Nyhetsbrev januar 2018

Skrevet av Liv Kristiansen, sportssjef ,  25.01.2018
Artikkelbilde
Bilde Malene Nilssen www.malenefoto.com

Det går raskt mot en ny sesong i Skandinavia, torsdag 19. april er første løpsdag her på Øvrevoll.

Proposisjonene løp på Øvrevoll er nå lagt ut, du finner de HER.

Noen endringer er gjort foran sesongen når det gjelder hovedløp. Hestemateriellet endrer seg og vi må følge på. Nå mer enn noen gang er det viktig at Øvrevoll som Norges eneste galoppbane viser at vi er relevante og produserer løp som er bra spilleprodukter i tillegg til god sport.

Det er gjort enkelte endringer for storløpene som vi skal gå gjennom først. Øvrevoll har en løpskomite med representanter fra foreningene som hvert år møtes og diskuterer løpene. Og om det ikke blir enighet der er det styret som har siste ord.

For de norskoppdrettede vil man se at distansen i Forsommerløpet 31. mai er øket fra 1170 til 1370 meter.

Norsk Forening for Fullblodsavl ønsket at Norsk Mesterskap for 2 og 3-åringer bytter navn med hhv. Norsk Rikstoto Oppdrettsløp og Norsk Rikstoto Grand Prix. Videre vil Fearnleyløpet fra 2018 løpes som et handicap-løp.

Antall hinderhester i norsk trening har gått nedover, og det var tid for å kutte antall hovedløp for hinderhest. Fra 2018 vil kun Champion Hurdle og Noviseseriehekkfinalen stå i proposisjonsheftet for hovedløp. Det er skrevet ut et hinderløp torsdag 31. mai som et preppløp foran Strømsholm 16. juni.

Førstepremien i Norsk St Leger og Norsk Oaks økes til 150.000 kroner.

Arnfinn Lund som gikk bort i 2017 vil bli hedret med eget løp fra 2018. Tidligere Polar Mile Cup (L) vil fra i år løpes som Arnfinn Lunds Minneløp (L) og premiesummen i løpet økes til 300.000 kroner.

Norsk Derby 2019

Det ble også gjort et par endringer i proposisjonen til Norsk Derby 2019. For å oppfordre til kjøp at hester på ulike salg våren 2018 er gebyret for å etteranmelde til 2. termin 11. juni 2018 halvert.

I tillegg ble det bestemt at vi skal gi wildcards. De hester som blir plassert som første, andre eller tredje hest i Derby Trial 2019 vil automatisk være kvalifisert til Norsk Derby 2019. Selvfølgelig forutsatt at hesten er meldt og opprettholdt i løpet.

Vi minner også om at norskoppdrettede hester må meldes til Norsk Derby, men de blir ikke belastet for første termin.

Premier

Premier i vanlige løp vil økes betydelig fra sesongstart, i første omgang frem til 1. august.

Vi håper å kunne fortsette med samme premiefordeling ut året. I proposisjonsheftet vil det fra 1. august stå «minimum *premien 2017* kr».

Eierbonus

Fra 2018 vil det som tidligere annonsert bli innført bonus til eier av norskoppdrettede løp. Styret vurderer fortløpende tiltak som stimulerer et økt antall norskoppdrettede hester. Endring i fordeling av midler satt av til dette arbeidet kan føre til at vi senere også vil tilby bonus til eiere av eldre norskoppdrettede hester.

2018: 50 % eierbonus til norskoppdrettede 2-åringer som starter i åpne løp i Norge (gjelder ikke hovedløp).

2019: 50 % eierbonus til norskoppdrettede 2-åringer som starter i åpne løp i Norge (gjelder ikke hovedløp). 40 % eierbonus til norskoppdrettede 3-åringer som starter i åpne løp i Norge (gjelder ikke hovedløp).

Diverse

Minner om ny regel innført før 2017-sesongen, ørepropper brukt i løp skal være festet til trinsen. Proppene kan fjernes fra hestens ører i løpet av løpet, men de må henge igjen på hestens hodelag. Det er ikke lov for rytter å kaste dem fra seg, eller holde dem i hånden. § 370.

Alle som oppholder seg bak startboksene skal ha på seg hjelm.

Sko

Stevnets hovslager har blitt instruert før sesongen at han kan gjøre stikkprøver før og etter løp for å passe på at hestene til løp er forsvarlig skodd med riktige sko. Hester som har sklidd i løp skal sjekkes.

VIKTIG

Fra 2018 vil alle de skandinaviske landene å følge anbefalingen fra International Federation of Horseracing Authorities (IFHA), og gå for et regelverk mer likt det som i dag brukes i bl a England og Irland hva gjelder diskvalifikasjon.

At Europa nå går inn for samme modell vil gjøre det enklere for både de aktive og for spillere som mer og mer spiller over landegrensene

Det vil komme mye informasjon om dette før sesongstart.