En liten jenterevolusjon og status Sverige

Skrevet av Tom W. Johannessen,  03.12.2021
Artikkelbilde
47 Øvrevoll-seire på denne kvartetten i 2021. Nora Hagelund Holm best med sine 15 førsteplasser. Foto: Eirik Stenhaug

En tidlig juli-torsdag i år ble samtlige syv løp Øvrevoll vunnet av kvinnelige ryttere. Med andre ord: Det har vært en liten jenterevolusjon i det andre pandemi-året på landets eneste galoppbane.

* Og husk at galoppsporten er uten egen kvinneklasse. Her er begge kjønn i samme startboks.

PÅ ØVREVOLL lever selvfølgelig minnene om Yvonne Durant fortsatt godt. Dagens 51-åring, med 354 Øvrevoll-seire, ble champion i 1993, ’94, ’95 og ’97. I sistnevnte år tok Bjørn Dæhlie tre gull i Ski-VM i Trondheim, og Rosenborg slo Real Madrid 2-0 i Champions League. Det er med andre ord lenge siden.
Etter Yvonne har det vært ganske stille fra jentene.
Før nå: I år var fem jentejockeyer inne på Ti-på-topp. Nora Hagelund Holm var altså best med sin bronseplass.

ULRIKA HOLMQUIST er årets champion på Bro Park med sine 25 førsteplasser. Det er ingen skrell, men uansett en overraskelse. "De skal passe seg i år", sa Ulrika i et intervju med ovrevoll.no tidlig i år. Hun fikk rett.
De ti siste årene i Stockholm (Bro Park fra 2016 og Täby) har Per-Anders Gråberg toppet fem ganger, Elione Chaves fire ganger. I 2011 ble Jacob Johansen  champion. Sistnevnte, som fyller 50 tidlig i 2022, har solide 23,5 i seiersprosent i Sverige (alle baner) som toer på statistikken som toppes av Elione Chaves. P-A Gråberg er treer, Ulrika Holmquist firer og lærlingen Alina Öhgren nummer åtte med 22 besøk i vinnerpaddocken.

NIELS PETERSEN, Øvrevoll- og Klampenborg-champion, er toer på den svenske trenerstatistikken etter Lennart jr. Reuterskiöld. Wido Neuroth er firer og Cathrine Erichsen, Nora Hagelund Holms arbeidsgiver, er nummer syv med pene 26,7 i seiersprosent.
Ellers: Anna Pilroth, med 134 Øvrevoll-seire i karrieren og 12 i år, ble suveren champion på Göteborg med åtte seire og drøye 33 i seiersprosent.
Nora Hagelund Holms tall i Sverige er forøvrig pene: Fem første- og fem andreplasser på 28 ritt.
Til slutt: Jan-Erik Neuroth ble nummer ti på Bro, men seierprosenten var høy: 23,7. Han var den eneste med over 20 i seiersprosent i Topp-ti.

Under: Faksimile fra Mette Bugge og Aftenpostens artikkel om Øvrevolls jockeyjenter som til sammen vant 47 løp på hjemmebanen i 2021: Øverst fra venstre Nora Hagelund Holm (15 seire), Kaia Ingolfsland (10), Willa Synøve Marcussen Schou (14) og Silje Strand (8).