Terje Dahl er død

Skrevet av Birger Christensen,  13.02.2017
Artikkelbilde
Terje Dahl på Rodan

En av de store i norsk galoppsport, Terje Dahl, er død, 81 år gammel. Han trente 948 vinnere på Øvrevoll, i tillegg vant han mange storløp utenfor Norges grenser. Terje var også en dyktig rytter, og særlig imponerte han som en av våre beste over hekk og steeplechase.

Terje vokste opp på Heggeli i Oslo. Han ble tidlig en god venn av Åge Paus, og sammen fant de veien til Øvrevoll. Han red amatørløp allerede som 13-åring, og i 1971 startet han som trener på Øvrevoll. Det første championatet tok Terje i 1974, og på de neste 13 sesongene ble han champion 11 ganger. Blant enormt mange storløpsseire, ble det tre gevinster i Norsk Derby. Trainers Seat var den første i 1976, en av fire som har sikret seg Triple Crown (2000 Guineas, Derby og St Leger). I 1979 klarte Beldale Rep å slå superhoppa Opatia, og året etter var Rheinsteel klart best i et Derby hvor Terje tok 1., 2., 4. og 5. plass. Frem til slutten av 80-tallet var Terje sammen med Arnfinn Lund totalt dominerende på Øvrevoll.

Aller mest vil nok likevel Terje bli husket som trener i drøyt to sesonger for Noble Dancer. Ingen norsk galopphest har noen gang fått så stor oppmerksomhet. Han vant Oslo Cup både som tre- og fireåring, og høsten 1976 prøvde han seg i Prix de l'Arc de Triomphe. Det ble en lysende 4. plass i Europas største løp, og enda bedre skulle det bli. I 1978 ble Noble Dancer kåret til USAs beste gresshest. De prestasjonene var det Terje Dahl som la grunnlaget for.