"Jeg føler meg veldig bra"

Skrevet av Tom W. Johannessen, Equus,  27.02.2020
PÅ TOPPEN AV RANKINGEN: William Buick på ryggen av Ghaiyyath - toppranket av hestene som har Meydan som hjemmebane i vinterhalvåret. Ghaiyyath, som har 126 i internasjonalt formtall, satte ny banerekord på 2000 meter gress på Meydan sist torsdag. Tiden va

Fjoråret var hakkete med hodeskade, langt avbrekk - og en utestengning på tampen. Men nå er William Buick tilbake i noe som ligner den beste utgaven av seg selv. - Jeg føler meg veldig bra, og jeg er veldig ambisiøs, sier han til Equus.

DET ER ALDRI noe snikk-snakk med William Buick. Alltid klar tale. 31-åringen fra Eiksmarka lever fortsatt drømmen. Han behersket det vanskelige steget fra talent til stjernerytter. Barkrakkene i galoppbyen Newmarket er fylt opp med talenter som snublet når de skulle klatre. Men posisjonen på toppen må forsvares. Uke etter uke. Måned etter måned. År etter år. Kameraene får deg til å skinne i vinnerpaddocken, men det er mye hardt arbeid på veien dit.

- JEG HAR MYE JOBB å gjøre i år. Det er mange løp jeg ikke har vunnet. Målet? Det er som alltid å ri så mange vinnere som mulig, sier William som er 18 år yngre enn den evigvarende legenden, 49-årige Frankie Dettori. - Det kommer veldig an på helse og skader. Og selvfølgelig på hvor mye ammunisjon du har. Men jeg ser ingen grunn til at du ikke skal være på topp når du er 40, uttaler Godolphin-jockeyen med blikket frem i tid. Hvis vi holder oss til nåtid; William leder jockeystatistikken i "The Carnival" på Meydan, en hovedscene for den internasjonale galoppen i årets første måneder. Han har syv besøk i vinnerpaddocken og tar ganske sikkert et nytt Carnival-championat.

I ÅR HAR WILLIAM mye ammunisjon - for å henge oss på bruken av denne kraftfulle metaforen.
Den avbildede hesten i denne artikkelen heter Ghaiyyath og er en stjerne. Han vant et Gruppe 1-løp; Grosser Preiss von Baden, i fjor med 14 lengder - og satte banerekord på Meydan sist torsdag i det som nærmest var et "prepløp".
William: - Han er en utrolig hest med en veldig stor motor. Vi gikk til Paris og Prix de l'Arc i fjor for å vinne, men han taklet ikke den tunge banen. Nå er det viktig å bygge opp Ghaiyyath til World Cup-kvelden i Dubai og Sheema Classic (28. mars, red. anm.). Han er en energisk type, og han trenger intervaller mellom løpene. Det får han nå.

NÅR TEPPET går ned for vinterens karneval på Meydan, flyttes fokuset over på den engelske flatløpssesongen. Det vil det bli mye, veldig mye, oppmerksomhet rundt Pinatubos (Charlie Appleby trener i Newmarket) årsdebut: Fjorårets 2-åring i England med seks strake og høyere formtall enn legenden Frankelhadde som 2-åring. Ikke småtterier.

VÅR MANN WILLIAM satt forøvrig på 2-årige Nathaniel, trent av John Gosden, på Newmarket i august for nesten ti år siden. Nathaniel, som var en kanon "in the making", ledet løpet. På innsiden kom imidlertid en annen debutant, en enda større kanon, og vant løpet med en halv lengde.
Dette var den minste seiersmarginen Frankel noterte i løpet av sine fjorten strake seire.
Nå løper damene etter Frankel og Nathaniel.

Spennende blir det i år å følge 3-årige Pinatubo som løper etter mer gull. Det er tøft å sammenlignes med Frankel, men han er uansett den beste 2-åringen William Buick har sittet på. Det er et faktum.

FØRSTEPREMIEN i hovedløpet er svimlende; 93 millioner kroner; "The Richest Race in the World". En 10.plass, gir 1,9 millioner kroner. Tro det eller ei.
Charlie Appleby har ingen i Saudi Cup, og det blir heller ikke ritt for William i løpet som topper plakaten. Men han var i bildet...

- JEG PRØVDE Å FÅ RITT på en av de amerikanske hestene, det er jo litt av et løp med ti millioner dollar i første. Men de kommer med egne jockeyer. Det er topp amerikanske dirt-hester og to japanere pluss Benbatl som vant lett et dårlig løp i dirt-debuten på Meydan. Jeg tror den ubeseirede japanske 4-åringen Chrysoberyl kan være vinneren. Jeg rir Cross Counter (vinner av Melbourne Cup 2018, red. anm.) i  Longines Turf (3000 meter med 14 millioner norske kroner i første, red. anm.). Det er absolutt en realistisk vinnersjanse. Det samme gjelder Glorious Journey (også trent av Charlie Appleby, red. anm.) som jeg sitter på i et sprintløp, forteller William som før lørdagen sikter seg inn på Meydans vinnerpaddock.
Som vanlig på en torsdag.

SYV AV 21 SKANDINAVISKE hester starter på Meydan denne løpsdagen. Championjockeyen har selvfølgelig også hatt et blikk på hestene fra nord: - Skandinavene har gått ok. Absolutt. Det er tøffe løp her. Jeg red Ascot Brass for Niels (Petersen, red. anm.) i Oaks. Innsatsen var respektabel, det var nok litt for langt. Square de Luynes har jeg ikke sett, jeg rir ikke ut på Meydan. Det er en spennende hest, men igjen; motstanden er tøff.

WILLIAM OM TORSDAGEN til Equus: - Det kan bli en bra dag.  4 Well of Wisdom (2. løp) skuffet sist, men vinner hvis han løper opp til form. On The Warpath (8. løp) bør også være en veldig god sjanse. Jeg rir også to amerikanere for trener Doug O'Neill. Jeg kjenner ikke hestene, men 5 Parsimony (6. løp/V4-4), Curlin Stakes, må vinne hvis han skal gå videre til World Cup som de håper.

VIDERE TIL WORLD CUP går også William Buick. Han vant tre på finaledagen i fjor - og rir inn mot den siste lørdagen i mars med klare ambisjoner også i år.

- DET ER MULIG PINATUBO går rett til 2000 Guineas på Newmarket den første helgen i mai. Derby? Spørsmålstegnet er om han står Derby-distansen, sier William som har samboer Jane og Thomas David på 14 måneder med på laget i Dubai. Det blir tid til familieliv, og han får også fulgt litt med på favorittlaget Liverpool på PC'en - "selv om det skulle vært mer".

Men reisebag'en er alltid ferdigpakket. Lørdag inviteres det til Saudi Cup i Riyadh på King Abdulaziz Racetrack.