"Min hest er like bra som de andre"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  16.07.2021
Artikkelbilde
Duke Derby og Per-Anders Gråberg er det lille nødvendige foran stallkamerat Eye In the Sky og Rafael Schistl i 2014-utgaven av Svenskt Derby. Niels Petersen trente begge disse topphestene. Foto: Svensk Galopp

Per-Anders Gråberg har én Derby-triumf i Sverige; målfotoseier med Niels Petersen-trente Duke Derby i 2014. P-A tar gjerne et Derby-gull til. - Min hest er like bra som de andre, sier han foran Skåne-søndagen.  

* Championjockeyen sitter på Nina Lindberg Lensviks 9 Palm Springs (V75-6), en skandinaviskfødt hest med tre seire på syv starter og et handicap-tall på 84. Med like under 700 000 svenske kroner på konto er Palm Springs nummer to på inntektstoppen av feltets 14 tre-åringer. Denne duger definitivt mot importene.

 

PER-ANDERS GRÅBERG er en strålende rytter og samtidig en rutinert "gransker" av galoppløp. Han gjør denne analysen for ovrevoll.no: - 7 No Short Cuts (59-prosenter i et tidlig forhåndsspill fredag kl. 15.00, red. anm.). med Jan-Erik Neuroth har imponert og vinner Svenskt Derby hvis alt går normalt - og han går inn i boksene. Men han har vært dum å laste, nå sist og også en gang for Andreas Tapia Dalbark i fjor. Også nr. 1; Stroxx Carlras har de samme problemene. Det er ikke gunstig. Det kan bli to som bråker og hisser hverandre opp når de skal inn som de første. La oss håpe for alles del av det går bra, det hadde vært "tråkig" om storfavoritten skulle bli bortvist. Hestene 2 Pusjkin (Francisco Castro/Elione Chaves), 5 Wolfof Vancouver (Lennart jr. Reuterskiöld/Jacob Johansen) og mitt ritt, 9 Palm Springs (Nina Lindberg Lensvik), rangerer jeg likt i en gruppe bak favoritten.
Palm Springs står distanse, det samme gjør Pusjkin som kobler av bedre enn Wolfof Vancouver. Den ligger på og "puller" en del. Men jockey Jacob Johansen sier at den står 2400, da får vi stole på ham. 
14 Suspicious Boy (Nina Lindberg Lensvik) ble jeg andre med sist etter No Short Cuts. Men 83 i formtall? Den står distanse, men får det "svårt" her. Palm Springs skal kunne vise 85 og er med å slåss, sier P-A.


HAN UNDERSTREKER at Derby-løpet er spesielt å ri (1,245 millioner svenske kroner i førstepremie):
- Det er mange som blir nervøse, og noen går for tidlig. Det er om å gjøre å finne en god posisjon. No Short Cuts ser ut som den kan gå både i front og bakfra; altså at den kan ris på forskjellige måter. Jeg tipper at det passer Jan-Erik (Neuroth, red. anm.) å gå på speed, oppsummerer P-A Gråberg som har tro på god vinnersjanse med 10 No Nay Naughty (V75-2, Nina Lindberg Lensvik):
- Dette er min beste sjanse søndag. Også 3 Buckybabe (V75-4) fra Cathrine Erichsen tror jeg kommer til å gjøre et bra løp mot gode hester i Margareta Wettermarks Minneslöpning, sier P-A til ovrevoll.no. 

* Rekkeprisen i Grand Slam 75 er én krone.

* Wido Neuroth, som trener Stall Perlens No Short Cuts, fikk sin første seier i Svenskt Derby med Trivial Pursuit i 1990. Gunnar Nordling var jockey. Wido har 12 triumfer på Jägersro i Derby-løpet, den siste i 2015 med Bokan, eid av Stall Kalas. Stall Perlen har åtte triumfer i Svenskt Derby, alle med Neuroth-hester - og med Fredrik Johansson som jockey.

* Lester Piggott vant Svenskt Derby i 1958 med Stall Amazones Flying Friendship - oppkalt etter flytypen F-27, også kalt "Luftbussen". Samme legendariske jockey, altså Piggott, satt også på vinneren i 1991; Tao. 
Bak Stall Amazone; Ludvig G. Braathen; skipsreder og eier av Braathens SAFE.