Buick: "Det var magisk"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  02.06.2018
Artikkelbilde

- Det var magisk, det var en helt utrolig følelse å ri over mål som Derby-vinner. Jeg vil ikke kalle det lettelse, "fulfillment" er vel det engelske ordet. Jeg har drømt om dette siden jeg var liten gutt, sier William Buick til Equus. 

* Han jakter fransk Derby-triumf i Paris søndag!


Først setter han seg tidlig i privatflyet fra Cambridge. Deretter setter han seg på ryggen av Key Victory i Prix du Jockey Club (kl. 16.15 norsk tid, 5+-løpet), bedre kjent som Fransk Derby:
- Dette er en god hest, sier William uten å legge skjul på ambisjonene.  
En vinnerskalle sover aldri, han er på toppen av sin karriere - og er inne i sin beste sesong. Verken mer eller mindre.

Ingen, absolutt ingen, feil
Derby-triumfen i England sto øverst på ønskelisten. Sammen med Masar gjorde 29-åringen ingen, absolutt ingen feil, i det som ble hans største dag i karrieren.
Han fikk Saxon Warrior på innsiden av seg - og lå perfekt plassert nærmest hver meter.  
Epsom Downs er Englands vanskeligste bane både for hest og rytter: Det begynner med en 400 meter lang oppoverbakke. Da gjenstår 2000 meter der alt må klaffe av timing og posisjoner hvis dagen skal ende i vinnerpaddocken.

En mur av trafikk
Storfavoritten Saxon Warrior med Ryan Moore kom aldri dit. Han ble nummer fire etter å ha møtt en mur av trafikk på feil tidspunkt. Toer ble Dee Ex Bee, Roaring Lion fra John Gosdens stall ble tredje.
Suksess-trener Aidan O'Brien, som jaktet Derby-triumf nr. syv, fikk ingen av sine fem på pallen.
Masar betalte 16 ganger pengene, og ble betraktet som en "upset" av den engelske fagpressen. 

Red ham med en positiv tankegang
- Vi fikk et perfekt løp. Alt klaffet. Han håndterte banen eksemplarisk. Masar er en god Derby-vinner, sier William til Equus med litt avstand til triumfen.

- Hvordan var taktikken?
- La meg svare på denne måten. Vi, altså hele teamet, og jeg hadde tro på hesten. Jeg red ham med en positiv tankegang hele veien. 

- Da du gikk ut med 500 meter igjen...?
- Da var han veldig lettgående. Og en ting var viktig da; å "time" den siste spurten. Han stod distansen veldig godt - og taklet som jeg sa banen eksemplarisk.

- Og etter løpet? Trener Charlie Appleby og eier Sheikh Mohammed?
- Det var mange gratulasjoner, klemmer og følelser. Dette var den første engelske Derby-seieren for Godolphin. Utrolig stort for Sheikh Mohammed og alle.

- Og feiringen?
- Den må vente. Pappa (Walter med 844 Øvrevoll-seire, red. anm.) kommer over en tur, det er alt. Det er Fransk Derby søndag. Vi har som sagt en god hest.   
  
* William til BBC: "Since I wanted to be a jockey, this was the day I was dreaming of". 
* Hans første ord til pressen: "This is huge, massive."
* 47-årige Frankie Dettori: "It's not just my dream - it is the dream of every jockey on the planet. Everybody wants to win the Derby because it's simply the best race in the world.

* William Buick har vunnet 48 løp i 2018 og har en seiersprosent på over 30. Han har passert 70 millioner i innridne penger. Førstepremien lørdag var 9,2 millioner norske kroner.

Se Derby-triumfen her:

https://www.youtube.com/watch?v=JL5cRRvtVmw