Fredrik fyller 50

Skrevet av Birger Christensen ,  22.03.2021
Artikkelbilde
Fredrik Johansson på Valley Chapel

Onsdag 24. mars fyller Fredrik Johansson 50 år. En stjernejockey av ypperste merke jubilerer, og vi inviterer til en liten runde hvor vi kommer inn på noen av høydepunktene i hans fantastiske karriere.

- Jeg er Malmø-gutt, og selvsagt spilte jeg fotball for Malmø FF i ungdommen. Var med farsan på Jägersro som red løp. Sten Åke Johansson het han, og faktisk red han en del løp på Øvrevoll. Fikk flere oppsitt for dyktige Arthur Qvist, som var kjent for gode hinderhester, beretter Fredrik. Vi fant et løp fra 1964, hvor Sten Åke vant på meget gode Mädel i 1964, men det var altså før Fredrik så dagens lys. Samme Qvist var for øvrig den samme som hentet Wido Neuroth da han ankom Øvrevoll, og senere var det jo nettopp Fredrik og Wido som feiret en enorm mengde triumfer sammen. 

 Vi skal senere komme innom mange av Fredriks storløpsseire. Derbygevinster ble det totalt 16 av, og de to første kom i 1996. 

- Der hadde jeg litt tur. Kom tilbake fra Hong Kong og skulle starte hos Wido. Men akkurat det året hadde ikke Wido de aller beste treåringene. Så da Flemming Povlsen spurte om jeg kunne tenke meg å ri Palatal, slo jeg til. Det ble seier både i det danske og svenske Derbyet, og etter hvert rullet det på. Året etter kom den første seieren for stall Neuroth, og også den første for Bente og Magne Jordanger i Stall Perlen, da Chirac gikk til topps. Det var ikke få storløp som ble innkassert med denne konstellasjonen.

 Valley Chapel og Appel au Maitre 

Vi velger å stoppe opp litt ved to hester som nok hadde ekstra stor betydning for Fredrik. Den første var Valley Chapel, som vant samtlige Derbyløp i Skandinavia i 1999. Da var det 37 år siden at Tinto gjorde den samme bragden. Åtte år senere var det Appel au Maitre sin tur, med seier i Derby på Jägersro og Øvrevoll. 

Valley Chapel var den første på over 50 år som vant kriteriet som toåring og fulgte opp med Derbyseier året etter. Hans suverene sesong var i 2001. Da kunne han bokføre gevinster i Oslo Cup, Marit Sveaas' Minneløp, Scandinavian Open og Stockholm Cup: Han startet kun de fire gangene i Skandinavia det året, ingen dårlig fasit!

- Appel au Maitre er den beste hesten jeg har ridd i Skandinavia. Hans toppnivå var ekstremt høyt, uttaler Fredrik. Som treåring vant han Stockholm Cup, noe han gjentok året etter. Da vant han også Mart Sveaas' Minneløp. Han gikk flere knallsterke løp i Tyskland. Kanskje var toppen en annenplass i Gruppe 1-løpet Rheinland Pokal. Han ble fjerde i Tysk Derby, men da red ikke Fredrik (se lenger ned).

Skadetrøbbel

Rundt 2010 ble Fredrik mer og mer plaget av skader. Det var først og fremst nakke og skulder som skapte problemer. I 2011 var det planen at han skulle ri Without Fear for sin gode venn Nils Petter Gill. 

- Du rir Without Fear for meg hvis du blir klar til å ri, sa Gill. Og klar nok ble han. Det ble seier både på Jägersro og Øvrevoll, og det betød mye for Fredrik. Det var også de eneste seirene i Derby for trener Arnfinn Lund. Men etter gevinsten i Malmø ble det ikke tid til feiring. 

- Nils Petter og jeg tok med oss sønnene Mikkel og Hampus og dro i full fart til Malmø stadion. Zlatan skulle spille for Milan mot Malmø FF, og det måtte jeg jo få med meg.

Karrieren gikk sakte men sikkert mot slutten. 19. januar på Täby ble det satt punktum.

- Men jeg avsluttet i hvert fall med stil. I siste løp red jeg Weald for Hans-Inge Larsen, og det endte med seier med åtte lengder!

Det var selvsagt slik at Skandinavia var hovedarenaen for vår jubilant. Men vi tar med to begivenheter fra den store arenaen ute i verden.  Tysk Derby i 2007 satt han på ryggen av Adlerflug. Her startet altså Appel au Maitre, men Adlerflug var vinneren. Bragden ble enda større da Fredrik to år senere på ny havnet i vinnerpaddocken, denne gang med Wiener Walzer. To seire med to års mellomrom i Tysk Derby, det er solide saker.

Vi tar også med at det ble hele fire starter i jockeymatchen Shergar Cup. Det var en lagmatch, hvor han var en av tre på Europa-laget. Og der hevdet han seg med glans.

Jobber med galopp

Svensk Galopp hadde vett nok til å ansette Fredrik etter at karrieren var over.

- Alt møjligt, var svaret da han ble spurt om hva jobben gikk ut på. Litt marked, men også veldig mye som er rettet mot trening. Coronaen har satt litt stopper for de populære kursene hvor lovende talenter fikk kjørt seg. Flere kurs gikk på Øvrevoll, og det var ikke noe hvilehjem.

- Det er hard jobb å hevde seg som jockey, og man blir aldri utlært. Jeg er glad for at jeg får holde på med den sporten jeg elsker, hevder Fredrik med krav på å bli trodd.

Undertegnede besøkte Sherryhaugen (nå Cafe Hygge) en hel del for rundt ti år siden. Da Fredrik var mye skadet, dukket han ofte opp i vår gruppe. Vi diskuterte selvsagt mest galopp, men det ble mange andre emner som også ble berørt.

- Det var gøy, sa han da han ble minnet på den tiden. Nå håper vi det blir gøy å fylle 50 og gratulerer så mye med dagen.

Fredrik Johanssons 16 Derbyvinnere:

Norsk Derby:

99 Valley Chapel, 02 Kimola, 07 Appel au Maitre, 11 Without Fear

Svensk Derby:

96 Palatal, 97 Chirac, 99 Valley Chapel, 02 Val de Mar, 07 Appel au Maitre, 09 Handsome Hawk, 11 Without Fear, 12 Bomar

Dansk Derby: 

96 Palatal, 99 Valley Chapel

Tysk Derby:

07 Adlerflug, 09 Wiener Walzer