Det lykkelige valg

Skrevet av Birger Christensen,  22.12.2015
Artikkelbilde
Thomas Gjelsås

 

 

Forfatteren Nils Kjær skrev for litt over 100 år siden romanen "Det lykkelige valg". Det tror vi kan passe på valget av ny direktør på Øvrevoll. Thomas Gjelsås (42) var svært manges favoritt til å overta som direktør når Hans Petter Eriksen trer inn i pensjonistenes rekker. Ja, skal man snakke i spilltermer, vil vi påstå at han var et klart førstevalg.

- Jeg gleder meg enormt. Har jo noen planer, men ingen tanker om å revolusjonere galoppen og Øvrevoll på kort tid. Umiddelbart tenker jeg på at vi kan gjennomføre noen temadager, som har vært en suksess på andre baner. Å få nye folk til banen bør være et mål, og i så måte tror jeg vi kan bli flinkere til å nå yngre folk på diverse sosiale media. Kanskje legge ut kortversjonen av en del saker i enda større grad enn vi gjør nå. Er glad for at ansettelsen er blitt godt mottatt av mange aktører, og jeg tror vi skal få til et godt samarbeid.

 

Oppvokst på Jarlsberg

 

Da Thomas kom til verden i 1973, var faren Gunnar Gjelsås allerede sjef på Jarlsberg travbane. De bodde på Barkåker, for mange mest kjent som stedet hvor Korni Flatbrød produserte sine varer. Thomas ble med til løpene på Jarlsberg så ofte han kunne, og han gikk gradene som stafett, plukket søppel og litt senere satt han i totolukene. Han fikk opplæring av Ole Jonny Solberg og Kurt Hella, og allerede som 17-åring fikk han referere sitt første løp.

I årene etter hadde Thomas mange jern i ilden. Han var markedsansvarlig i lokalavisen "Tønsberg", drev deretter et byrå sammen med noen kamerater med vekt på reklame, sponsing og events. Han var vikar i Kanal H, og ikke minst jobbet han i syv år frilans i NRK.

- Jeg fikk lov til å være med på tre OL, og det var stort. Både sommer-OL i Aten (2004) og Beijing (2008) samt vinter-OL i Torino (2006) fikk jeg med meg. Kjempegøy og en flott erfaring.

 

Thomas har vært med i Rikstoto Direkte fra starten, og de seks siste årene som redaktør i IMG, som skaper innholdet i sendingene. Der er han blitt et kjent og kjært ansikt både fra trav- og galoppsendinger.

 

Hester han husker

 

Noen hester sitter lengre på netthinnen enn andre. Thomas har både trav- og galopphester som har festet seg i minnet.

- Det begynte med Rex Rodney. Da var jeg 13 år da han vant Oslo Grand Prix og et par uker senere Elitloppet. Så overtok Sugarcane Hanover, og noen år senere Steinlager. Sistnevnte var spesiell for meg, for jeg refererte løpet på NRK da han vant Elitloppet i 2005. De to siste traverne jeg trekker frem, er Yarrah Boko og Support Justice. Flere andre kunne ha vært nevnt, men en slik liste er nødt for å bli subjektiv.

 

Den første galopphesten Thomas husker godt, er Barrier Reef. Han vant Derby i 2000, og Thomas var på sitt første Øvrevoll-Derby.

- Han var jo helt overlegen i alle løp den sesongen. Så gikk han til Stockholm Cup og skadet seg så alvorlig, at karrieren var over. Ellers minnes jeg godt Valley Chapel fra årene rundt millenium-skiftet, og det grå lynet Pistachio vil jeg også trekke frem. Siden vil jeg nevne de fantastiske hoppene Funny Legend og Theatrical Award, som ofte slo de beste hingstene. Appel au Maitre, Bank of Burden og Ragazzo er en trio som jeg husker med glede for sine mange fantastiske innsatser, og så må jeg ikke glemme Albaran. Han var også et navn jeg husker fra mine første besøk på Øvrevoll.

 

Et viktig møte

 

Thomas er gift med Janicke Due. Første treff var på Stallkroen i 2003, da løpene fra Breeders Cup ble vist på storskjerm. Janicke har vært innom mange sider av aktiviteter på Øvrevoll. Styremedlem i fem år i Norsk Forening For Fullblodsavl (NFfF), har sittet i styret i Norsk Amatørrytterklubb (NoARK), og hun har også hatt to hester i sprang og feltritt. Sammen har de også hatt andeler i flere hester. Den første var Al Dente hos Cathrine Erichsen, deretter kom Carlos Paz hos Are Hyldmo med eiernavnet Stall Oppløpsgalopp. Best husker han likevel Danetime Music, som Arnfinn Lund trente.

- Hun vant et halvstort løp på Breeders-dagen 28. september i 2008. To dager tidligere ble datteren Mia født. Det er en weekend som er meislet inn i minnet. Nå går Mia i 2. klasse på Eiksmarka skole, og i 2012 ble hun storesøster da Casper kom til verden.

I sommer startet Pilula Feliz, som Annike Bye Hansen trener. Da fikk de en hest til start, som de var oppdrettere for. Mor var Danetime Music, og ringen føltes på en måte sluttet.

 

Eventyret William Buick

 

Thomas intervjuet William Buick da han red på Derbydagen i 2009. Siden har han fått gleden av å følge en jockey, som nå er en verdensstjerne.

- Det har vært en fornøyelse. En mer sympatisk og jordnær stjerne finnes vel knapt. Han er en strålende ambassadør for norsk og internasjonal galoppsport. Etter at vi flyttet fra Østerås til Eiksmarka, bor vi nå to hus fra moren til William. Opplevelsene gjennom seirene til Da Re Mi og Prince Bishop, samt mange andre triumfer, har gitt minner for livet.

 

Andre interesser?

 

- Jeg er generelt sportsinteressert, og i tillegg til å se litt sport på tv, liker jeg å være aktiv selv. Sykler en god del og er også veldig glad i å gå på ski. Akkurat nå er skiføret nokså stusselig, men håper det skal bli noen turer etter nyttår. I matveien er jeg veldig glad i lam med en god rødvin til, samt alle sorter skalldyr og fisk.

 

1. april setter Thomas Gjelsås seg i direktørstolen på Øvrevoll. Vi har tro på og håp om at han bli et viktig bidrag til fine år for norsk galopp i årene som kommer.