"Ikke drømt om at det skulle gå så bra"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  12.11.2021
Artikkelbilde
Hun har blikket rettet mot en spennende fremtid: Frida Valle Skar tok tirsdag seier nummer 30 i Frankrike i år. I alt har jenta fra Malm i Trøndelag vunnet 70 løp på franske galoppbaner.

- Jeg er veldig stolt over det jeg har fått til. Jeg hadde ikke drømt om at det skulle gå så bra, sier Frida Valle Skar til ovrevoll.no. 23-åringen lever sin franske drøm på hesteryggen.

DET ER INGEN dårlig drøm. Frida fra Trøndelag er per fredag formiddag nummer 40 på den franske jockeystatistikken som toppes av toppene Maxime Guyon og Mickael Barzalona. Hun har ridd inn over åtte millioner norske kroner så langt i år. Mademoiselle Skar er femmer av de kvinnelige rytterne, hun var treer i august da hun måtte pause i tre uker etter å ha fått en steilende hest over seg. Marie Velon er eneren av de kvinnelige franske jockeyene, hun er nummer ti på statistikken. Frida har til nå vunnet 70 løp etter debutseieren i september 2018.- Målet nå er 85 seire og profflisens, sier Frida til ovrevoll.no. Helt bestemt.


* Frida Valle Skar har ridd 357 løp i Frankrike i år. Hun var på sidelinjen med utelukkelse mellom 20. oktober og 7. november. Men da var hun tilbake på Le Croisé Laroche - med sterk seier på Bering Palace til 15 ganger pengene! Fridas seiersantall i 2021 per 10. november ser du nedenfor:


HUN FÅR TILLIT. Kristin Riise Ødegaard er en rutinert norsk hestesportsjournalist med lang fartstid, bl.a for Equidia, i Frankrike: - Frida har hatt en veldig fin sesong. Hun er i ferd med å skape seg et navn her. Frida får tillit av mange små og store trenere nå, uttaler Kristin til ovrevoll.no.

FRIDA, FRA MALM I TRØNDELAG, er 23 år, hun fyller 24 i februar. Vi spoler tilbake i tid. Til begynnelsen:
- Jeg begynte med sprang og dressur, men hjemme hadde vi en shetlandsponni som ikke ble så mye brukt. Derfor begynte jeg med ponnitrav. Da jeg skulle begynne på videregående, søkte jeg på Wången i Sverige med travlinje - og kjøpte travhesten Sloppy Joe. På Wången gikk jeg i samme klasse som Nora Hagelund Holm. Jeg ble med henne hjem i ferier og fikk ri på galopphestene deres. Da kom interessen, jeg red opp til amatørlisens mens jeg gikk på Wången og vant mitt første løp på Borzakovski på Øvrevoll i september 2016. Du kan si jeg ble bitt av basillen, forteller Frida med blikket bakover i tid.

HUN FORTSETTER: - Jeg var fire uker hos Anna-Sophie Pacault det siste året på Wången og fikk et jobbtilbud hos henne. Jeg husker at jeg dro tilbake fra Frankrike for å ta eksamen. Så måtte jeg vente ett år på lisens, det er mye papirarbeid. Nå er jeg hos Carlos og Yanni Lerner, ca. halvparten av vinnerne mine i år er vel fra den stallen, forteller - og oppsummerer Frida som har oversikt over egen historie og tall som teller.
Språket har hun også lært seg ganske raskt, det er en nødvendighet for dem som melder overgang til Frankrike:

GANSKE FLYTENDE I FRANSK.- Jeg har noen grammatiske feil, men jeg vil si at jeg snakker fransk i nærheten av flytende, sier Frida som ikke ligger på noe som ligner en latside. Hvis noen skulle tro det.
Det er snakk om hardt arbeid - eight days a week. Hun rir ofte løp hver dag, galoppbanene er strødd utover det franske kartet. Frida er samboer med Tom Lefranc, også han jockey, i nyinnkjøpt leilighet i Masisons Lafitte; 18 kilometer fra sentrum av Paris.   

NORGES GALOPPJOCKEY i Frankrike er født og oppvokst innerst i Trondheimsfjorden, i Malm i Trøndelag; 24 kilometer fra Steinkjer. Snaue fire mil er avstanden til Sparbu dit Matilde Herleiksplass flyttet fra Geilo som 6-åring. Matilde er ett år eldre enn Frida og gikk også også på Wången. Hun jobber for "Kongen av fransk travsport", Jean-Michel Bazire på Grosbois og har stor suksess som montérytter. 17 seire på 86 starter i 2021 gir nesten 20 i seiersprosent for Matilde fra Geilo og Sparbu.
De norske rytterjentene har ikke fått noe gratis. Snarere tvertimot.
Frida uttaler: - De er ikke så glad i utenlandske jenter som gjør det bra. Jeg mener jeg har blitt behandlet for strengt og fått for mange utelukkelser. Og jeg vil vel også si at det er lettere å være kvinnejockey i Norge. Men når det er sagt: Jeg trives veldig godt og føler at jeg lever drømmen. 

OM ØVREVOLL: - Helt ærlig har jeg ikke fulgt godt med i år. Det er hektisk her, Jeg rir stadig løp og prøver å holde meg godt oppdatert. Men det hadde helt klart vært gøy å komme tilbake til Øvrevoll og ri løp, kanskje på Derby-dagen? Jeg har ellers kontakt med Kaia (Ingolfsland, red. anm.), forteller Frida som får 7,5 prosent av det hun rir inn. - Fastlønnen er ikke høy, men alt i alt tjener jeg bra, sier hun. 


HVOR LENGE BLIR HUN I FRANKRIKE? Frida tygger litt på det spørsmålet før svaret kommer: - Jeg lengter hjem noen ganger. Men jeg blir ihvertfall så lenge ridningen går bra!

* Første Frida-oppsitt i Frankrike: Reine De Florence (10/9 2017, Evreux). Første seier i Frankrike: Danarosa ( 7/9 2018, Maisons Lafitte)

* Frida Valle Skar vant tre løp som amatørrytter på Øvrevoll høsten 2016. Seierhestene var 
Borzakovski (15/9, 13 i odds), Ingvild (2/10, 12 i odds) og Tookwino (17/11, 3,9 i odds).
Nora Hagelund Holm (
Prawda) og Kaia Ingolfsland (Final Episode) var toer og treer i sistnevnte løp.
Rittet på Final Episode, fra Hallvard Soma, var forøvrig Kaias debutløp som galoppjockey.
På Hesteguidens bilde over setter Frida inn Borzakovski, legg merke til seierssmilet!
Datoen er 15. september 2016. Spillerne var lunkne, 13 ganger pengene var pen Frida-odds.
Borzakovski var ikke kjent som den store vinnerhesten, dette var hans andre seier i start nummer 28. Men Frida og Borzakovski var en fin match. Toer til venstre på Hesteguidens bilde; Reckless, med Emilie Finckenhagen, løpets favoritt.