Året som ble annerledes

Skrevet av Birger Christensen,  09.11.2020
Artikkelbilde
Carlos Lopez og Niels Petersen har hatt et nytt flott år

Galoppsesongen 2020 på Øvrevoll avsluttes med lunsjløp på onsdag. Corona eller Covid-19 har trolig vært de to vanligste ordene for veldig mange dette året. Da Norge stengte ned torsdag 12. mars, visste man ikke om sesongen ville gå etter planen. Etter mye god jobbing, lyktes det å holde sesongstart torsdag 23. april som planlagt. Inngripende tiltak var nødvendig, og kun i liten grad har publikum kunnet møte opp på banen. Men på Derbydagen ble det bra stemning, selv om det i år var løpene som måtte prioriteres. Så får vi heller få med hatteparade og leker for barna når alt rundt omsider blir normalisert.

For oss er det to firbente som skiller seg ut. Kick On tok fire strake med to hovedløp på Bro og Marit Sveaas' Minneløp og Arnfinn Lunds Minneløp på Øvrevoll. Han slo Duca di Como de to gangene de møttes i Sverige, men for et unikum også han har vært. Polar Cup ble vunnet på suverent vis, og seirene på sand i Sverige har vært i en egen klasse. Vi nevner også Square de Luynes. Tredje i Sveeas før han lekte seg til en ny seier i Stockholm Cup. Det var det vi fikk se av ham i år, kan vi håpe på litt mer i 2021?

De øvrige får plass i årsrapporten, som blir ferdig om rundt en måned. Whispering Ocean sørget for Niels Petersens syvende Derbyseier på hjemmebane siden Go Go Gadget startet ballet i 2010.  Vi har også kunnet glede oss over enormt sterke toårige prestasjoner i sesongen, disse blir det svært spennende å følge

Vi vil her gå inn på de forskjellige kategorier for de tobente. Det meste er klart, men noe blir faktisk først avgjort på onsdag.

Jockeyene:

Carlos Lopez tar et suverent championat blant jockeyene, Vinner han to løp på finaledagen, tar han 40 seire på årets 30 løpsdager. Det er intet mindre enn imponerende. Årets tittel er nummer syv i rekken, og han er nå kun en bak JanosTandari. Elione Chaves blir toer i år og er alltid til å stole på. Vi nevner ellers at både Jan-Erik Neuroth og Per-Anders Gråberg skadet seg stygt og fikk en lang rekonvalesens. Vi håper de er tilbake i løpssalen i 2021.

Blant lærlingene tar Nora Hagelund Holm sin første tittel. Det er ytterst fortjent etter at hun ble toer i fjor. Hun går frem for hvert år, og faktum er at hun ser ut til å bli nummer fire om hun hadde gått inn blant proffenes rekker. Med tre seire på finaledagen blir hun faktisk treer. Willa S Schou ble amatørchampion i fjor og har hatt et godt år også i år. Ellers er det mange svenske lærlinger som rir veldig bra, og det har vært svært viktig å få tilsig fra svenske to- og firbente for å få brukbar størrelse på feltene

Trenerne:

Niels Petersen tar i år sitt tiende strake trenerchampionat.  Ingen andre har mer enn syv på rad (Terje Dahl), men fortsatt er han kun nummer fem på Adelskalenderen, som toppes av Wido Neuroth med 14 titler. Derbydagen er sikkert en minnerik dag for Niels, der han tok fem seire, alle med Carlos Lopez på hesteryggen. Neste år fyller han 50, så det bør være god tid til å oppleve flere sterke sesonger på Øvrevoll. 

Cathrine Erichsen har en flott sesong bak seg, og særlig har annen halvdel vært strålende. Hun blir klar toer på listene og har faktisk vunnet tre flere løp enn Niels i år.

Wido Neuroth har hatt en brukbar sesong, men det har også vært litt stang ut. Vi har registrert at det har kommet mange flotte toåringer til start, så det skal bli spennende å følge dem i den klassiske sesongen neste år.

Annike Bye Hansen har også hatt en bra sesong, mens 59-årgangen Hyldmo, Soma og Swartling nok gjerne skulle ønsket at det skulle gått enda bedre.

Amatørene:

Cicero Lemos leder blant amatørrytterne, og betingelsene er klare. Vinner Ida Tandberg med Tsupermand, blir hun champion. Vinner Emilie Finckenhagen med Time to Dream, er det hun som går til topps. Om ingen av de to nevnte vinner på onsdag, er det Cicero som tar tittelen.

Annette Stjernstrand er klart i topp blant amatørtrenerne. Stallen har besøkt Øvrevoll til hver løpsdag i hele år, og det er vi glade for. Det er kun fire profesjonelle trenere som går foran den svenske amatørtreneren, det er fine tall. Gina Mathisen og Annie de Mora følger nærmest, begge etter fine sesonger.

Oppdrettere:

Knut O Arnesen og hans Black Moon Breeding blir med ganske klar margin årets oppdretter. Purple Ace har gitt det største bidraget, toåringen som er ubeseiret etter fem starter. Også i løpsbanen har det gått bra for Knut i år.

Gulbrand Gjestvang følger nærmest, mye takket være Hampus G, som har imponert stort i år. Kampen om tredjeplassen står mellom Stall GM og Buck Racing.

Eiere:

Stall Perlen fikk på høsten et overtak på Bright Side of Life i kampen om å bli mestvinnende eiere. Magne og Bente Jordanger har vist frem veldig mange flotte toåringer, ikke minst i Sverige. De to på topp kommer nok til å være langt fremme også i 2021. På bronseplass finner vi Nathalie Mortensen, som har hatt hester som har vist flott form gjennom sesongen. Hadde hun eid Madi Banja alene, hadde tallet vært langt over millionen.

Hestene som har vunnet de større løpene, dominerer som ventet i pengevei. Kick On står med seier i storløpene Marit Sveaas' Minneløp og Arnfinn Lunds Minneløp og topper på det. Derbyvinneren Whispering Ocean følger nærmest, og Niels Petersen har fire av de seks fremste. At fjorårets Derbytoer Hampus G skulle være inne i toppen, er vi imponert og litt overrasket over.

Striden om å bli årets mestseirende, har vært hard i hele år. London Rock var en god stund i topp, men etter den femte strake seieren til Purple Ace, tok han teten. Foran finaledagen, er det kun Madi Banja og Buckyboy som kan passere. Det svaret får vi løp 2 og 6 på onsdag. Det er ytterst sjelden at en toåring er med i striden om å bli årets mestseirende, sterkt av Purple Ace.

I striden om å bli årets avistipper, har Sissel Tangen ledet gjennom størstedelen av sesongen. Bak henne har det vært utrolig jevnt. Teoretisk sett kan alle gå til topps, men Sissel har en ledelse på syv poeng foran de siste syv løpene i år.

Da gjenstår det bare å takke for i år og ønske alt godt før vi åpner portene i april