Drømmen om Derby

Skrevet av Tom W. Johannessen,  03.05.2019
Artikkelbilde
HER ER JEG! "Derbyhesten 2020" med eierne ringside - bokstavelig talt. 2-åringen etter Dawn Approach ble handlet inn for 55 000 pund. Foto: Eirik Stenhaug

Drømmer er gratis. Torsdag var han der. I Øvrevolls paddock. "Derbyhesten 2020", foreløpig navnløs, men allerede superpopulær. Med et litt skeptisk blikk tittet han bort på sine nye eiere.

* De var møtt frem i et betydelig antall. 50 andeler er solgt. Prisen for et lite, men spennende eierskap er 30 000 kroner som dekker innkjøp og drift til og med den siste søndagen i august 2020. Et blikk inn i glasskula avslører foreløpig intet, men forventningene er store. Ikke nødvendigvis og bare til prestasjonene, men til opplevelsene.

"Spennende, hektisk og slitsomt"
- Et nydelig individ og en fin hest, kunne trener Cathrine Erichsen igjen konstatere. Hun håper og tror at den navnløse 2-årige hingsten skal dukke opp i løpsbanen når kalenderen har bladd seg frem til en sommermåned eller to - eller tre.
Kjøpet, auksjonen og handelen på Doncaster beskrev hun som "spennende, hektisk og slitsomt".
Nå retter hun blikket fremover, Cathrine viste forøvrig frem en spennende Derbykandidat 2019; Tinolo som vant lett og overbevisende under Carlos Lopez torsdag.

Hekta på galopp
Men denne dagen handlet mye om "Derbyhesten 2020". Nye eiere var på plass - og selvfølgelig også noen velkjente travere. Jacob Hveding Fretheim jr., profilert og pensjonert galopptrener, er still going strong. Han har kjøpt og videresolgt ti andeler og bidratt til at drammensområdet er "blitt hekta på galopp" - for å forenkle litt og holde oss til Esben Hansen og Thomas Gjelsås' slagord.

* 30 000 kroner kostet én andel i "Derbyhesten 2020", 50 andeler ble solgt før Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås kunne henge opp utsolgt-skiltet.
Innskudds-summen skal også dekke driften av hesten til og med august neste år.  

Mange nye navn
- Dette er veien å gå i rekrutterings-sammenheng. Her det mange nye navn. Drømmen er at hesten skal være med i Derby-feltet i 2020. Men Derby eller ikke, det skal uansett bli noen morsomme opplevelser på veien, uttaler Gjelsås som altså kunne glede seg over et stort oppmøte på Norges eneste galoppbane torsdag.
Medeier i sin første galopphest er prinsesse Märtha Louise som har én andel sammen med makker Geir Kamsvåg i Hest360. Begge var bokstavelig talt ringside da hesten ble handlet inn i England. "Derbyhesten 2020" er så langt navnløs, men vi iler til med en liten insideopplysning: Noen kaller ham foreløpig "Geir"...

Prinsesse til hest
– Veldig gøy å være med på dette. Og en fin måte å eie hest på, uttaler Märtha som har lang fartstid som sprangrytter. I fjor imponerte prinsessen stort da hun tok midlertidig kuskelisens på rekordtid - og deretter kjørte totoløp på klasseløpslørdagen.
Ingen blir overrasket om hun nå setter seg opp på galopphester. En treningsrunde eller to på «Derbyhesten 2020»?
Trener Cathrine Erichsen er klar med et grønt lys.
– Men hesten må ikke være for vill, sier Märtha med et lite blikk inn i fremtiden.
Rask, snill, vill? «Derbyhesten 2020» har bare vært i Norge i to dager.
– Jeg tror det er en fin hest, gjentar Cathrine Erichsen om galoppøren som allerede har fått mye oppmerksomhet på Øvrevoll.  

LES OGSÅ ARTIKKEL FRA BUDSTIKKA HER:

https://www.budstikka.no/galopp/ovrevoll-galoppbane/sport/na-er-prinsesse-m-rtha-louise-medeier-i-galopphest/s/5-55-849663