for fem rette var også finfin. Også denne gang virker det krevende. Selv om et par favoritter skulle innfri, tror vi tilskuddet til feriekassa blir betydelig for de spillerne som klarer å løse rebusen. Vel møtt og lykke til.