«…i tillegg har jockeyen min sluttet å halte»

Skrevet av Tom W. Johannessen,  05.03.2021
Artikkelbilde
Wido Neuroth er forspent foran årets sesong, og nestoren er svært tilfreds med at sønnen Jan-Erik snart er klar for comeback etter skade.

Wido Neuroth er start- og kampklar foran en ny galoppsesong: - Jeg har mange flotte individer; i tillegg har jockeyen min sluttet å halte.

DET LIGGER både forventning og optimisme i Widos kjappe replikk.
Konkurrentene er advart. Jockeyen som ikke lenger halter, er som kjent Jan-Erik Neuroth. Han er på hesteryggen igjen etter sin alvorlige skade og på vei mot et konkurranse-comeback rundt 1. mai. Verken Neuroth senior eller junior trenger ny presentasjon. Wido kom til Østbanen fra Duisburg i 1963. Der og da startet veien til legendestatus i skandinavisk galoppsport. Wido er i finalefeltet når personen med færrest feriedager i Norge de siste 50 årene skal kåres.
CV-en glitrer, og det er mer i vente. 80 klassikere er passert, og i år ser ammunisjonen solid ut. Det samme gjør Wido i sitt 73. år.  

 

NIELS PETERSEN (se Eirik Stehaugs bilde over) er også kampklar. Han har vært i Norge siden første stopp hos Rune Haugen i 1997. Niels blir 50 i år og deler bursdag 26. juli med Mick Jagger og Hallvard Soma. Han, altså Niels, har ti strake trenerchampionat på Øvrevoll – og er favoritt til å ta nummer elleve.
Den nye filialen på Klampenborg er selvfølgelig også spennende.
Niels er oppvokst et langt oppløp unna banen, men har aldri vært «Klampen-champ».
I 2016 var han målfotslått av Bent Olsen. I år skal Bent og alle dansker passe seg.
Niels har ammunisjon så det holder: Queen Rouge og King David kommer fra Marc Stott og er raske flaggskip i Danmark,
Oliver Wilson (hofteoperert for to måneder siden), dansk championjockey, kommer fortsatt til å være et førstevalg på de nevnte topphestene.
På Øvrevoll er det kort, veldig kort, mellom stjernene i Petersen-stallen.

* Kick On, «Årets Hest» på Øvrevoll og Petersen-topp, vant Stockholm Stora Pris, Swedish Open Mile, Marit Sveaas’ Minneløp og Arnfinn Lunds Minneløp i 2020. 

Med Carlos Lopez ute mange storløpsdager må Niels gruble litt – eller mer - for å få kabalen til å gå opp. Han får inn Sandro De Paiva, har P-A Gråberg i bakhånd og også et blikk lengre enn til Skandinavia: - Pat Cosgrave er også aktuell, f. eks. til Oslo Cup, sier Niels.

TOPPDUO: Square de Luynes og Pat Cosgrave fra Stockholm Cup i fjor. Cosgrave er aktuell sammen «Frankel of the Fjords» også i år. Cosgrave har vært vinteridende i Dubai. Square De Luynes var vært ønsket flere steder, men har holdt seg hjemme på Øvrevoll. Foto: Svensk Galopp 

CATHRINE ERICHSEN (hesteguidens bilde) ble toer på Øvrevoll i fjor. Hun kan lene seg på oppsiktsvekkende tall: 35 seire på hjemmebanen i 2020 og 27 i seiersprosent. Say no more. Duca Di Como, ubeseirede Purple Ace, Hampus G, Buckyboy. Blant andre. En gjeng med vinnere. Tre førsteplasser til Cathrine-stallen siste løpsdag.
«Duca» er en selvfølgelig fronthest. Cathrine melder «alt vel» og vil trolig blinke ut en vei som ligner på fjorårets: Syv starter, tre på Jägersro; bl. a. i årsdebuten 26. april i Spring Mile. Duca Di Como, som har 14 av 20, er ubeseiret på Jägersro.   

Hvem blir jockeychampion på Øvrevoll i år?

Svaret på tittelen kunne ha vært enkelt, men er det ikke.
* Carlos Lopez mister de to første løpsdagene pluss flere storløpsdager.
* Jan-Erik Neuroth er neppe tilbake før 1. mai - og har da hatt et løpsavbrekk på nesten elleve måneder.
Dette åpner opp kampen om jockeychampionatet i år.
Vi har dykket i staller og planer.
Hvem-rir-for hvem i år?
Du får noen svar hvis du leser videre:

CARLOS LOPEZ er førstejockey hos championtrener Niels Petersen. Carlos + Niels er  stadig dynamitt. Det er ingen bombe. Førstnevnte ble jockeychampion første gang på Øvrevoll i 2007. Han ble målfotoslått av P-A-Gråberg i 2012, i 2013 tok Espen Ski sitt siste av seks championat før Lopez satte inn fem på rad.
Jan-Erik Neuroth gikk til topps i 2019 før Carlos var helt suveren i fjor. Han er altså syv ganger championjockey og jakter Janos Tandari som stoppet på åtte.
Seierprosenten til Lopez på Øvrevoll i fjor var 26, tallet er mer enn mektig.
USAs toppmann, Irad Ortiz jr., hadde 24 i seiersprosent, det samme hadde Englands prosentkonge i fjor; Frankie Dettori.
I Sverige i 2020 var det bare Oliver Wilson som så vidt bikket 20 i seiersprosent.
I fjorårssesongen hadde Carlos 28 førsteplasser på Øvrevoll, 36 i Sverige og ti på Klampenborg. Han ble altså slått av Elione Chaves i Skandinavia.

* Men på pengene var Carlos Lopez som vanlig suveren med nesten 13 millioner inn. Nesten åtte millioner av dem i Sverige.

MEN DET er ikke «lugna gatan» for Carlos i år. 12 utelukkelser fra i fjor skal sones. Lopez er på bakken i Skandinavia disse løpsdagene:
11. april, 14. april, 15. april, 17. april, 18. april, 21. april, 22. april, 25. april, 17. mai, 23. mai, 13. juni og 26. juni.
Det betyr at han mister storløp som Pramms Memorial, Jägersro Sprint, Stockholms Stora Pris, Svenskt 1000 Guineas, Svenskt 2000 Guineas, Bloomers’ Vase, Bro Park Vårsprint, Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer, Øvrevoll Sprint Cup, Norsk 2000 Guineas, Norsk 1000 Guineas og Oslo Cup.
«Jeg synes jeg har fått en hard dom, og er veldig skuffet over å miste så mange storløpsdager. Dette går også ut over trenerne og hesteeierne. Men jeg jobber hardt hver dag og ser fram til å komme tilbake igjen», sier Lopez til galopsport.dk.
Komme sterkt tilbake gjør han definitivt.
Men holder det til et nytt jockeychampionat?

JAN-ERIK NEUROTH fulgte Nouvelle Lune i bakken og grøfta i fjor 9. juni under trening på Øvrevoll. Samme sted gikk sesongen. Det har vært en lang vei tilbake for 34-åringen som ble champion i 2019 og er en frontfigur for norsk galoppsport.
– Jeg sikter på 1. mai. Blir det før, er jeg heldig, sier Jan-Erik som fortsatt er utstyrt med en metallstang fra under kneet til ankelleddet.
Neuroth junior er selvfølgelig revansjelysten. Øvrevoll var ikke den samme banen uten ham etter juni i fjor.
Sammen med pappa Wido vant Jan-Erik Svenskt Derby i 2015 på Bokan, i år er No Short Cuts forhåndsfavoritt til storløpet på Jägersro i juli.

NO SHORT CUTS, to-årstopp i fjor, er også meldt i Norsk Derby. Av de fleste betraktet som en dirt-hest. Men vi iler til med å nevne at noen behersker «the switch» fra gress til dirt veldig bra og mer enn det: 4-årige Mishriff (John Gosden og David Egan) vant Saudi Cup og 85 norske millioner på dirt. Samme hest gikk til topps Fransk Derby på Chantilly som 3-åring i 2020.
For øvrig, Jan-Erik mangler et besøk i vinnerpaddocken etter Norsk Derby. Dette er et selvfølgelig mål og på toppen av hans ønskeliste.

ANDREAS TAPIA DALBARK, en jockey i stadig utvikling, satt på No Short Cuts i Skånelandslöpning i november i fjor.
Han er klar for videre Neuroth-jobbing og blir andrejockey på en stall som blir spennende å følge i år. Tapia Dalbark har fire seire så langt i Sverige i 2021.

ELIONE CHAVES ble toer på Øvrevoll i fjor med 19 førsteplasser og pene 21 i seiersprosent. Vant 56 løp i Sverige og 14 i Danmark, da ble samlet antall besøk i vinnerpaddocken 89 – og best i Skandinavia.
Chaves har tilbragt vinteren i Dubai og prøvd seg mot Dettori, Buick og de store gutta.
Rir Khatun (Dina Danekilde) i Listed-løp på Super Saturday 6. mars, sitter på Red Cactus (Bent Olsen) i Gruppe 2-løp og Es Raco (Francisco Castro) samme Meydan-dag. Lander 22. mars i Skåne igjen og er klar for en ny skandinavisk sesong.
Han rir frilans og er kjent for å holde seg lojalt til hesteeiere og trenere som har satset på ham tidligere.
Sitter stødig på Cathrine Erichsens Duca Di Como - Skandinavias svar på de amerikanske dirt-kongene Charlatan og Knicks Go.
«Duca» til Jan Petter Sissener og Stall Como, er hesten Øvrevoll-fansen veldig gjerne vil heie frem mot ikke-skandinavisk motstand.
Tilbake til Chaves: Han kommer til å vinne mange løp på Øvrevoll også i år, gitt en covid-situasjon som gir flyt av jockeyer over svenskegrensen.

SANDRO DE PAIVA har tilbrakt vinteren i Dubai og rir på Super Saturday 6. mars. Han vant både 2000 Guineas på Øvrevoll (Nordic) og det samme løpet i Sverige (Everest Voice) for Wido Neuroth i fjor. Sandro er en toppmann, ble treer på Øvrevoll i fjor og er selvfølgelig pall-aktuell også i år. Dubai-erfaring gjør ham neppe dårligere. Kommer tilbake en av de første dagene i april og blir andrejockey hos Niels Petersen. Også Willa Synøve M. Schou er snart tilbake fra Dubai og tar plass i stallen til Niels, bokstavelig talt.   

NORA HAGELUND HOLM (bildet) ble lærlingchampion i fjor med 16 førsteplasser. Tre mannlige ryttere var bedre på tall; Carlos Lopez, Elione Chaves og Sandro de Paiva. Strålende, Nora! Hun blir 23 til sommeren, er stadig datter av travtrener Steinar Holm – og har 15 seire igjen før lettelsen på to kilo forsvinner. Den utfordringen tar Nora på strak arm. Hun har ridd 52 kilo, men 53 er trolig hennes laveste vekt i år.
Hun er samboer med Alan Wallace på Østerås og jobbende hos Cathrine Erichsen der hun er treningspartner med Duca Di Como som i følge Nora «er utålmodig og klar til å gå litt».
Hun vant tre på en løpsdag i fjor, tok to på avslutningsdagen, men var en «slow starter» i 2020. – Jeg håper jeg kan endre på det i år, sier hun nå med blikket rettet mot sesongstart.

* Med Carlos Lopez og Jan-Erik Neuroth ute de første løpsdagene, er det intet dårlig stalltips og plassere Nora veldig høyt på statistikken den første Øvrevoll-måneden.

ALAN WALLACE har også samlet verdifull erfaring i Dubai denne vinteren. Han landet på Gardermoen torsdag 4. mars og er snart jobbende på plass hos Annike Bye Hansen. Fasiten i fjor: 12 seire og 42 av 99 løp på trippel. Alan, som er tøff og rir lave vekter (52 kilo), kommer ganske sikkert til å øke seiersantallet i år.

I KARANTENE. – Først må Alan i karantene. Og vi har egentlig ikke snakket sammen om noe som helst. Men, jo, Alan er et av de beste valgene, uttaler Annike til ovrevoll.no. Hun er klar på hva hun mener om sin egen fjorårssesong:
«Ikke fornøyd!» Dermed er det en revansjelysten Annike Bye Hansen som entrer 21-sesongen.

Også JACOB JOHANSEN vil ganske sikkert ri hester for Annike-stallen ved åpne grenser. Den danske jockey-veteranen åpnet famlende etter at han kom tilbake etter sitt skadeopphold i fjor. Men Jacob fikk justert siktet og avsluttet helt strålende:
Toer i Sverige og kun Oliver Wilson foran på seiersprosent i Topp-ti.
Jacob kommer nok også til å ri hester for Are Hyldmo som har Emilie Finckenhagen i sin stall. Are hadde en stang-ut-sesong i fjor; er en mann og trener å følge fra start i år.

HELLER IKKE ikke Hallvard Soma, Tina Smith, Raphael Freire, Isidro Vergara eller Knut O. Arnesen har fast førstejockey. Tina tok to trenerseire siste løpsdag i 2020; Cornelia Hartsmar og Mille Gjerdalen var «in the irons».
Arnesen kan se tilbake på en toppsesong i fjor med syv førsteplasser (fem forskjellige jockeyer på vinnerne!), oppdretts-suksess og fortjent ærespris. Han er operert fire ganger på drøye åtte måneder, er på cellegiftskur og fighter seg gjennom en kreftsykdom. Formpila peker oppover. Og pågangsmotet er som alltid i den absolutte toppklassen. Knut melder om «grunntrente hester» og «at han gleder seg til sesongen».

MANUEL MARTINEZ, som vant ti løp på Øvrevoll i fjor, er samboer med Silja Støren. De driver nå stall sammen og vil etter hvert ha ansvaret for elleve hester. Stiljockey Martinez rir i løpene, Silja er «først og fremst trener», som hun sier. Martinez vil helt sikkert også sitte på hester for andre Øvrevoll-trenere. For å repetere litt: Han vant Svenskt Derby på ryggen av Mad Dog Slew (Fredrik Reuterskiöld) så langt tilbake som i 2006, har vunnet Dansk Derby to ganger og var seirende jockey på ABBA-Bennys Berling (Jessica Long) i Sveaas-løpet i 2013.

Per-Anders Gråberg på ryggen av en historisk hest: Beat Baby, her i Atle Walgren-farger fra 2014 på World Cup-dagen i Dubai, fotograf er Eirik Stenhaug. 22. januar 2015 ble Beat Baby historisk vinner for Niels Petersen på Meydan.

PER-ANDERS GRÅBERG ble nakkeoperert etter det stygge fallet på Odense 12. september. Opptreningen har gått etter planen; P-A, champion på Øvrevoll i 2011 og 2012, har fulgt et tøft program. I begynnelsen av februar satte han seg opp på Winmachine, den mekaniske hesten på Bro. Men live-utgaven venter han med.
– Om ca. tre uker håper jeg å ri. Så har jeg løpsdagen på Bro 14. april som et bra mål, sier P-A til ovrevoll.no.
Roy Arne Kvisla og Per-Anders Gråberg vil stadig være parhester i Sverige.
Men sistnevnte har som kjent også en glitrende fortid i tospann med Niels Petersen.
– Jeg har så vidt snakket med P-A nå, uttaler Niels hvilket betyr at den snart comebackende toppjockeyen ganske sikkert blir å se på Petersen-hester i Stockholm eller på Øvrevoll – hvis alt er åpent.

KAIA INGOLFSLAND er tilbake fra England som et velridende tilskudd på Øvrevoll. Hun er allerede på jobb hos Wido Neuroth.
Jenta fra Drengsrud og idretts-bygda Asker (Halvor Egner Granerud, Harald Østberg Amundsen m. fler) rir lette vekter, tar av to kilo og er en fighter på hesteryggen.
I 2019 ble hun beste lærling i Skandinavia. Hun stoppet hun på 23 seire i Sverige, det ga en syvendeplass i den knalltøffe svenske jockeykonkurransen.
Comeback-Kaia blir å se på lavvektere fra Neuroth-stallen, men vil også få ritt for andre trenere. Hun er definitivt jockey-jokeren foran en Øvrevoll-sesong der startboksene åpner 15. april. Fest setebeltene!