Blir det tommel opp og nr. åtte?

Skrevet av Tom W. Johannessen,  25.08.2021
Artikkelbilde
Carlos Lopez har blitt Øvrevoll-champion syv ganger: 2007, '14, '15', '16, '17, '18 og '20.

Carlos Lopez har syv Øvrevoll-championat på CV'n. Det er ett bak legenden Janos Tandari. Carlos leder også i 2021. Han har 12 førsteplasser og er igjen favoritt til å vinne. Men i år er det jevnt.  

CARLOS er to foran Nora Hagelund Holm (23) og tre foran Kaia Ingolfsland (27) som begge rir inn i løpsbanen uten lettelse etter 70 karriere-seire. Men dette er en sterk duo som vil fighte i toppen hele veien også med nye vektbetingelser. Og begge har klare ambisjoner. Jan-Erik Neuroth, som vant Heatherwold med en sterk Downtown Leo, kommer nå bakfra og har 8 på 45 ritt. Carlos har 12 på 83. 

ETTER DERBYDAGEN i fjor hadde Øvrevoll avviklet 19 løpsdager, nå er tallet 15 løpsdager. Carlos hadde i 2020 vunnet 24 løp på 95 ritt på samme tid, han stoppet på 38 på 145 starter. Seiersprosenten var mer enn mektige 26, den har dalt i år. I alt har Carlos Lopez vunnet 471 løp på Øvrevoll, han er sjettemann på Adelskalenderen etter Walter Buick, Janos Tandari, Gunnar Nordling, Colin Gauntlett og Trond Jørgensen. Carlos vil ganske sikkert passere de tre sistnevnte hvis han forblir ganske skadefri. Buick den eldre og Tandari har 844 og 836 og lar seg neppe flytte på. De hadde fordelen av langt flere løpsdager i sine glansdager, det skal nevnes.

SEIERSPROSENTER forteller alltid mye. I England i 2021 har William Buick 94 seire og sterke 21 i seiersprosent (samme som i fjor) i jakten på sitt første championat. Han er absolutt i flytsonen, men Oisin Murphy har klart det kunststykket å jekke opp sin seiersprosent fra 17 i fjor til mektige 23 i år. Han har nå 110 førsteplasser, og William må trylle for å stå som vinner etter Champions Day på Ascot 16. oktober.
For dem som liker statistikk: Før løpene onsdag hadde 25-årige Murphy vunnet 132 løp, da teller vi hele den engelske sesongen før 1. mai - som var starten på championat-kampen. Også her er seiersprosenten 23.
Hollie Doyle er forøvrig toer på statistikken i England med 1. januar er startdato. 

PÅ PENGENE topper imidlertid William, men i et pandemi-år vil han ikke passere sin rekordsum fra 2018 med drøye 59 millioner norske kroner inn på konto i engelske løp. For å gjøre dette litt vanskelig:
I 2015 passerte han 115 millioner norske i premiepenger, men summen innbefattet bl.a seier i World Cup i Dubai med Prince Bishop hvilket ikke synes på den engelske statistikken.

IRAD ORTIZ JR., født i Puerto Rico, er suveren i USA. Han klarer for andre året på rad å holde seg på 24 i seiersprosent, ingen andre er i nærheten. Irad hadde onsdag vunnet 243 løp på 1108 starter i 2021 ifølge Equibase. Han er også suveren på pengene og har så langt i karrieren ridd inn drøye 216 millioner dollar.
På listen over "earnings" er det stadig et stykke opp til John R. Velazquez som har 414 millioner dollar innridd gjennom årene på hesteryggen. Han sitter stadig på topphester i en alder av 49 og er like gammel som Jacob Johansen, eneste jockey med to seire på Øvrevoll søndag.
Det er de amerikanske jockeyene som tjener og rir inn nest mest i premiepenger på verdensbasis.
Vi skrev nest mest: I Japan er pengene større og størst i verdens racing-bransje.
Yutaka Take er nummer én med ufattelige 7,8 milliarder norske kroner inn på konto gjennom en meget vellykket og ufattelig innbringende karriere.    

WILLA SYNØVE M. SCHOU blir lærling-champion på Øvrevoll hvis hun vinner fire løp til. Det klarer 27-åringen fra Stavern - ganske sikkert. Hun har flere andreplasser enn Nora Hagelund Holm og skulle det bli 10-10, går Willa foran.

NIELS PETERSEN vant ikke Derby, men championtreneren hadde uansett en pangdag på Øvrevoll søndag. I pengeveien var han sterkere i fjor på samme løpsdag med gull i både Derby og Sveaas, men over to millioner inn er uansett en god dag på jobben for 50-åringen. Han cruiser mot Øvrevoll-championat nummer elleve på rad - og er stadig en klar vinner mens nyttårsrakettene ligger i sommeropplag.
Mer spennende blir det om Niels klarer sitt første championat på Klampenborg. - Den henger høyt, sier han selv og vet at han også kan bli profet på hjemmebane i år.