Ready to Rumble!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  30.03.2019
Artikkelbilde
FIGHTING FACE: William setter inn Jack Hobbs, oppkalt etter en cricketlegende, i Dubai Sheema Classic i 2017. Nå jakter han et ekte hattrick i dette storløpet med 32 millioner i førstepremie.

V4 Meydan: William Buick er kampklar. Han er favoritt i fire av de fem løpene han rir på Meydan lørdag; "The Richest Day in Racing". Større blir det ikke. - 8 Blue Point (Al Quoz Sprint/4. løp) er min beste sjanse, sier William til Equus

Han legger ikke skjul på at "det er litt press", men han takler det veldig greit. 
- Vi er på Godolphins hjemmebane. Det er klart det er forventninger, men det er både trener Charlie Appleby, teamet og jeg vant til. Når du rir en favoritt, er du uansett i en god posisjon. Det er enhver jockeys drøm å ri topphester. Jeg har fire gode sjanser, men setter meg ikke noe mål om hvor mange løp jeg kan vinne. Det blir ett av gangen. Min oppgave er å gi hver hest et best mulig løp. Taktikken? La meg si det sånn: Alle hestene jeg rir er fleksible, det er en fordel. Men det er selvfølgelig viktig å ha marginene med på en sånn dag, sier William, både avslappet og fokusert som alltid. 


- Den beste sjansen lørdag? 
- Det er som sagt 8 Blue Point i Al Quoz Sprint (4. løp/1200 meter gress/Gr. 1 kl. 14.30 norsk tid, red. anm.). Det er hva jeg vil kalle hovedsjansen. Han har vært imponerende, møter imidlertid bedre hester - som 1 Stormy Liberal. Men får vi et bra løp, blir Blue Point vanskelig å slå, sier William som vurderer de øvrige rittene og sjansene:

- 9 Cross Counter (3. løp/3200 meter gress/Gr. 2 kl. 13.50) vant Melbourne Cup i november som 3-åring med 51 kilo, fint ute også nå. Har form og er en verdig favoritt. Men han møter veldig gode stayere på en lang distanse - og har ikke startet siden november.

- 6 Divine Image (5. løp/1900 meter dirt/Gr. 2 kl. 15.05) kommer ut i UAE Derby. Fint startspor, men hun er en hoppe som nå møter hingstene - og dette løpet er ikke lett. Regnes uansett med vinnersjanse.

- 13 Wooton (V4-2/7. løp/1800 meter gress/Gr. 1 kl. 16.20) er en god hest i Dubai Turf over 1800 meter. 13 hester er med. Jeg tror på en plassjanse. Japans stjernehoppe 7 Almond Eye vinner løpet.



- 2 Old Persian (V4-3/8.løp/2410 meter gress/Gr. 1 kl. 17.00 )  har vinnersjanse i Sheema Classic som jeg vant i fjor med HawkbillMen også her er det tøffe hester, bl. a veldig gode japanere.

- World Cup-løpet (V4-4/9. løp/2000 meter dirt/Gr.1 kl. 17.40/5,66 millioner pund i første), som jeg ikke rir, er åpent. Hadde jeg kunnet velge, ville jeg ha ridd 2 Capezzano. 3 North America og fjorårsvinneren og Godolphin-hesten 12 Thunder Snow er også aktuelle.

The richest day...
300 millioner norske kroner ligger i den samlede premiepotten som fordeles på ni løp. Med en usannsynlig flyt og flaks, altså fem Buick-gevinster, rir William inn svimlende 100 millioner norske kroner. Marginene er imidlertid små i de stores selskap. Det er fullt mulig å bomme; det vet både Johannes Thingnes Bø og William Buick.

Internasjonal toppjockey
Ti prosent av premiepengene tilfaller for øvrig mannen i salen, altså jockeyen. Det er med andre ord både lønningsdag og galoppfest på Meydan denne siste lørdagen i mars.
- Dette handler ikke om penger, sier William bestemt. Og gjentar det han alltid har sagt.
Da han ryddet skolepulten på Eikeli som 16-åring og flyttet til England, hadde han drøm om å bli en internasjonal toppjockey. Nå er han der – eller rettere: Han har vært der siden gjennombruddet i 2010.
På ryggen av Da Re Mi, eid av musikalkomponisten Andrew Lloyd-Webber, som navnet kan antyde, vant han storløpet Dubai Sheema Classic. John Gosden trente vinnerhesten.

En knallhard bransje
Resten er galopphistorie. Talent, hardt arbeid og litt flaks har ført ham helt til verdenstoppen i en sport og en bransje som er både stor og knallhard.
Verken mer eller mindre.
Sønnen til Øvrevoll-legenden Walter "Wallie" Buick med uslåelige 844 Vollen-triumfer, ble lærling-champion i England (delt topplass i 2008).
Men barkrakkene på pubene i Newmarket,  Englands galoppby, er fylt opp med talenter som aldri tok det neste steget.
Det gjorde Buick jr.
I 2018-sesongen red han inn 150 millioner kroner i premiepenger. William vant Gruppe 1-løp, vi snakker om galoppens Formel 1-klasse, i syv forskjellige land: England, Irland, Frankrike, Hong Kong, Japan, USA og Australia. 
«The Magnificent Seven» - engelske aviser var raskt ute med tittelen som fortalte det meste.
 
Dynamitt-duo
Han sitter nå bokstavelig talt på sin attraktive hest som førstejockey for Godolphin, verdens største hesteeier.  Mannen bak; Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, «The Ruler of Dubai».
Engelske Charlie Appleby trener hestene William rir.
Duoen har vært dynamitt – og sammen på verdenstoppen - i vinterens galoppmåneder. Etter seks ukers utestengelse fra Hong Kong har alt gått Williams vei: Den nybakte pappa’n, «papparollen går veldig bra», har tatt 12 seire på 25 løp i 2019 hvilket gir voldsomme 48 i seiersprosent. Det er et tall å lene seg på alle dager i uken.
Men stadig unge Buick, han er i sin klart beste jockeyalder, lener seg verken på tall eller suksess. Det siste er ferskvare i en sport der jockeyen kan være et fall unna karrierens sluttstrek.
 
Engelsk Derby
–  2018 var et godt år. Jeg pleier imidlertid ikke å sammenligne sesonger. Men det er klart, seieren i Engelsk Derby på Masar var «The missing one». Ikke alle jockeyer opplever å vinne dette løpet, uttaler William.
For den nevnte triumfen ble han hyllet med Årets Bragd-pris i norsk galopp. Han ble bokstavelig talt satt pris på av sine egne.  

«Du er vår Solskjær»
– Denne prisen betyr mye for meg. Det er jo Norge som er hjemmet mitt, sa en stolt William i etterkant. Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås sparte ikke på rosen.
– Du er vår Solskjær, sa Gjelsås til Liverpool-supporter William Buick….
I dag skal 30-åringen, som engang var en veldig liten ponnirytter på Øvrevoll, igjen vise at han duger på galoppens hovedscene.

Verdenstoppene på plass
 Pengene er nevnt. Men prestisjen er viktigere for de ridende menn på Meydan. Hele verdenseliten er samlet: Frankie Dettori, Ryan Moore, Christophe Soumillon og USA-toppene Joao Moreiro, José L. Ortiz og Mike E. Smith. Pluss vår mann William og franske Christophe-Patrice Lemaire som er ener i Japan – og verdensledende i innridne penger med 330 millioner på premiekontoen i 2018.  Lemaire red inn i japanske vinnerpaddocker 215 ganger i fjor - og slettet dermed Yutaka Takes rekord fra 2005 på 212 førsteplasser. Take er også på Meydan lørdag.  
Hvem blir lørdagens triumfator?
William Buick har altså ikke ritt  i hovedløpet, Dubai World Cup (førstepremie 64 millioner norske kroner),  som han vant på outsideren Prince Bishop i 2015.
Saeed bin Suroor trente vinnerhesten.
Men han kan uansett være mannen alle snakker om når kruttrøyken har lagt seg i Dubai lørdag ettermiddag.

* V4-spillet er i lokal norsk pool, vinner-, plass- og tvillingspill i felles pool med franske PMU. 

* Innleveringsfrister:
1. løp: 12.40
V4: 15.40
Banekode: F3/53


Se løpene på RD/RD2 og her: http://www.dcn.ae/dubairacing/live.asp?lang=ar&CID=55


* Dubai World Cup vises Live på TVSportsHD.com lørdag 30.mars. Fem timers sending fra klokken 13.00.