Championatene 2014

Skrevet av Birger Christensen,  28.10.2014
Artikkelbilde
Dennis Perssons Torres, og Henrik Engblom på Energia Prince

Det er fem løpsdager igjen av årets Øvrevoll-sesong. Fredagene 31/10, 7/11, 21/11 og 28/11 samt onsdagslunsj 12/11 er alt som gjenstår. Sist fredag ble svenskeduoen Henrik Engblom (jockey) og Dennis Persson (trener) klare på hinderfronten. Nå ser vi på de andre kategoriene.

 

Lopez eller Chaves?

 

Carlos Lopez og Elione Chaves har opparbeidet seg et klart forsprang når det gjelder jockeyene. Syv seire skiller ned til de nærmeste konkurrentene, og siden de to sør-amerikanerne neppe har vunnet sitt siste løp i år, blir dette en duell. Carlos ble champion på Øvrevoll i 2007, mens Elione i fjor kun ble slått på færre annenplasser. Sistnevnte tar etter alt å dømme titlene på Täby og Jägersro i tillegg til Gøteborg, som alt er klart. Det er utrolig jevnt mellom de to, og vi tror dette kan bli avgjort først helt mot slutten. Kommende fredag synes vi at Chaves har flest gode sjanser, men begge går nok for tittelen.

 

Blant amatørene har Silja Støren et lite grep om seieren. Dina Heggum og Nora H Holm, som ligger nærmest Silja, må vinne to løp flere enn lederen på de fire amatørløpene som gjenstår. Langt fra umulig, men at Silja i øyeblikket er en klar favoritt, hersker det ingen tvil om. 16-årige Nora og ett år eldre Marius Borgen Andersen har begge hatt en flott sesong. Marius tok fredag sin tiende seier på Øvrevoll i år, og det er nok årets lærling vi her har med å gjøre.

 

Niels Petersen har vært klar champion på trenersiden siden Derbydagen. Han ender opp i nærheten av 4.5 millioner, et strålende tall. Wido Neuroth når rundt to millioner etter et fint år. Annike Bye Hansen, Cathrine Erichsen og Hallvard Soma (nest flest seire) passerer også millionen, noe også danske Bent Olsen gjør. Beste amatørtrener blir uten tvil Arne O Karlsen, som har hatt en flott sesong.

 

Blant eierne er Stall Perlen i tet i en veldig tett strid. Blant oppdretterne stikker oppdretter av Ragazzo, Johan C Løken igjen av med tittelen.  

Den hesten som vinner flest seire i en sesong, er som regel ikke blant banens topphester. De to siste årene har Soma-hestene Pannacotta og Mississippi gått til topps. I år tror vi mest på Priceless (Pål Nordbye) og Cold Fact (Arne O Karlsen), men også Paratico (Petersen) har sjansen. Han vant sist fredag og er a jour med de mest seiersrike. Cold Fact er forøvrig vinner av "Årets tøffing", halve oppløpet foran de neste på listen.

 

Spillemessig er løpene fredag krevende. Det er all mulig grunn til å tro på en solid utbetaling både i V4 og V5. Lykke til.