Strekker ut mot Dubai

Skrevet av Tom W. Johannessen, Equus,  12.12.2019
Artikkelbilde
Square de Luynes var overlegen i årets utgave av Stockholm Cup. Han er Skandinavias beste hest. "Frankel of the Fjords", skrev The Racing Post om hesten som trenes av Niels Petersen og eies av Stall Power Girls. Robert Havlin satt i salen i Stockholm. Fot

Torsdag klokken 10.00 starter fem hester fra Niels Petersens stall på veien til en vinter i Dubai. Først en biltur til København, deretter ombord i et direktefly til Dubai. Stjernen av fem; Square de Luynes. 

Stadig 4-årige Square de Luynes har lignet på norsk galoppsports nye Noble Dancer denne sesongen: Seire i Oslo Cup, Marit Sveaas' Minneløp og Stockholm Cup. Tre av tre i år, fem av åtte i karrieren og 3,1 millioner på konto. 97 i skandinavisk formtall virker lavt.

Toppjockeyen var imponert
- Square De Luynes bør prøves utenfor Skandinavia. Han er fortsatt umoden, men i mine øyne er han en Gruppe 2-hest, sa rytter Robert Havlin etter triumfen i Stockholm 22. september. Han var som alle andre imponert, veldig imponert. Havlin er 2. jockey hos John Gosden, av mange regnet som verdens beste galopptrener. Havlin sitter blant annet på Enable i trening; trolig verdens beste galopphest når underlaget er gress.

"På hestens premisser"
Trener Niels Petersen har tidligere antydet at Square de Luynes neppe blir å se i løp i Dubai før tidligst i midten av mars: Da er det to muligheter; Super Saturday og selve World Cup-dagen.
Men med en hest som har hatt sine problemer, binder ikke treneren seg til noe foreløpig.
- Alt skal være på hestens premisser, nøyer Niels seg med å si så langt. 
Det betyr at Square de Luynes skal være i topp orden hvis han skal innta startboksene i det som er en annen konkurranse enn han har hatt så langt. Få tviler imidlertid på at han duger også i nye og tøffere omgivelser. Dubai-dirt skal dessuten passe perfekt.

Tommelen opp
De engelske toppjockeyene Pat Cosgrave og Robert Havlin har begge vist tommelen opp. Cosgrave red i Sveaas-løpet, Havlin som nevnt i Stockhom Cup.
- Han er uslåelig i Skandinavia, nå blir konkurransen en annen. Jeg håper alt er vel med Square de Luynes, sier Norges internasjonale toppjockey William Buick til Equus.
Han rir nå i Japan, drar tilbake til England 23. desember og er selv på plass i Dubai fra 2. januar. 

Willa og P-A Gråberg
Marianne Petersen, søsteren til Niels, pleier å holde oversikten - og ha ansvaret -  når Petersen-stallen flytter en filial til Dubai. Nå har Marianne brukket ankelen, Willa S. Schou og Per-Anders Gråberg overtar i første omgang på Meydan. Så vil Niels selvfølgelig også sette seg på flyet til Dubai. Neppe bare én gang.
Ascot Brass, Nordic Defence, Careless Whisper og Privilegiado utgjør resten av Petersen-laget. De tre førstnevnte starter trolig i løpet av januar. Da er The Carnival i gang.