Terje Dahl Champion Hurdle

Skrevet av Birger Christensen,  29.09.2017
Artikkelbilde
Terje Dahl på Rodan

I februar i år døde Terje Dahl, 81 år gammel. Hans karriere gjør ham til en av de aller største i Øvrevolls historie. Derfor er det ikke annet enn rett og rimelig at han får et storløp oppkalt etter seg. Champion Hurdle, som avholdes søndag 8. oktober, heter i år Terje Dahl Champion Hurdle.

Dahl startet som amatørrytter og etter hvert trener på 60-tallet. Han fikk tidlig et godt rykte som en glimrende hinderrytter og trener, og på det området var han ledende i mange år. Men det var heller ingen tvil om at han var helt i toppen også som flatløpstrener. Hans første championat tok han i 1974, og han ga seg ikke før han hadde sikret seg hele 11 titler. På 70-og 80-tallet var han sammen med Arnfinn Lund totalt dominerende som vinner av en rekke storløp. Tre Derbyseire (Trainers Seat i 76, Beldale Rep i 79 og Rheinsteel i 80) var på listen. Men hesten som mer enn noe annet var knyttet til Terje Dahl, var Noble Dancer. Hans meritter internasjonalt har vi ikke sett verken før eller siden.

 

Siden det er Champion Hurdle som nå bærer Terje Dahls navn, må vi se litt på dette løpet. Terje vant det ni ganger som trener, og tre av gangene satt han selv på ryggen. De to første seirene kom i 1973- og 74, og da var det hinderstjernen Rodan som Terje red til seier. Den siste vinneren trente han i 1992 da Aksum gikk til topps. Han vant også Grand National på Øvrevoll fire ganger, og han red selv Overdose (71) og Bytow (76) til seier. Terje Dahl stoppet på 948 seire på Øvrevoll, og i tillegg vant han mange løp utenfor landets grenser.

 

Familien vil gi et bilde av Terje Dahl til årets vinner av Champion Hurdle. Det vil gjøre det ekstra gjevt å gå til topps i årets utgave.