En rågod fra Rådstoga

Skrevet av Birger Christensen,  24.06.2021
Artikkelbilde
Hanne Rådstoga med Simply Minds ©hesteguiden.com

Hanne Rådstoga har vært med i gamet på Øvrevoll lenge. Men aldri har hun vært så nervøs foran en løpsdag som nå. For første gang har hun en starthest i et klassisk løp. Og Simply Minds er ikke bare en starthest. Går alt vel, er ikke et besøk i vinnerpaddocken urealistisk. 

- Jeg tenker ikke på stort annet i disse dagene. Tanker melder seg om at han kan være halt, ha fått feber eller noe annet. Dette er en helt ny opplevelse for meg, han er jo helt overlegent den beste hesten jeg har hatt. Det er greit at det blir lørdag snart, så jeg får svaret på hvordan det vil gå, tenker Hanne.

Hest hele tiden

Vi tar et lite dypdykk tilbake i tiden. Hanne vokste opp på Måsan i Asker, med barneskole på Drengsrud, Solvang ungdomsskole og Asker videregående. Med hest var rideskole på Dikemark en tidlig start. Kontakten med Øvrevoll kom gjennom blant annet Jan Bjørdal og Solveig Tandberg, og i 1983 kjøpte hun araberen Cargo. Han ble toer i et løp bak Pascha, en av de beste araberne. Morten Skyttemyr red Cargo, som overrasket som den minst spilte hesten i løpet. 

Vi må også ta med en hendelse fra 1994. 28. april ble Trond Jørgensen historisk. Da var han den første og hittil eneste som klarte å vinne samtlige V5-løp på en løpsdag. Eier og trener av Bustala og Six Pack Beer: Hanne Rådstoga.

- Six Pack Beer gikk i siste avdeling. Han fikk en åpning i finishen og klarte å vinne. Da referent Terje Finnbråten sa at her opplever vi noe som er historisk, var det litt kult at jeg var en del av det hele. Det er for øvrig eneste gang jeg har vunnet to løp på samme dag, men Simply Minds og Stogas Fairytale var ikke så langt unna for noen uker siden, beretter Hanne. 

Eventyret Simple Minds

 - Men hvordan startet så eventyret Simply Minds?

 - Jeg hadde i fjor trioen Stogas-hestene Fairytale, Dancer og Etosha. Indirekte var det sistnevnte som utløste kjøpet. Stogas Etosha hadde problemer i startboksen og ble bortvist. Jeg fikk hjelp av Cathrine Erichsen, som hadde henne en måneds tid. Men nok en gang ble hun bortvist. 

- Kvitt deg med henne og skaff deg en annen hest, fikk jeg høre. Men de er mitt oppdrett, og jeg tok Etosha med meg hjem. Men gjennom eiere i Stall Kentaur ble jeg anbefalt å kjøpe Simply Minds fra Frankrike. Jeg klarte å komme inn på det franske nettet, så jeg fikk sett løpene hans i Frankrike. Han dro av gårde fra start og så at det var mye kapasitet. Da Galopsport.dk annonserte ham til salgs, ringte jeg eierne, og rundt midten av januar ble det kjøp. Med stort og smått ble det rundt 210 000, og så langt har jeg ikke angret.

Hanne bor nå på det lille tettstedet Oddevall, ikke langt fra Sylling i sørenden av Holsfjorden (en arm av Tyrifjorden). Hun jobber i psykiatrien på Dikemark, men nå har hun ferie fra jobb og kan konsentrere seg om 2000 Guineas på Øvrevoll.

- Flere av naboene har kjøpt billett, og det er plutselig masse styr. Håper selvsagt på seier, for jeg tror det er mer å gå på. Men det er mange sterke konkurrenter, så jeg tar ingenting på forskudd. Men er jeg ikke på trippel, blir jeg litt skuffet, avrunder Hanne. Vi håper og tror at hun ikke blir skuffet.