Jan-Erik har gått hurtig: - Deilig!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  24.03.2021
Artikkelbilde
VINNER I MAI: Jan-Erik Neuroth setter inn Stall Perlens Sidney Pearl. Datoen er 21. mai 2020. Siden har 34-åringen ikke vært i vinnerpaddocken. Nå nærmer han seg et etterlengtet comeback. Foto: Roger Svalsrød/hesteguiden.com

Toppjockeyen red sin siste vinner på Øvrevoll 21- mai i fjor. Nå er Jan-Erik Neuroth på vei tilbake. – Deilig, sa han etter den første hurtigjobben.

Dagen var tirsdag 23. mars, hesten I Apple. En spennende og ustartet skandinaviskfødt 3-åring som har blikket rettet mot Breeders’-løp og Dansk Derby.
– Det virker ikke som det er mer enn et par måneder siden jeg red løp, sier Jan-Erik som har jobbet hardt mot et mål:
Å komme tilbake i løpsbanen igjen.
– Det hadde ikke gått så raskt hvis jeg ikke hadde hatt løpene i tankene. Jeg har tidligere satt 1. mai som en dato, vi får se om det kan bli tidligere. Matchvekten er nå 57,5 kilo, fortsetter Jan-Erik som forsvant ut etter styrten med Nouvelle Lune 9. juni i fjor. I 2019 ble han champion, 34-åringen fra Stabekk er definitivt klar for en ny fight om Øvrevolls jockeytrone.

Ny duell Carlos vs. Jan-Erik eller…?
Det kan ligne en ny duell mellom Carlos Lopez (championjockey 2007, ’14, ’15, ’16, ’17, ’18 og ’20) og Jan-Erik. Men det er plass for outsidere i år:
-  Se litt opp for Sandro de Paiva. Han er liten, rir 53 kilo, det er en fordel. Så er det spennende med jentene; Kaia Ingolfsland, Nora Hagelund Holm og Willa Schou. Ta med Silje Strand også, hun er jente nummer fire, lærling hos oss og rir bra. Silje er klar til kamp, sier Jan-Erik til ovrevoll.no.GULLGUTTER: Wido Neuroth har i år 30 hester i trening. 13 er 3-åringer, 8 av disse er hopper.
No Short Cuts har overvintret som favoritt til Svensk Derby, storløpet som Wido og Jan-Erik vant sammen i 2015 (se Svensk Galopps bilde over).
Bokan
, eid av Stall Kalas, var seiershesten. Wido har 20 skandinaviske Derby-seire, 12 av dem i Sverige, ingen over, ingen ved siden.


«Jentene har alle muligheter nå»
Fredrik Johansson, femti år onsdag, er Svensk Galopps jockeycoach. Han vet hva han snakker om og lærer bort:
16 Derby-seire, to av dem i Tyskland (2007 og 2009), ikke småtterier.
Malmöiten Fredde har blikket festet på svensk og norsk galopp som han selvfølgelig også kjenner veldig godt:
- Jentene har alle muligheter nå. De får flere sjanser i dag. Det er opp til dem selv.
Det må jobbes hardt,  og det må trenes hardt, understreker jubilant Johansson som applauderer jentefremgangen i jockeytoppen.
På den foreløpige svenske jockeystatistikken, før oppstart igjen 11. april, er det en hel jentepall: Ulrika Holmquist (7) topper foran Cornelia Hartsmar (5) og Alina Öhgren (5). 
    

Per Anders Gråberg: - Det kjennes «jättebra»
I september, på Odense, gikk Per-Anders Gråberg i en luke som ikke forble en luke.
Han måtte i bakken, landet på hodet og fikk også et spark samme sted.
En nakkeoperasjon fulgte; P-A har jobbet hardt for å komme tilbake. Nå er han oppe på hesteryggen igjen og satser på comeback 14. april. Banen er Bro Park.
- Det kjennes «jättebra» nå. Som om jeg aldri har hatt et opphold, sier toppjockeyen som blir å se i ATG LIVE-studio lørdag .
Sammen med Josephine Chini er han guide og ekspert gjennom World Cup-sendingen. Hvem vinner World Cup-løpet?
- Vanskelig. Det er ingen wow-hest i år. Salute The Soldier kjenner banen og har sett bra ut. Kan sitte der, men trekningen av spor avgjør mye. Her er forskjellen stor. Står man utvendig, blir det «svårt», uttaler P-A.

* Sandro De Paiva har tilbrakt vinteren i Dubai. Han har vunnet 11 løp i De forente arabiske emirater denne sesongen og står med 22 seire siden første ritt på Jebel Ali 30. november 2018.