"Derbyhesten 2020" er på vei til Norge

Skrevet av Tom W. Johannessen ,  27.04.2019
Artikkelbilde
TOMMEL OPP I DONCASTER: Geir Kamsvåg, Cathrine Erichsen, Derbyhesten 2020 som foreløpig er navnløs, prinsesse Märtha Louise, Ross Doyle og Peter Doyle.

- Et nydelig individ. Trener Cathrine Erichsen jubler for Øvrevolls andelshest; "Derbyhesten 2020". Den ble handlet inn på Doncaster torsdag. Der var også Geir Kamsvåg og prinsesse Märtha Louise. 

* Duoen fra Hest360 har kjøpt én av 50 andeler og var med på "Breeze Up" og Doncaster-auksjon.

 - Dette har vært gøy. Vi fikk tilslaget på 55 000 pund. Agent Peter Doyle sto for budgivningen. Kamsvåg, prinsessen og jeg fulgte spent med. Märtha har vært helt i hundre! Det er en fint utviklet hest med en fin størrelse, sier Cathrine Erichsen til Equus.

- Hvor mange hester var aktuelle?
- Vi hadde vel en liste på 20. Så satt vi etterhvert igjen med fire-fem. Tre ble for dyre. Denne er etter Dawn Approach som vant åtte av 12 starter, blant annet fire Gruppe 1-løp. Dette blir spennende! Hesten, som ikke har noe navn foreløpig, kommer til Øvrevoll tirsdag håper vi. Han er altså to år - og vi ønsker jo å kunne vise ham fram på Øvrevoll i løp også som 2-åring.

- Dette var spennende og helt fantastisk å være med på. Et adrenalinkick. Og veldig mange hyggelige mennesker.
Prinsesse Märtha Louise var klar og entusiastisk i sin oppsummering til Equus etter snarturen til Doncaster sammen med makker Geir Kamsvåg og Øvrevoll-trener Cathrine Erichsen.
Med sitt ekspertblikk konstaterer hun før den navnløse "Derbyhesten 2020" har nærmet seg en startboks: - Vi har fått en veldig fin hest!
Navn skal definitivt 2-åringen få; spørsmålet blir hvordan veien til navnevalget skal organiseres, eiergjengen er som kjent meget tallrik.

"Hun har ikke noe valg"
Carlos Lopez er i år førstejockey hos Cathrine Erichsen. Det er neppe lenge før Øvrevolls championjockey sitter på "Derbyhesten 2020". Vi skal ikke spekulere i om han får konkurranse av Märtha (!), men prinsessen blir ganske sikkert å se på ryggen av galopphester i 2019.
- Det er krystallklart. Hun har ikke noe valg, sier Geir Kamsvåg som var en klar bakmann da Märtha fikk sin midlertidige kuskelisens i fjor.
Vi iler til med å gjenta at hun imponerte med både tøffhet, håndlag og ferdigheter i det som for henne var en ny gren av hestesporten.
Hest360 favner hele hestesporten - med trykk på hele. 

50 år siden Lord Lark
- Vi ønsker å følge prosesser, sier Kamsvåg som nå jobber 100 prosent i Hest360 eller "120 prosent" for å bruke hans egne ord.
- Det er utrolig gøy, men som alle gründere jobber vi mye, supplerer Märtha, nå medeier i galopphest.
Kong Harald og dronning Sonja, dengang som kronprinspar, fikk en Derby-vinner i Lord Lark i 1969 - altså for 50 år siden.
Det er som kjent ikke veldig mange galopphester som vinner et Derby-løp.
Men veien dit er veldig spennende for flere enn de som kommer gjennom nåløyet og inn i vinnerpaddocken etter galoppsportens mest attraktive løp. 
- Vi kommer nok til å stikke innom Øvrevoll for å følge hesten, sier Kamsvåg med krav på å bli trodd.

"Dette er flott for Øvrevoll"
Øvrevolls andelshest, "Derbyhesten 2020", er delt opp i 50 andeler. Hver andel koster 30 000 kroner. Per fredag var det fem usolgte andeler. Når innkjøpsprisen, ca. 625 000 norske kroner er betalt, går det resterende sum til drift ut neste sesong.
- Dette er flott for Øvrevoll. En fin blanding av gamle og nye eiere er med på hesten. Selvfølgelig er det ekstra gledelig at Geir Kamsvåg og Märtha Louise fra Hest360 er inne på eiersiden. Det skaper mye blest, og de er superflinke. Trener Cathrine Erichsen fortjener også mye ros, sier Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås i en kommentar.
Han lover en skikkelig "avdukning" med alle eierne når hesten etterhvert er på plass på Øvrevoll.

* "Derbyhesten 2020" er som nevnt etter Dawn Approach som startet for trener Jim Bolger. Mamma'n Moody Blue er ustartet. Dette er hennes andre avkom.