Nyhetsbrev: I full galopp mot 2022

Skrevet av Thomas Gjelsås,  20.12.2021
Artikkelbilde

Da vi rundet av fjoråret for å se frem mot sesongen 2021, var det med god tro på at det skulle bli en mer normal sesong i år. Men det skulle vise seg å bli et nytt krevende år med Covid-19 restriksjoner, og det var alt annet enn morsomt da vi måtte utsette vår sesongstart grunnet ekstra strenge restriksjoner i Bærum. Nå er vi godt fornøyd med sesongen som er gjennomført. Alle som er en del av miljøet på Øvrevoll har stått sammen og jobbet hardt for å skape et best mulig resultat.

Norsk Derby ble en fantastisk dag med strålende sol, topp sport og mange glade mennesker på plass. Gjennom høsten har vi gradvis kunnet åpne opp for et større publikum på våre løpsdager, og nå satser vi å kunne invitere til en normal sesong når Øvrevoll starter opp igjen torsdag 21. april. Vi er nødt til å tro på at verden ser litt annerledes ut til våren, og gleder oss til å jobbe videre med flere tiltak for eiere, publikum, og samtidig ha anledning til å lage opplegg på banen igjen for både bedrifter og vennegjenger.

Sportslig står norsk galoppsport meget sterkt. Vi har en fin blanding av både etablerte og nye aktive som viser muskler og vinner stort. Les mer om dette i årboken som er skrevet av Birger Christensen:

https://ovrevoll.rikstoto.no/arbok/Arbok-2021/

Niels Petersen tok sitt 11. strake trenerchampionat, mens Carlos Lopez ble champion for 8. gang. Og det er gledelig at det kommer frem nye navn innen den fantastiske sporten vår. Blant rytterne er det flere talenter på gang, og spesielt på kvinnesiden er det flere som har utmerket seg. Nora Hagelund Holm, Willa Synøve M. Schou, Kaia S. Ingolfsland og Silje Strand har blitt profilert både i Aftenposten, Budstikka og på NRK. De er fremragende eksempler på at man fra amatørstadiet og gjennom NoARK kan ta steget opp i toppen. Om kort tid kan vi få oppleve den første kvinnelige champion siden Yvonne Durants glansdager. Det er ekstra morsomt når unge utøvere tar steget videre fra ponnigaloppen og opp i eliten. Rekrutteringen som skjer via denne plattformen blir lagt merke til både internt og utenfor vår egen sport. På trenersiden har fortsatt nyetablerte Raphael Freire markert seg sterkt, og det samme har Silja Støren som ble nummer fem på trenerstatistikken. I tillegg har Norge utøvere som setter oss på kartet ute i verden. Her er selvsagt William Buick den store stjernen og han har hatt en helt enorm sesong i år. Men også utøvere som eksempelvis Frida Valle Skar og Anna Jordsjø imponerer stort.

Norsk galoppsport har topphester fra eget oppdrett, samt importer som holder internasjonalt nivå. Den norske dominansen i mange større løp i Skandinavia er noe vi skal være meget stolte av. Jeg skal ikke trekke frem navn her, men det er stor bredde blant både ung- og eldre topphester. Det forteller om godt håndverk av både trenere, ryttere og stallarbeidere. Og ikke minst er vi takknemlige for eierne som satser på sporten vår. I disse dager har flere av våre beste reist til Dubai for å møte konkurrenter fra hele verden. Vi gleder oss stort, og dette gjør ventetiden på en ny sesong litt kortere.

Vi ønsker igjen å slå et slag for andelslag. Øvrevoll har vært initiativtagere til gode City Code som eies av femti andelshavere. Andelslag er et av de viktigste verktøyene for å skape flere hesteeiere på galoppbanen. Delt glede er dobbelt glede som vi sier på Øvrevoll, og dette er en måte å eie hest på som gjør at mange har råd til å dyrke hobbyen sin. Her kommer også alle de viktige amatørene i sporten inn i bildet. De som virkelig brenner for galoppen. Det er viktig at vi støtter opp rundt alle både på og utenfor banen når vi skal bygge videre for fremtiden.

Økonomisk kommer Øvrevoll ut av året med et godt overskudd. Dette skyldes i hovedsak kostnadseffektiv drift, samtidig som inntektene er høyere enn budsjett. Det har dessverre vært umulig å drive utstrakt kommersiell aktivitet i år, men samtidig har arrangementskostnadene vært lavere enn ved normal drift. Likevel har det kostet mye økonomisk å etterleve alle nødvendige krav om smittevern. Vi har delt ut hele premiebudsjettet til eiere og aktive tross noe færre løp enn planlagt. I tillegg er det innført nye ordninger som importstøtte for løpshester og høstbonus i utvalgte løp. Styret har vedtatt å opprettholde premienivået i ordinære løp fra sommerens løft også i 2022, og dette medfører en økning på 17 prosent fra årets budsjett. I tillegg blir det satt av betydelige midler til insentiver for å stimulere til nye hesteeiere, og mer penger til norsk oppdrett. Sammen med annen rekruttering til sporten er det Norsk Jockeyklubs høyeste prioritet å gjennomføre tiltak for å øke hestepopulasjonen. Samtidig er det viktig at vi setter av penger for å sikre oss for fremtiden. Norsk Rikstoto opplever nedgang i omsetning etter at tapsgrensene ble innført. Fritak av statsavgift gir et godt bidrag til fellesskapet, men det er særdeles viktig at sporten og Norsk Rikstoto arbeider sammen for å sikre hestesporten best mulige rammebetingelser i årene som kommer.

Det er byggeaktivitet på stallsiden om dagen. Vi har revet «sommerstallen» og skal sette opp en ny kaldstall med 18 bokser. Her vil trener Cathrine Erichsen disponere et antall bokser, mens resten blir gjestebokser. Erichsens hovedstall har også behov for oppussing og dette utføres i vinterperioden. Vi har utført mye vedlikehold av bygg og oppgradering av treningsfasilitetene de senere årene. Dette arbeidet fortsetter i henhold til vedlikeholdsplan for at Øvrevoll skal være et anlegg i god forfatning til hestenes beste.

Nå gleder vi oss til å sesongstart på Øvrevoll torsdag 21. april. En nyhet til publikum er ny storskjerm som skal gi våre tilskuere en bedre opplevelse enn i dag. Det blir et løft for alle som liker å følge løpene på banen. Det arbeides med en modell som gjør at hesteeiere kan få fri adgang til løpene, og vi kommer tilbake med detaljer, antall billetter per eierskap og retningslinjer for hvordan dette vil fungere i praksis.

Før den tid håper vi å kunne hedre de beste fra fjoråret og avholde Oscar-fest. Dato må vi komme tilbake til når det forhåpentligvis bli lettelser fra dagens gjeldede restriksjoner. Gjennom vinteren skal vi sørge for å synliggjøre sporten både i sosiale medier, på vår hjemmeside og andre nettverk. Vær med å dele dine øyeblikk fra stallen. La oss sammen sørge for at flere nordmenn blir «hekta på galopp»! I løpet av vinteren vil vi invitere hele miljøet til et stormøte i Derbystuen hvor det blir fokus på fremtiden.

Takk til alle som har bidratt gjennom årets sesong. Med ønske om en riktig god jul og et godt nytt galoppår i 2022!

 

Thomas Gjelsås

Adm. direktør