Det nærmer seg sesongslutt

Skrevet av Birger Christensen,  01.11.2021
Artikkelbilde
Utsikt fra Øvrevollkollen

Vi skriver nå november. Natt til søndag ble klokkene stilt en time tilbake. På de fem største banene i Skandinavia er det om drøyt to uker kun Bro Park som holder hjulene i gang. I dag tar vi et blikk på Gøteborg og Klampenborg. Jägersro har løp både onsdag og søndag i denne uka, og da er det kun lunsj onsdag 17/11 som gjenstår. Det betyr at vi i neste uke vil se litt ekstra på de kategorier som ikke er avgjort på Jägersro og Øvrevoll. Bro får vente litt, da de nylig fikk to ekstra dager i desember på lørdagene 11. og 18/12. Etter nyttår avholder banen løp søndagene 2, 9, 16. og 23. januar. Deretter blir det stille for galopp frem til begynnelsen av april i de tre skandinaviske land.

Men altså først litt om Gøteborg og Klampenborg. Den svenske banen skulle hatt stordag og finaledag lørdag 2. oktober. men den regnet helt bort. St Leger ble flyttet til Bro Park og er dermed ikke med på den vest-svenske banens statistikker. Uansett ble det en suveren jockeytittel til Anna Pilroth. Hun red 24 løp på banen i 2021 og tok åtte seire og syv andreplasser! En duoprosent på 62.5, det er sterke tall. Gøteborg var også en god bane for Nora Hagelund Holm i 2021. Fire seire og tre andre på 15 ritt, topp to i 46.7 prosent er også flott. Når det gjelder prosenter, nevner vi også at Henrik Engblom vant alle de fire gangene han stilte som hnderjockey på banen.

Blant trenerne møter vi en sterk trio i topp. Annette Stjernstrand topper, stort sett med datteren Nathalie Mortensens hester. Deretter kommer Tobias Hellgren, ofte med Anna Pilroth på hesteryggen og Henrik Engblom. Dette er trenere med kjære navn også på Øvrevoll, trenere som bidrar til at feltene blir fyldigere.

Bent Olsen og Søren Jensen har i en årrekke vært dominerende trenere på Klampenborg. Men i år har Niels Petersen vært totalt dominerende. Hvem husker vel ikke Derbydagen 8. august? Niels hadde hester til start i syv løp, og det endte med syv seire! Wibecke Nagell-Erichsen, Carlos Lopez, Iron Butterfly ble sammen med Niels de store navnene, og den dagen glemmer vi ikke så lett. Vi nevner også Cathrine Erichsen, som ikke har startet så tett i Danmark. Kun fire starter er det blitt, med to seire til Match Maker og en til Master Bloom. Seiersprosent på 75, og Cathrines trio kom alle med King David som hardeste utfordrer.

Blant jockeyene har det lenge stått mellom Oliver Wilson og Per-Anders Gråberg. De har fulgt hverandre i flere måneder, og først nå lørdag skjedde det noe. Oliver tok en trippel, mens Per-Anders red blankt. Nå må sistnevnte vinne fire løp mer enn Oliver kommende lørdag. Det tviler vi sterkt på, og dermed vil den dyktige danske ta en ny tittel på hjemmebane.