Spennende storløpsdag lørdag

Skrevet av Birger Christensen,  24.06.2021
Artikkelbilde
Privilegiado vant Olso Cup 2020 ©hesteguiden.com

Lørdag avholdes det tre løp på Øvrevoll som trenere, jockeyer, eiere, oppdrettere og andre nært knyttet til de firbente, gleder seg til. Oslo Cup, 1000 og 2000 Guineas, det er løp med historisk sus over vårt vakre galoppanlegg. 

Oslo Cup har en historie som er drøyt 70 år gammel. I andre halvdel av 50-tallet var det hele 100 000 kroner i førstepremie, en enorm sum for mer enn 60 år siden. Løpet har gått over 2400 meter, og det vært flere internasjonale stjerner til stede. Etter hvert ble det stort sett den skandinaviske eliten som har stilt opp. Inchrory vant løpet i tre år på rad (1997-99), og det har ingen andre klart. Den eneste norskoppdrettede vinner, var Osiris i 1965 og -66. Da var Arne Tjensvold primus motor. Lørdag kan sønnen Geir feire om Hampus G skulle vinne. Hampus G går i samme drakt som Osiris gjorde for 55 år siden.

Square de Luynes vant Oslo Cup i forfjor. Var anmeldt i år, men starter ikke. Synd for oss som liker å se de beste, men løpet blir langt mer åpent. Vi vinnertipper knapt Jet Action, som ble Derbytoer i fjor. Vi likte det vi så i siste start, og Jan-Erik Neuroth har god tro. 

- Han vant lett sist, og med en god, men ikke hard bane, kan det gå bra. 

I fjor vant Privilegiado foran Learn by Heart, mens Victor Kalejs var fjerde. Det er ikke gitt at det blir slik i år, og særlig har Privilegiado vært godt unna storformen. I 2019 ble det Derbyseier og tidenes femte Triple Crown (2000 Guineas, Derby og St Leger). Kanskje kan heller Cathrine Erichsens trio Master Bloom, Silver Falcon og Hampus G slå til. Alle har vunnet St Leger på Øvrevoll, så distansen behersker de. Da har vi nevnt alle unntatt Wishformore, og det kan fort være feil. Han går ofte til rundt 90 i form, og det rekker fort et stykke.

Åpent 1000 Guineas

I 1969 var det mer enn måneferd. Da ble 1000 Guineas avholdt på Øvrevoll for første gang. Vinner var Carnaby Street, trent av legenden Arnfinn Lund. Det er de treårige hoppene som løper i dette klassiske løpet. For noen år siden kunne hoppene vinne både 1000 og 2000 Guineas, men nå går løpene samme dag. Kill the Crab i 1995 var den siste som tok denne dobbelen.

Vi synes årets løp er åpent. Annike Bye Hansen vant for to år siden med Unwanted Beauty, og Takeko kan sørge for ny triumf. Hun har hatt en flott utvikling denne forsommeren. Stallvenninnene Voix d'Amie og Miss Haven fungerte ikke på Bro i siste start, men banen var spesiell etter et voldsomt regnskyll. Før det har begge to vært meget gode.

- Jeg har ikke bestemt meg for hvem jeg skal ri, sa Jan-Erik dagen før starterklæring. Det endte med Voix d'Amie.

Simply Minds i 2000 Guineas?

2000 Guineas er åpent for alle treåringer. Forløperne til løpet bar navnet Midtsommerløpet og Forsommerløpet fra 1942. I 1960 ble navnet 2000 Guineas brukt, med Amapola som vinner. Det Guineas-løpet som er blitt omtalt mest, er duellen mellom Royal Conductor og Noble Dancer i 1975. Førstnevnte vant knapt, og det har senere vært mange herlige oppgjør.

Vi vinnertipper Simply Minds, som har imponert voldsomt. Hanne Rådstoga kan få sin største dag på banen. Men det mangler ikke på motstand, og det ligger an til en fantastisk fight. Se for øvrig egen sak om Hanne og sin stjerne. No Short Cuts sto øverst på listen, men satser fullt og helt mot Derby på Jägersro. Da tror vi Petersen-duoen Kingof Pharoahs og Herewegodandy, samt forbedrede Like a King skal gi hardest motstand. Kanskje også Captain Chorus og danske Smooth N Royal vil ha sitt å si. Går imidlertid Simply Minds slik han gjorde sist, tror vi seieren går til Lier kommune.

Det er flere andre fine løp, men de tre nevnte kommer i fokus. Men et løp med hester som Valence, Swedish Dream og Fiftyshadesfreed er noe vi alltid gleder oss til.

Vel møtt