Tollef rir igjen

Skrevet av Birger Christensen,  28.06.2017
Artikkelbilde
Tollef rir Mohikan

Tollef Langvad har en lang og begivenhetsrik karriere på Øvrevoll bak seg. Torsdag setter 59-åringen seg opp på Mohikan og rir sitt første ritt på fire år. Det er ingen tvil om at det er en sprek veteran vi har med å gjøre.

Når Tollef skal trene hestene, gjør han det gjerne på en litt spesiell måte. Mange i veiene rundt Øvrevoll har stusset litt når han kommer med en hest i hver hånd, mens han selv jogger i midten. Og det er ingen liten tur han legger ut på. Her følger en kortversjon for de som er kjent i nærmiljøet.

- Jeg løper ned mot Nadderudhallen, tar Hoslegata mot Hosle gård og Sauejordet. Via en runde kommer vi inn bakveien til Øvrevoll via Lysakerelven og Ruglandveien, beretter han.

- Vi stopper flere ganger for å slå av en prat og la hestene gresse. Vi kan være ute i tre timer. Hestene liker det, og jeg holder formen, legger Tollef til.

 Lang karriere

 Allerede på 80-tallet var Tollef i full aktivitet.

- Red en god del vinnere for Arne Karlsen på den tiden. I 1984 vant jeg 1000 Guineas og Oaks med Lots of Skill, som moren min eide. Det var veldig stort, kanskje det jeg husker aller best. Det mest seierrike året var 1986. Da vant jeg 32 løp på Øvrevoll og to i Sverige, så det var et fint år, minnes han. Vi legger til at han tok hele 50 annenplasser på Øvrevoll samme år.

 

Slo Sofie

 

Sist gang Tollef red en vinner på Øvrevoll, var i 2006. Da vant han to løp. 13. juli satt han på Locksmith, mens den nesten 18 år gamle datteren Sofie red Another Ashumet. Det ble et oppgjør å minnes.

- I finishen kom det en hest opp på siden av Locksmith. Så først ikke hvem det var, men så skjønte jeg at det var Sofie. Klarte å slå henne med hals, og det var litt moro, sa Tollef. Sofie, som var en meget lovende amatørrytter, var forståelig nok ikke enig. Hun skulle gjerne ha slått pappa.

 

I fjor gjorde Mohikan sin start nummer 100. Da skulle han bli pensjonist. Men det har virket som om han har savnet å løpe om kapp. Så derfor prøver vi. Føler meg selv i godt slag og har løpt halvmaraton på 1.18 (en time og 18 minutter)! Det er grovt regnet syv 3000-metere på rad på 11 minutter, og det synes jeg er bra. Tror nok Mohikan kommer til å trenge løpet på torsdag, men det skal i hvert fall bli artig, avrunder Tollef.

 

PS: For de som måtte lure på hvor fort 1.18 på en halvmaraton er, er det bare å prøve. Den tiden er det ikke mange på Øvrevoll som slår.