Jacob fyller 70

Skrevet av Birger Christensen,  05.04.2016
Artikkelbilde
Jacob H Fretheim

 

 

Jacob Fretheim fyller 70 år torsdag 7. april. Helt siden tidlig på 60-tallet har han vært et navn å regne med i galoppsporten. Allerede som 14-åring red han sitt første løp - og vant!

- Fikk et ritt for faren min på Pappa's Warning, og det ble en sikker seier. Vant to løp på seks ritt det året, og i 1962 vant jeg amatørchampionatet som 16-åring. Var vel ikke noe særlig til jockey, men det ble da til fire titler som amatør. I tillegg vant jeg et tosifret antall løp over hekk, så det var jo ikke så ille. Husker spesielt et løp jeg vant med Sidium etter en tett strid med Terje Dahl.

Jacob har alltid hatt minst ett ben i Øvrevoll-miljøet. Tidlig opp, red ut et par hester før det var tømmerhogst i egen skog.

- Det er blitt noen tusen kubikkmeter med tømmer gjennom årene. Før mobiltelefonens tid var det herlig å være sin egen herre i skogen, med fred og ro rundt seg. Var med på det meste mens faren, som også lød navnet Jacob, hadde ansvaret for treningen. Før yngste Jacob overtok ble det to Derbyseire med Abaris og Tuloch, og hester som Gunsmoke, Grip, Come on Boy, Brother Tuck og Coulstry herjet på 70-tallet. Jubilanten overtok i 1986 og har således i disse dager vært trener i 30 år.

- Ja, det er voldsomt som tiden går. Det har vært en del slit, men også veldig mye moro. Kanskje er Dulford Lad den beste jeg har trent. Gikk mot de beste i flere sesonger og vant St Leger i 1994. Cowrie vant to klassikere, både 1000 Guineas og Oaks. Mortens Prospect vant vi 15-16 løp med og var ekstra god på sand. Var som høyest oppe på 95 i formtall.

 

Intet slår Baccalao

 

- Men spør du meg om det beste minnet, er jeg ikke i tvil. Både datter Marie og jeg hadde satt Baccalao i beste stand foran Breeders i 2002. Dessuten hadde vi min favorittjockey, Yvonne Durant, på ryggen. Alt klaffet, og det ble seier verdt 605 000 kroner. Tror ikke jeg hadde vurdert en dobbeltseier i Derby som større enn denne seieren med Baccalao. Da var jeg stolt og syntes jeg hadde grunn til å være det, beretter Jacob.

 

De siste årene har Jacob trappet ned en god del ned. Han har syv hester foran sesongen og er i full vigør.

- Jeg må opp om morra'n, å sette seg til foran tv-ruta passer ikke meg. Kommer til å bruke Marie en del i løpene. Hun er flink til å bedømme tempo og gir gode tilbakemeldinger. Så får vi holde på så lenge det er moro og helsa holder, avslutter jubilanten.

 

Øvrevoll gratulerer med rundt år torsdag.