Square De Luynes og elleve fra Niels

Skrevet av Tom W. Johannessen,  14.12.2021
Artikkelbilde
DYNAMITT-DUO: Niels Petersen og Square De Luynes. Sammen har de vært dynamitt i Skandinavia. Nå skal Square De Luynes vise seg i større selskap. Foto: Hesteguiden.com

Niels Petersen sender Square de Luynes og A-laget til Dubai.11 hester, Marianne Petersen, Willa Synøve Marcussen Schou og Carlos Toro er alle på flyet denne weekenden. 

- Jeg er "easy" på forventningene. Jeg sender gode hester, men nivået er høyt, og det er tøft under disse forutsetningene, sier Niels Petersen, presentert som "a big fish in a small pond" i Dubai!
Niels mer enn antyder at det står formsterke hester i nær sagt hver startboks.


- HVIS DU TAR Square De Luynes, er han selvfølgelig veldig, veldig god. Men han møter andre type hester nå og er ikke helt lett å plassere. Men det er klart jeg er spent, sier Niels til ovrevoll.no.
50-åringen tok sitt ellevte Øvrevoll-championat på rad og hadde en sesong fylt med høydepunkter: Syv på rad på den danske Derby-dagen var ett av dem; Square De Luynes' mektig seire i Stockholm Cup var et annet. Vi nevner også Klampenborg-championatet, det har vært "a missing one" for danske Niels i veldig mange år.

SQUARE DE LUYNES, som altså vant Sveaas-løpet og Stockholm Cup på to starter i år, har tilbragt én vinter tidligere i Dubai. Da ble det ingen start. Nå er et Gruppe-løp 27. januar en første mulighet for 6-åringen som har åtte seire på 12 starter og 4,7 millioner på konto. Strall Power Girls har vært glade eiere hele veien.
Skandinaviske galoppfans har lenge villet se han mot internasjonal motstand.
Nå skal han være klar for denne spennende oppgaven.
Pat Cosgrave har sittet på Square de Luynes i seks av startene og er aktuell igjen. 39-åringen vant 34 løp og ble nr. 41 i England (championat-perioden) i år og har elleve så langt på Meydan denne sesongen.

PETERSENS A-LAG TIL DUBAI: Iron Butterfly, Hear The Drums, Chiefof Comanches, Kick On, King David, Bullof Wallstreet, Could be King, Tuwaiq, Ascot Brass, Chianti.

CATHRINE ERICHSEN, Meydan-debutant, sender Duca Di Como og Master Bloom. 
"Duca" i front på 1600 dirt i Dubai, det behøver ikke være feil.

RAPHAEL FREIRE, årets trenerkomet, har to med kurs for Dubai og Meydan: Hotline Bling og Caio Shark. Førstnevnte tok seg av både Svealandlöpning og Vinterfavoriternas Pris på Bro. Sistnevnte er en nyimport som er klar for 3-årssesongen. Var toer i sitt siste løp på York, eier gjør Atle Walgren som har vært vinnende eier i Dubai før. 

WILLA SYNØVE MARCUSSEN SCHOU vant 14 på Øvrevoll to i Sverige i år. Hun ble lærling-champion på hjemmebanen og satser på å forsvare tittelen og championatet neste år. 27-årige Willa fra Larvik har 29 seire igjen til lettelsen forsvinner. Hun rir stadig bedre, samler erfaring og er på vei til hotell-jul i Dubai for fjerde gang.
- Det er flott å være der, men jeg savner jo julefeiringen i Norge, uttaler hun til ovrevoll.no.
Det lille savnet lever hun godt med. 
Hun har forøvrig hatt en liten førjulsfeiring med mamma-besøk og også rukket en snartur til spranghesten hun har på Bommestad i Larvik. Willa begynte som sprangrytter. Nå er det galopp som gjelder.
I fjor var hun hos stortrener Simon Crisford. Nå skal hun igjen sørge for at stallhestene til Niels Petersen trives i Dubai.
- Det blir spennende. Vi har mange gode hester. De utvikler seg og vokser på å være der, ikke minst mentalt, sier Willa som blinker ut en Niels-styrke som ikke alltid flagges: - Han er veldig flink til å følge opp hver enkelt hest! 

DAMACHIDA var den første norske vinneren i Dubai, Weichong Marwing var jockey den gang i 2005. Eva Sundbye trente og ble den første kvinnelige treneren med seier i Dubai. Stall Gimme var eier, førstepremien var 472 000 kroner, distansen 1300 meter og banen var Nad Al Sheba. Damachida brøt ned i et hekkeløp på Øvrevoll i september 2007.
Som 3-åring ble han toer i Norsk Derby til 23 ganger pengene med Trine Langvad som jockey.
Kimola vant Derby-løpet 2002, dette var Wido Neuroths fjerde trenerseier i Norsk Derby og Fredrik Johanssons andre jockeytriumf i norsk galopps viktigste løp.
Tollef Langvad kjøpte inn Damachida som åring, han har fortsatt dagens 22-åring som en firbeint bestekompis.
- Han er terapeuten min som jeg tar en tur med når jeg skal kose meg, forteller Tollef som cantret en 1600 meter på Øvrevoll på Damachida på hestens 22-årsdag! Wow!

PLANTAGENET vant på Meydan i mars i 2013. Han var på vei over til Niels Petersen, men stod registrert med spansk trener i seiersløpet som ga en halv million til norske eiere. J. P. Marchand var seiersjockey. Eierduo; Atle Walgren og Rune Vidar Nordum.
- Morsomt med starthester i Dubai, men dyrt, sier Atle Walgren til ovrevoll.no med Dubai-blikket bakover i tid.
Plantagenet gikk forøvrig til topps i Pramms to måneder senere. 

SÅ KOM en ny norsk seier året etter da Avon Pearl sendte trener Rune Haugen til himmels (se bildet under). Ett nytt år gikk. Da satt den der, i det 64. forsøket for trener Niels Petersen: Beat Baby, nå med Camilla Eriksen som eier, vant en 1200 meter (det var ikke for langt!) for Per-Anders Gråberg. Datoen var 22. januar 2015.
Har han vunnet i Lotto? Nei, han har vunnet i Dubai! Datoen er 20. februar i 2014, og Rune Haugen er som bildet viser, "over the moon". Hesten var Avon Pearl, eid av Jostein Jørgensen, Pat Dobbs var vinnende jockey.
 

ELLEVE SVENSKE OG TO DANSKE er også med i den skandinaviske troppen til Dubai. Vi legger merke til at Susanne Berneklint-trente I Kirk (oppasser på Berneklint-hestene i Dubai er Manuel Santos) er på vei tilbake og klar for Dubai igjen. Han har hele 68 i seiersprosent og var den fjerde svenskfødte hesten som vant i Dubai. Seieren var overlegen, Carlos Lopez mannen "in the irons".
Araberhesten El Wodkine var først ut, deretter kom Tertio Bloom (trent av Fabricio Borges, Per Anders Gråberg var jockey). Stortalentet Volatile er også en Dubai-vinner, Jessica Long trente og William Buick styrte Volatile til seier.
I fjor vant skimmelen Plata O Plomo ("sølv eller bly"), amerikanskfødt, på Meydan. Carlos Lopez red, Susanne Berneklint trener. Datoen var 30. januar, 7-åringen har startet ni ganger etter dette uten å vinne.
Er droppet fra 93 i handicap til 89 og er igjen på vei til Dubai.

PER-ANDERS GRÅBERG, nå 47 år, er for veteran å regne i De forente arabiske emirater. Han har vunnet med både Tertio Bloom og Beat Baby (22. januar 2015) - og satte farge på Al Quoz Sprint på World Cup-dagen (se Eirik Stenhaugs bilde under) året før med sistnevnte hest. Undertegnede var ringside, og William Buick red inn 47 millioner kroner senere på løpsdagen på ryggen av Prince Bishop. Det ble til slutt en sisteplass for Beat Baby, men avstanden opp til verdensstjernen Amber Sky, med João Moreiro, var ikke avskrekkende stor.
P-A kommer til å ta en tur eller to til Dubai også i 2022 for å ri for Nina Lindberg Lensvik.
- Suspicious Mind har én andre- og én fjerdeplass i Dubai for Elione Chaves. Det kan bli en start 13. januar. Men det er alltid "svårt" å vinne på Meydan. Niels (Petersen, red. anm.) har fine hester, og Square De Luynes skal kunne være god nok til å vinne løp. Duca Di Como på 1600 meter er alltid spennende, men jeg hadde trodd hardere på ham for to år siden. Vi får se. Dette er jo en god hest, uttaler P-A til ovrevoll.no.