Fortsetter for Jan-Erik

Skrevet av Magne Engebretsen, Equus,  21.08.2020
Artikkelbilde
Jan-Erik Neuroth, Derbyhesten Jet Action og trener Wido Neuroth møter du i Derby-sendingen fra Øvrevoll. Foto: Eirik Stenhaug, Equus media.

- Jeg savner å ha Jan-Erik som rytter, men jeg er sulten på mer suksess og holder det gående, for jeg vil gjerne ha sønnen min tilbake på topp, sier Wido Neuroth som jakter sin syvende Derby-triumf på Øvrevoll.

Wido Neuroth fortsetter å få fram topphester som duger i den skandinaviske eliten, men det begynner å bli en stund siden han kunne juble for Derby-seier på Øvrevoll. Den kom i 2009 med Touch of Hawk. I år har Wido igjen sjansen - med 14 Jet Action. 3-åringen er irskfødt, har dyktige Per-Anders Gråberg på ryggen og hardtsatsende Stall Perlen som eier:
- Stall Perlen har vært trofast hesteeier hos meg i 30 år. De siste årene har Stall Perlen oppgradert hestemateriellet, og det er jeg selvfølgelig takknemlig for. 14 Jet Action kan vinne årets Derby med klaff, og jeg forventer også en bra innsats av 15 Nordic, min andre deltager i Derby. Det er en bra hest, men Jet Action er for dagen den beste av dem. Stallens aller beste sjanse søndag er 5 Zeraphine i 7. løp/V5A-4/V4-1, sier Wido Neuroth, inne i sin 48. sesong som galopptrener.

Vil ha fram Jan-Erik
Wido Neuroth legger ikke skjul på at han gjerne vil ha sønnen Jan-Erik i en så god posisjon som mulig før han eventuelt trapper ned eller gir seg:
- Det hadde vært toppen å få oppleve Jan-Erik vinne et Derby på Øvrevoll. Nå er det viktigste at han blir frisk i beinet og kommer tilbake som toppjockey, sier pappa Wido og sikter til den dramatiske ulykken tidlig i juni, hvor Jan-Erik Neuroth fikk en hest over seg under trening og hvor det ble et komplisert brudd i foten. Så lenge Jan-Erik vil satse, så kommer nok jeg til å gjøre det også. Dette er jo livet mitt, sier Wido Neuroth foran et mer åpent Derby enn på lenge.

Uvant Derby-søndag for Jan-Erik
Jan-Erik Neuroth har fortsatt vondt i beinet etter ulykken i juni, men har planen klar for hvordan han skal komme seg tilbake på toppnivå:
- Jeg håper å være tilbake på hesteryggen før jul, og planen er å være med i løp igjen fra 2021. Jeg har en tøff opptreningsperiode foran meg. Da går det i mye løping og trening i romaskin, samt styrketrening, men jeg er fast bestemt på å komme tilbake. Jeg håper og tror at ulykken ikke har satt seg i psyken, men jeg tror det skal gå bra. Jeg elsker jo å sitte på hesteryggen, og jeg elsker å konkurrere, sier den snart 34 år gamle topprytteren som er gift med Kristin og har datteren Marianne på snart syv måneder.

Mye Rikstoto Direkte
Jan-Erik Neuroth medgir at det blir mye tv-titting nå når han er forhindret fra å være på stallen eller ri løp:
- Det blir mye Rikstoto Direkte-titting, og jeg får med meg det aller meste av galoppløpene rundt om i Skandinavia. Jeg får også med meg endel trav, men da er jeg mer kresen og velger gjerne storløpsdagene. Jeg kan slenge inn en bong, men er småspiller og er på et svært lavt nivå hva gjelder innsatser, men jeg har prøvd meg også på Lyntoto i V75, men jeg holder spillet på et veldig lavt nivå. Det blir mest som underholdningsspill, sier den dyktige jockyen.

Det kan bli Derby-seier
Jan-Erik Neuroth mener at årets Derby er ganske åpent, men han tror at Neuroth-stallen har et godt kort i 14 Jet Action:
- Det er en bra hest som både takler distanse og er speedig. Løpsopplegget blir som vanlig veldig avgjørende. Det avgjørende er at hesten får en ok start, slapper av og ikke stresser seg opp. På en god dag er 14 Jet Action god nok til å vinne Derby. Om jeg selv satt på ryggen, så ville jeg selvfølgelig hatt et blikk på hvor 2 Whispering Ocean sitter underveis. Det er hovedopponenten - sammen med 4 Grey Flash. Vår andre representant, 15 Nordic, er i utvikling, men jeg tror ikke han står distansen på samme måte som Jet Action, sier Jan-Erik Neuroth. Han skal tilbringe dagen i gjesteteltet og håper på god uttelling for de 16 hestene fra Neuroth-stallen som skal i aksjon søndag. Slik vurderer han dem:
- I 2. løp/V64-2 kan begge stallens hester duge. 3 I And I liker distansen og var bra sist, men han skulle ønske seg svikt i banen. 6 Bokan er rutinert og trives bra på denne distansen. Jeg holder ham kneppet foran 3 I And I, men Bokan skulle helst hatt søkktung bane.
- 4 Quagmire og 6 Reine de Vega har begge outsidersjanse i 3. løp/V64-3. Førstnevnte er sent ute og trenger nok flere løp, men kan endel. 6 Reine de Vega er mye bedre på gress enn på sand og trives på Øvrevoll.
- 4 Dardenne og 6 Brian Ryan er to spennende hester i 4. løp/V64-4/V5A-1. Førstnevnte var veldig bra, men hadde mye utur i Gøteborg sist. 6 Brian Ryan er jevngod med 4 Dardenne, men ikke glem at 6 Brian Ryan var slått med bare en lengde av 1 Duca di Como i samme løp ifjor. Dette kan bli spennende!
- 11 Beau Nuage i 5. løp/V64-5/V5A-2/DD-1 er tøft inne i dette løpet og er en premiekandidat på passende distanse.
- I Marit Sveaas' minneløp har vi tre hester til start. Jeg tror faktisk at 8 Pas de Secrets på en god dag kan utfordre 11 Square de Luynes. 2 Buddy Bob har ikke vært helt klar, men kan mye og kan snuse på en trippelplass. 3-årige 13 Everest Voice gjør en spennende start mot knallgode hester. Det blir spennende å se hvor han står.
- 5 Zeraphine i 7. løp/V5A-4/V4-1 er en meget god vinnersjanse. Hun blir bedre og bedre og er ute på passende distanse. Hun er ganske treg ut av startboksen og kommer gjerne med en sterk finish til slutt.
- 1 Ravaillac og 5 Silvana i 8. løp/V5A-5/V4-2 er to gode 2-åringer. Førstnevnte var sent ute, men er i stor fremgang og blir bedre og bedre. 5 Silvana var god sist. Også hun blir bedre og bedre og har sjansen.
- 4 Zahara i 9. løp/V4-3 vil jeg varsle for. Hun er ute på riktig distanse, trives på Øvrevoll og kan vinne dette oppgjøret. Myk bane hadde vært en fordel. 6 Sidney Pearl må forbedre seg og er ute etter en premie.
- I 10. løp håper jeg at 14 Jet Action blir ropt opp som vinner!

Løpene fra Øvrevoll kan du se live og gratis på nettavisen.no.
NRK1 har egen galoppsending fra klokka 18.00-18.45.

Du kan spille til Øvrevoll her