Kl. 17.30: En Hurricane med William i Derby!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  04.06.2021
Artikkelbilde
Hurricane Lane holder unna i Dante Stakes i mai. Magellan (John Gosden trener) og High Definition (Aidan O'Brian) er ikke med i Engelsk Derby. Sistnevnte starter i den irske utgaven. Foto: Godolphin

Lørdag kl. 17.30 smeller det på Epsom. 12 hester inntar startboksene i Engelsk Derby. 4 Hurricane Lane, oppkalt etter en tropisk storm, er sterk ammunisjon for William Buick. 

SAMMEN TAR DE plass i startboks 5, en "vinnerboks" og den boksen som etter 1967 har gitt nest flest førstehester i Engelsk Derby. Der er vinnerpremien høy, nesten åtte milllioner norske kroner. Prestisjen er enda høyere, det samme er avlsverdien etter en Derby-triumf.
"That was the missing one", sa 32-årige William fra Eiksmarka da han krysset mållinjens første med Masar i 2018. Dette var også arbeidsgiver Godolphins første seier i det viktigste galoppløpet i England.
Hurricane Lane feide over Hawaii i 2018, lørdag skal galopphesten av samme navn feie rundt Epsom til ni ganger pengene i forhåndsspillet.

HURRICANE LANE har tre av tre, to med William Buick og debutseier med Adam Kirby på ryggen. Seieren i Dante Stakes var sterk, dette er en fighter som står distansen på den krevende Epsom-banen der den første høyresvingen kommer fort. Derfor kan spor og boks 1 bli en felle, her står en annen Godolphin-hest, 40-oddser'n 1 Adayar med Adam Kirby. 9 One Ruler er den tredje Godolphin-hesten i Derby; han starter fra boks 11 med James Doyle ombord og er ikke ufarlig. William-kompis Doyle, som hadde en nå avdød norsk bestemor, vant løp på Epsom fredag der Hollie Doyle vant to.

* SEKS GANGER PENGENE; dette er oddsen på Hurricane Lane lørdag morgen. Han senkes stadig og er nå et tredjevalg. Forøvrig; stillingen på jockeystatistikken (PJA): Oisin Murphy har 29, William Buick er toer med 23. William har fire ritt på Epsom i dag; han er nestfavoritt i ett og tredjefavoritt i ett løp.

HE'S ANSWERED EVERY CALL", uttalte William i seiersintervjuet etter Dante Stakes og var, som trener Charlie Appleby, imponert over Hurricane Lane. Før Dante, der førstepremien var 1,1 millioner norske kroner, var Hurricane Lane en 20-oddser i Derby. - Han skal ha fordel av 2400 meter, sa William som også påpekte klassen i årets Dante Stakes som blant annet inneholdt en Gruppe 1-vinner fra 2-års-sesongen.
Den siste Dante-vinneren som gikk videre til seier på Epsom: Golden Horn i 2015.
John Gosden trente, William Buick satt i salen. I Derby-løpet var Frankie Dettori pilot, Golden Horn vant syv av ni - og var kun løpshest fra oktober 2014 til oktober 2015.
Han tjente 45 millioner kroner på ett år og vant også Prix de l'Arc etter et nydelig Dettori-ritt.

Derby-feltet lørdag:
1. Adayar - Adam Kirby
2 Bolshoi Ballet - Ryan Moore
3 Gear Up - Ben Curtis
4 Hurricane Lane - William Buick
5 John Leeper - Frankie Dettori
6 Mac Swiney - Kevin Manning
7 Mohaafeth - Jim Crowley
8 Mojo Star - David Egan
9 One Ruler - James Doyle
10 Southern Lights - Declan McDonogh
11 Third Realm - Andrea Atzeni
12 Youth Spirit - Tom Marquand

SAM ARNELL var den første jockeyvinneren i Engelsk Derby. Han red et velberegnet ritt på Diomed i 1780 for dem som husker langt tilbake. Lester Piggott har ni ganger vunnet "The Blue Ribond", trener Aidan O'Brian har åtte triumfer og jager altså den niende lørdag. Han sender ut favoritten, type stor, i Bolshoi Ballet fra boks 9. Ryan Moore rir. Men dette er den eneste O'Brien-hesten i feltet, det pleier å være en hel liten armada. 

FRANKIE DETTORI sitter på outsideren John Leeper i Derby, en vinner for William Buick i Fairway Stakes. Frankie skjøv ut Adam Kirby på denne hesten, sistnevnte overtok for Oisin Murphy på Godolphins tredjevalg; Adayar.

MED ANDRE ORD en dominoeffekt i jockeykabalen.
Det er selvfølgelig aldri noen ulempe med 50-årige Frankie "in the irons". Han slutter aldri å trylle.
Fredag vant han Oaks på Aidan O'Brian Snowfall - og han vant løpet med 16 lengder.
Det gikk for fort, og Dettori holdt seg rolig til det var riktig tid for å gasse. Det ble den 21. seieren i en engelsk  klassiker, mannen fra Milano er nå likt med Fred Archer som tok sin første Derby-seier i 1877.
Det blir et tøft Derby på Epsom lørdag, mange av hestene kommer til start med nok av 1-tall i raden. En av dem er Hurricane Lane. Vi nøler ikke med å slå fast at William Buick rir en spennende hest lørdag!