- Internasjonalt format

Skrevet av Frode Gjesdal/Tom W. Johannessen, Equus media,  30.06.2019
Square De Luynes og Rafael Schistl vinner Oslo Cup 2019. Foto: Eirik Stenhaug, Equus media.

Jockeyen Rafael Schistl så mer bakover enn framover da Square de Luynes årsdebuterte med seier i Oslo Cup lørdag kveld. Konkurrentene var ingensteder. Nå venter utfordringer utaskjærs.

En fantastisk prestasjon, ropte RD-ekspert Morten Myhre i studio.
- Jeg fikk gåsehud. Det er mange år siden vi har sett noe sånt på Øvrevoll. Folk snakker om Noble Dancer; de kan snakke om denne også etterhvert, sa den tidligere championjockeyen Espen Ski med all mulig entusisme da kruttrøyken hadde lagt seg.

"Det største talentet jeg har trent"
Jockeyen Rafael Schistl - som meldte klink vinner før løpet - snakket overhode ikke til 4-åringen.
- En fantastisk kveld. Det er en honnør til alle på stallen som står på slik at vi kan stå her å drikke champagne og kose oss, sa Niels Petersen som perspektivsatte triumfen ytterligere:
Square de Luynes er nok det største talentet jeg har trent!
- Hesten får ikke ligge i ro, slik han fikk i Derby. Det gjør prestasjonen enda større, sa treneren.
Han var på alle måter en lettet mann lørdag, det har vært mye stang-ut og et par som ikke har truffet stanga tidligere i sesongen. Nå var Niels tilbake som en champion.

Første klassiske til Annike

Annike Bye Hansens Unwanted Beauty vant karrierens første løp da hun vant klassikeren Tattersalls Norsk 1000 Guineas.
- Nå tenker jeg at fy fader, dette var moro, sa treneren, etter at Unwanted Beauty vant løpet for 3-årige hopper på Øvrevoll lørdag kveld. Spillerne var ikke med på notene, drøye tre prosent var et underspill på en hest som bare hadde gjort en start i Norge før dette løpet.
Lille My ledet underveis, men fant oppløpet for langt. Bak tetparet fikk Unwanted Beauty et perfekt løp, og hun avgjorde lett i et speedoppgjør.

Overlegen i 2000 Guineas

Noen tvilte på av Privilegiado skulle takle 1600 meter på en rask bane. Skeptikerne fikk svar på tiltale da Niels Petersens 3-åring vant overlegent i 2000 Guineas. Han er helt klart hesten å slå i Norsk Derby.
- Privilegiado var mye enklere å ri enn i det forrige løpet. Nå viste han litt av den klassen han holdt i fjor, sa jockeyen Rafael Schistl.
Stall Bright Side of Life eier Privilegiado; Nils Petter Gill var jublende til stede: "Barneskirenn", skrev han i en sms til en annen av eierne, Kolbjørn Selmer som ikke var på Øvrevoll.
Søndag er det ellers Stabæk mot Ranheim på Nadderud, helt klart Gill mot Selmer.
 - Hatkamp, sier Gill med sin vanlig friske replikk.

Ellers fra Øvrevoll:
* Sandro De Paiva vant to løp, det samme gjorde altså Rafael Schistl. De Paiva har nå åtte på Øvrevoll i år, Schistl har syv. Jan-Erik Neuroth leder med ti.
* Mina Haug tok årets tredje seier på fire starter da hun satt på ryggen av My Cup of Tea (Henrik Engblom trener) som tok sin fjerde strake.
* Silja Støren holder formen og ledet hele veien med sterke Anachronist (Isidro Vergara trener) Giant Sandmans løp over 1600 meter.
* Anna Pilroth vant dagens siste løp med Silky Road, trent av samboer Tobias Hellgren. Dette var Annas første seier siden hun måtte i bakken i Grand National på Strømsholm 15. juni.
* Fiftyshadesfreed, trent av Lennart Jarvén, satte banerekord på 1370 meter. Den gamle hadde Musadif, satt i juli 2004.