Kaia for Norge i dag

Skrevet av Tom W. Johannessen/Eirik Stenhaug (foto),  30.06.2019
Artikkelbilde
Kaia Ingolfsland er klar for et høydepunkt i karrieren. Hun er start- og kampklar i Women Jockeys' World Cup - et uoffisielt VM for kvinnelige ryttere.

Kaia Sofie Ingolfsland fra Drengsrud klatrer stadig nærmere jockeytoppen. Søndag er 22-åringen Norges representant i Women Jockeys’ World Cup på Bro Park utenfor Stockholm. Et uoffisielt VM for kvinnelige ryttere.

– Jeg gleder meg veldig, sier Kaia som kan konstatere at hun har fått en god trekning hvilket gir god drahjelp til ambisjonene. De strekker seg høyt, ganske høyt:
- Topp 3, svarer hun klart på det spørsmålet.

Storfint selskap
Hun rir i storfint selskap søndag: Ti kvinnelige toppryttere inntar startboksene i fem forskjellige løp: Hayley Turner (36), med fersk seier fra den meget prestisjetunge Royal Ascot-uken, skulle ha representert England. Hun kommer ikke; erstattes nå av jockeykometen Jane Elliot som med 14 førsteplasser i år faktisk er foran nevnte Turner på jockeystatistikken.
Fra Japan; 22-årige Nanaka Fujita, garantert en attraksjon søndag. Hun har vunnet 15 løp så langt i 2019 i knalltøff konkurranse. Nanaka er den eneste kvinnelige rytteren i den øverste jockeydivisjonen i Japan, hun rir i løpene som arrangeres av Japan Racing Association. Dette er galopp på høyt plan.

Medbrakt supportergjeng
Men Kaia er ikke typen som blir «starstruck». Hun rir med selvtillit og kan lene seg på solide resultater i sin korte karriere. Så langt er jenta fra Drengsrud nummer seks i Sverige i år med åtte førsteplasser; én foran kjæresten Shane Karlsson som er en svensk toppjockey.
Dessuten har Kaia noe konkurrentene mangler, en liten, medbrakt supportergjeng fra Drengsrud: Mamma Gry Lene og pappa Olav er på plass for å heie.

I bakken med nesebrudd
- Det er veldig hyggelig at de kommer. De kan ingenting om hest, men er veldig lærevillige. Nå tør de å klappe hestene, sier Kaia som smiler ofte. Ikke minst når hun vinner løp. Det gjorde hun på Klampenborg utenfor København forrige lørdag, men hun måtte også i bakken med nesebrudd: - Jeg ble sur og irritert. Men det hindrer meg ikke. - Jeg er klar, sier Kaia Ingolfsland foran søndgen i Stockholm. 

* Her er hennes kommentarer til hester og sjanser:

- 5 Stenid (V64-1, Henrik Engblom trener) er i form. Har vunnet på 1200 meter i år. Dette er et spennende ritt, kan nede blant de tre første.

- 2 Caramelle (V64-2, Stefan Rödjare) er ikke av de mest betrodde i dette løpet. Men glimter til, jeg ble toer med den i et løp i fjor.

- 3 Saviano (V64-3, Sigyn Dysell) skal være bra, jeg ser tidligere løp på video. Er førstetippet i programmet og nok min beste sjanse denne løpsdagen. Kan vinne.  

- 9 Jakastar (V64-5, Mona Heinrichs) har jeg ridd før, en fin hest. Dette er kanskje litt langt.

- 1 Pink Dream (8. løp, Patrick Wahl) tror jeg er litt overvurdert i tipsene. Møter bedre hester; 3 Jive Talkin (Sophie Ralston rir, Jessica Long trener) ser for meg ut som en hest som kan vinne løpet.

P-A med Man In The Moon
Per-Anders Gråberg er som vanlig på plass på hjemmebanen der han har ti seire så langt og topper statistikken. Sverige sett under ett er Elione Chaves i tet med 25 førsteplasser.

* Her P-As kommentrer til Equus:

- 7 Outragusandangerus (1. løp, Roy Arne Kvisla) er en veldig fin 2-åring. Blir to eller tre, jeg tror ikke vi kan slå Francisco Castros 6 Nocentsinkentucky (Elione Chaves) som vant med 18 lengder i debuten. Det var på dirt, nå er det gress. 
- 3 Man In the Moon (V64-3, Roy Arne Kvisla) er tilbake på dirt, det er et stort pluss. En veldig fin sjanse, liker å være helt fremme i løpene. 
- 9 Alchemist (V64-6, Roy Arne Kvisla) var vi "jättenöjd" med i årsdebuten. Lå sist, avsluttet veldig bra. Lengre distanse nå, jeg tror det går bra. regnes høyt oppe. Favoritten 2 Master Bloom kan helt klart vinne, men har så langt ikke vært like bra som i fjor.
Når det gjelder 12 Liiquing Hill (Andreas Tapia Dalbark), tror jeg ikke den står 2600 meter. "Ligger på" i løpene. 

* Trener Roy Arne Kvisla blinker ut 9 Alchemist (V64-6) som sin beste sjanse og kommer med en "varning" på 1 Realize Rock (V64-3, Andreas Tapia Dalbark): - Jeg liker hesten veldig godt. Det er ikke stor forskjell på denne og 3 Man In the Moon som P-A rir, uttaler Roy Arne til Equus. 

* Tobias Hellgren vant med Silky Road (Anna Pilroth) på Øvrevoll lørdag. Han sender ut 3 Nastenka (Jane Elliott rir) i V64-5 søndag. Hun lignet en vinner med 200 igjen på Strömsholm, men i mål lignet hun en tredjehest. - Hun vinner hvis hun vill, men jeg tror dessverre ikke hun vil, uttaler Tobias til Equus.

* Det er Dobbel jackpot med 977.946 ekstra svenske kroner i søndagens sekserpott på Bro Park.