Firling - og vips var William på toppen

Skrevet av Tom W. Johannessen,  16.05.2021
Artikkelbilde
William Buick var søndag hode foran i en meget jevn jockeytopp i England så langt. Foto: Eirik Stenhaugter hode foran

William Buick har et klart blikk rettet mot årets jockeychampionat i England. Lørdag red Oisin Murphy blankt, vår mann tok en firling - og vips var han søndag formiddag på toppen av en meget jevn liste.   


* 1. mai startet kampen om den engelske jockeytronen. 16. oktober, Champions Day på Ascot, er avslutningsdagen:

* En firling til William Buick ga 92 ganger tilbake i spillet lørdag.

WILLIAM BUICK, i gult og rødt, vant Fairway Stakes (L) med Ed Dunlops John Leeper, oppkalt etter Eds far som døde i 2018. Han vant, som trener 74 Gruppe 1-løp og mottok sin OBE. Fairway Stakes-vinneren er en urutinert og "grønn", men talentfull, 3-åring. Oddsen i Derby ble veldig raskt senket til 7 ganger. Der rir ikke William John Leeper. Han sitter ganske sikkert på Dante-vinner Hurricane Lane, én av flere Godolphin-hester i feltet 5. juni.
Lørdag var William først over mål på ryggen av John Leeper, Jumby, Ametist og Sayyide, en halvsøster til Derbyvinneren fra 2018, Masar. 

HAN RED blankt fra 2. til 8. mai. Men nå ruller det på for William Buick. Fem seire på de ti siste er mer enn pent levert.

ROSSA RYAN er overraskelsen så langt i den engelske jockeytoppen. Han er irsk, 20 år - og kommer fra en profilert fortid som ponnirytter. Rossa jobber for Richard Hannon, der har også toppgutta Ryan Moore, Richard Hughes og Tom Marquand vært - går vi tilbake i tid.

FRA GÖTEBORG: Nora Hagelund Holm årsdebuterte med en sjetteplass (Two Times) og en sølv på ryggen av Barny som trenes av Nathalie Mortensen/Annette Stjernstrand. - Det var trøbbel fra start, vi havnet litt bak. Men Barny avsluttet fort. Two Times gikk hele veien, men jeg måtte mase på'n, sa Nora til ovrevoll.no etter løpene.
Cathrine Erichsen fikk tredje med Millie Grazie, fjerde med Willow It Is, begge ridd av Elione Chaves. Two Times med Nora Hagelund Holm ble altså sjettehest.
Annie Nilsson Lindahl ble beste flatløpsjockey på Göteborg med to seire. Hun tok også tredjeplassen i et hekkeløp, Henrik "Henke" Engblom vant begge over hekk og tok også én trenerseier med Queen Of Skara før han satte seg på hesteryggen.

FRA PARIS: Favoritten St. Mark's Basilica (Aidan O'Brien) tok seg av Den franske utgaven av 2000 Guineas på Longchamp søndag. Ioritz Mendizabal kom inn som "supersub" for Pierre-Charles Boudot og var like feilfri som hesten. Ioritz har fylt 47 år og er én av mange veteranjockeyer som har markert seg denne våren. 
I 1000 Guineas smalt det skikkelig; "a huge upset" :
Mother Earth, også en Aidan O'Brien-hest, kom fra triumf i Engelsk 1000 Guineas for Frankie Dettori.
Søndag ble hun slått til andre med Christophe Soumillon "in the irons".
Vant gjorde franske Coeursamba med én og én kvart lengde. Trener gjør Jean-Claude Rouget, 69-åringen vant dette løpet for femte gang. Cristian Demuro var seirende jockey. Den lokale vinneroddsen var 38, i England var troen på vinneren enda mindre: 66 ganger betalte Coeursamba der.