Royal Ascot, det er klart for Frankie Time!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  15.06.2021
Artikkelbilde
KONGE OG DRONNING: Frankie Dettori etter 2019-triumfen med Stradivarius i Gold Cup. Til venstre en annen veteran som alltid smiler når hun er på galoppløp: il venstre en annen veteran: Dronning Elizabeth. Foto: AU-tainment/You Tube som ikke

De fleste menn på 50 har sagt farvel til lekegrinden. Men Frankie Dettori har beholdt sin. Den heter Ascot og ligger en drøy mil fra Windsor Castle. Det er klart for Royal Ascot og Frankie Time! 

FRANKIE DETTORI sitter kl. 15.30 opp på 6 Palace Pier i The Queen Anne Stakes (Gr.1), åpningsløpet på Royal Ascot. 70-årige John og Thady Gosden trener 4-åringen, far og sønn er nå blitt parhester i trenerbransjen.
Palace Pier, som kl. 13.00 var trykket ned til 1,30 i spillet, skal være verdens beste miler med et internasjonalt formtall på 125, ett kilo over Hong Kong-toppen Golden Sixty. Palace Pier har syv av åtte, tapet og en tredjeplass kom på Champions Day i oktober i fjor, The Revenant vant løpet. Ascot var bunnløs, og Palace Pier mistet tidlig i løpet venstre framsko. I dag skal han ikke kunne tape "Queen Anne" på Ascot. Startboks 11 er et minus, men den utfordringen løser Frankie Dettori. 

"ALLE VET AT JEG ER "LUCKY" PÅ ASCOT", sa Frankie Dettori i et intervju med Sky Sports Racing nylig.
Han har vært beste jockey på Royal Ascot de to siste årene og har seks titler i alt.
I 2019 tok han strupetak på bookmakerne med en "four-timer" - som holdt på å bli en "five-timer". 
Da jockeylegenden ledet det femte løpet på dag tre, ganske klart, med Turgenev som var en snau 20-oddser, nærmet katastrofen seg.
Sett med bookmakerøyne.
Men da var det slutt på gassen hos fantastiske Frankie. Harry Bentley dukket opp som den store bookie-frelseren og vant løpet med Biometric. - Den hadde jeg satt for 20 år siden, sa Lanfranco Dettori i etterkant og var dønn ærlig. 


* Han har vært sparsomt startende i år, bare 59 ritt så langt. Men nå er legenden kampklar på favorittbanen: 73 seire på Royal Ascot, det blir flere, men han tar ikke igjen Lester Piggott som stoppet på 116. Den første i 1952, den siste i 1993 41 år senere. 

LANFRANCO DETTORI ble han døpt i Milano for 50 år siden. Faren, Gianfranco Dettori, var en toppjockey fra Sardinia. Men Dettori junior trengte større tumleplass enn italienske galoppbaner. Han sa goodbye til mor, far, skole og ponnier i en alder av 14 blank og begynte som lærling hos Luca Cumani i England. Resten er galopphistorie og mer enn det. Frankie har vunnet alt - mange ganger. 

* På Champions Day 28. september 1998 tok han alle syv på Ascot. "Magnificient Seven" på årets viktigste galoppdag, da er du en vinner.

 

FRANKIE har levd et eksponert liv også utenfor galoppsportens gressganger. Han har vært en flittig gjest i engelske TV-show; Celebrity Big Brother, Quiz-programmer, "you name it". Vektproblemene, han rir 54 kilo, men bør veie 61, har han vært åpen om. Like åpen har dagens 50-åring vært om måten han har taklet dem på.I 2012 gikk han på en "failed drug-test", angivelig kokain, uten at dette er dokumentert. Frankie la seg lurt og flatt og kom tilbake som en vinner igjen etter seks måneder ute. "The Flying Dismount" går aldri av moten.

* Da har vi ikke nevnt at han på mirakuløst vis overlevde et flykrasj i juni år 2000 sammen med jockeykollega Ray Cochrane. Piloten omkom.

FOTBALL er stadig viktig for Frankie. Hva har han felles med Kevin Costner, Jay Z, Colin Firth, Joan Collins, Erling Kagge, Piers Morgan, dronningmoren, Olof Palme, Fidel Castro, Piers Morgan og Kong Olav? Svar:
De er - eller var - supportere av Arsenal Football Club. Osama Bin Laden hører vel strengt tatt også med på denne listen, bare spør Tottenham-fansen. Visstnok var han en flittig gjest på Clock End-tribunen på tidlig 90-tall. Men dette handler altså om Frankie Dettori, og han er ingen liten Arsenal-fan.

 

WILLLAM BUICK har fem ritt i dag. I løpsdagens fjerde løp, St. James's Palace Stakes (Gr. 1), rir han Highland Avenue (kl. 17.20 i dag) for Godolphin og trener Charlie Appleby. Ender trolig som et femtevalg i spillet og er en veldig spennende outsider til rundt åtte ganger pengene. Hadde tre strake før "close second" til Mostahdaf sist. William sitter ellers på Global Storm i et Class 2-løp som nestfavoritt i dag. William, som nå leder jockeystatistikken i England, har 27 i seiersprosent de siste 14 dagene. Trener Charlie Appleby har voldsomme 40 i seiersprosent i den samme perioden, Aidan O'Brien 26 og John og Thady Gosden 21.

RYAN MOORE er som kjent også en jockey som er bygd for Royal Ascot. Da han ble beste rytter i 2012 flyttet han William ned fra pallens øverste trinn i det aller siste løpet lørdag. Ryan Moore har ni seire i løpet av en Royal Ascot-uke og er med dette antallet toppmann i nyere tid. Fred Archer, noen som husker ham? hadde tolv vinnere i 1878.
Det har forøvrig blitt arrangert galoppløp på Ascot siden 1711. 

* Tirsdag til lørdag er Norsk Rikstoto inne med spill i World Pool. Syv løp alle dager med start 1.løp kl.15:30 og 7.løp kl. 19:10. Tellytrack 2 som har bilderettigheter til Royal Ascot, legges direkte ut på RD3 tirsdag – fredag.
Lørdag sendes løpene på RD2 (Tellytrack 2).

DRONNING ELIZABETH hører definitivt hjemme på Royal Ascot, dette er hennes uke. Det har de siste dagene blitt antydet i pressen at hun ville komme et par av dagene. Men i år det uvisst om den evigvarende monarken blir å finne heiende på sin faste plass. Hun har starthester, men den nye delta-varianten av covid-19 har gjort situasjonen uviss igjen. Mandag ble den planlagte gjenåpningen av England utsatt fra 21. juni til 19. juli. 

 

Royal Ascot Gruppe 1-løp
15.30 tirsdag - The Queen Anne Stakes
16.40 tirsdag - The King's Stand Stakes
17.20 tirsdag - The St James's Palace Stakesn
16.40 onsdag - The Prince of Wales's Stakes
17.20 torsdag - The Gold Cup
16.40 fredag - The Commonwealth Cup
17.20 fredag - The Coronation Stakes
17.20 lørdag - The Diamond Jubilee Stakes
SISTE: Frankie Dettori og Palace Pier løste oppgaven i "Queen Anne" og ble den første Royal Ascot-vinneren til 1,20 ganger pengene. Dette var 4-åringens åttende seier i start nummer ni, Frankie har nå vunnet 74 løp på Royal Ascot. John og Thady Gosden trener Palace Pier. Lope Y Fernandez ble toer, Sir Busker nummer tre. Foto: Skjermdump