" Mye må til, men det er fortsatt mulig"

Skrevet av Tom W. Johannessen, Equus,  02.11.2020
Artikkelbilde
GIR SEG IKKE: William Buick får bruk for sitt solide treninggrunnlag når han nå er finishen av den engelske sesongen: Syv ritt på Kempton i dag, hele ni på Newcastle Racecourse i morgen tirsdag. Foto: Eirik Stenhaug, Equus Media

William Buick vant tre på Newmarket lørdag ettermiddag. Men Oisin Murphy svarte kontant med fire på Wolverhampton samme kveld. "Mye må til, men det er fortsatt mulig", skriver William i en sms til Equus før dagens løp på Kempton.

STILLINGEN NÅ er 139-128 i favør Murphy, han er altså elleve foran. "Murphy looks to have put the title race to bed", fastslo Racing Post forrige torsdag uten å komme med noen oppsiktsvekkende forhåndskonklusjon. Men William har et lite trumfkort som kan vise seg å bli et større trumfkort når den endelige opptellingen nærmer seg. Lørdag 7. november, etter løpene på Doncaster, er fasiten klar.

TRUMFKORTET på Williams hånd er fire Myrphy-løse løpsdager fra og med onsdag. Oisin Murhpy setter seg på USA-flyet tirsdag kveld for å ri den engelske 2000 Guineas-vinneren Kameko (Andrew Balding trener) i Breeders' Cup Mile. William blir i England for å sette inn tidenes spurt.
I ettermiddag, på Kempton, har både Murphy og vår mann fra Eiksmarka syv oppsitt.
Førstnevnte har én favoritt og ingen nestfavoritter. William ser sterkere ut med to favoritter og én nestfavoritt. I morgen tar han turen "up north" til Newcastle med hele ni ritt, Murphy har seks på Southwell før han setter kursen for Heathrow - og videre til USA og Keeneland i Kentucky.

KORT OPPSUMMERT må William Buick hente inn minst tre på tetmann Oisin Murphy før finishen starter onsdag. Uansett har han fightet formidabelt for sitt første championat. Motstanden er velvoksen tross sin unge alder (25): Murphy, som er regjerende champion, er førstejockey for kjempestore Quatar Racing, William det samme for enda litt større Godolphin.
William, nå 32 år, var 29 bak, kuttet ned avstanden til 13 den 5. oktober da han red sin vinner nummer 100 i England i år. Så opp til 15 igjen før han mer enn skimtet ryggen til Murphy med ni seire å hente inn. Nå, med seks løpsdager igjen, er avstanden elleve og klar fordel Murphy.
Men når William sier at "det  fortsatt er mulig", er dette neppe over før det er over. 

INNRIDNE PENGER, som avgjør trenerchampionatet, er ingen offisiell statistikk for jockeyene. Men tallene er der - og nå har William klatret til topps med nesten 31 millioner norske kroner inn i England i år. Ryan Moore (nr. 12 på seiersstatistikken) er toer, Frankie Dettori er tredjemann (nr. 34 i antall seire). "Proud Dad of 5. Champion Jockey & 2 time Derby Winner. Lover of Arsenal, Golf & Skiing. Brand ambassador", skriver Frankie på sin twitter-konto; champion jockey og 2 time Derby Winner er med i presentasjonen. Og Arsenal.

FRANKIE DETTORI, født i Milano, fyller 50 den. 15. desember. Han rir lite, men velger sine ritt med omhu. 38 seire på 155 oppsitt gir 25 i seiersprosent, Buick har 22, disse er de eneste to jockeyene i England med over 20 i seiersprosent i 2020. Oisin  Murphy er ellers sjettemann på pengene, Tom Marquand og Jim Crowley er firer og femmer på denne listen.