"Duca" - fenomenal vinner av Pramms

Skrevet av Tom W. Johannessen, Equus ,  24.05.2020
Artikkelbilde
Duca Di Como var fullstendig overlegen i Pramms Memorial på Jägersro. Foto: Skjermdump

- Det er fenomenalt å få lov til å trene en sånn hest, sa Cathrine Erichsen som fulgte Duca Di Como på et lands avstand. Hun og alle andre fikk se at "Duca" smadret all  motstand i Pramms Memorial på Jägersro.

 

ELIONE CHAVES sendte ham tidlig til tet fra spor 10 - og siden var den skimle racerhesten til Stall Como i en egen klasse. Der har han vært lenge. Søndagens seier var nummer elleve i den femtende starten for den irskfødte 5-åringen som nå nærmer seg 2,5 millioner i innløpte penger. Førstepremien søndag: 600 000 svenske kroner.
Oddsen: 1,19.

ALTSÅ KLAR TALE og backing fra spillerne på denne favorittdagen som ga jackpotkroner til neste søndag. - Ingen har vært bedre på sand i Skandinavia, mente Terje Lund, sønn av den avdøde trenerlegenden Arnfinn Lund. Terje reiser nå med Duca Di Como - og hadde en liten, tøff fight med Pramms-vinneren i forkant. - Det er bare når han skal gå løp at han er sånn. Hjemme er han grei å ha med å gjøre, forteller Cathrine Erichsen som har skapt og formet stjernehesten som ris av Nora Hagelund Holm i trening. Hun, altså Cathrine, har ikke har problemer med å følge Terje Lunds plassering av "Duca" på Øvrevolls all-star-liste. Og som hun sier; "jeg har vært med siden 80-tallet". 

DUCA DI COMO starter neste gang i Stockholms Stora Pris 14. juni. Der er distansen 1750 meter og underlaget gress. - Han er god på gresset også, minner Cathrine om.
Hun skal nå ta en prat med Jan Petter Sissener og de andre glade eierne i Stall Como om Duca Di Comos vei videre. Polar Cup på Øvrevolls Derby-dag blir første start på Øvrevoll i år. Men også bortebane frister:
- USA og New York kan være aktuelt i desember, sier Cathrine med et foreløpig blikk frem i tid.

SQUARE DE LUYNES,  Norges andre skandinaviske topphest, hjemmehørende hos Niels Petersen, starter første gang i år i Oslo Cup på Øvrevoll. "Frankel Of The Fjords" holder som kjent også meget høy klasse - på gress og litt lengre distanser enn Duca Di Como boltrer seg på.
For å oppsummere: Vi må langt tilbake i tid for å finne tilsvarende galopphester med Øvrevoll som hjemmebane. Det begynner å nærme seg 50 år siden Noble Dancer-dagene:
Hesten, som ble trent av Terje Dahl, var firer i gigantløpet Prix de l'Arc i 1976, et løp som ble vunnet av superhoppa Ivanjica ridd av Freddy Head, bror til Treve-trener Criquette Head-Maarek.
Noble Dancer, som senere ble årets gresshest i USA, vant Oslo Cup som både tre- og fire-åring.
Men han tapte to legendariske løp: Først for Arnfinn Lund-trente Royal Conductor i 2000 Guineas; deretter for Stall Ks Misty i Norsk Derby. Det var klasse på denne årgangen!

I KIRK vant ellers Jägersro Sprint, helt oppskriftsmessig, og er stadig Skandinavias klart beste sprinter på dirt. Han var kanskje ikke helt på topp i knallhard Dubai-konkurranse i vinter, men søndag bombet han fra den vante gjengen sammen med Carlos Lopez.  
Elione Chaves vant tre løp på galoppbanen i Malmö, Per-Anders Gråberg to. Dermed har begge 13 førsteplasser i Sverige i år; regjernde Sverige-cahmpion Chaves er foran på flere andreplasser.