Oppgjørets time søndag.

Skrevet av Birger Christensen,  11.11.2021
Artikkelbilde
Holder Simmy's Copshop unna?

Søndag er det mindre enn seks uker til julaften. Da er det greit å avslutte sesongen på Øvrevoll. Ni spennende løp skal avholdes, og dagen inneholder både V64- V4- og V5-spill. Det er ingen enkel oppgave spillerne blir stilt overfor, særlig tror vi V64 blir en utfordring.

 

 Våren var fin, men først lørdag 22. mai ble det gitt tillatelse til å avholde løp på det flotte anlegget. Tanker rundt de avgjørelsene som ble tatt, skal vi la ligge her. Det sparer vi eventuelt til årsrapporten, som kommer i god tid før jul. En nærmest hundre prosent vellykket Derbydag var gledelig å ta del i, og både på Øvrevoll og i våre naboland har norsktrente galopphester vist seg ledende i Skandinavia.

Før søndagen tar vi et tilbakeblikk på hvordan det har gått i de forskjellige kategoriene: 

Niels Petersen tok i år sitt 11. strake tittel blant trenerne i året han fylte 50. Det er solide tall, og ingen andre har klart mer enn syv strake (Terje Dahl). I år startet det litt beskjedent, med litt sykdom på stallen. Men da det nærmet seg full sommer, var det snart i orden. Etter Derbydagen 22. august var det ingen tvil om championatet. Cathrine Erichsen har hatt et flott år og er en klar toer. Litt ut på høsten passerte hun 400 vinnere på Øvrevoll, og det kan bli 500 rundt år 2025. Wido Neuroth og Annike Bye Hansen har i flere uker ligget veldig jevnt i kampen om tredje. Før finalen har Wido et forsprang på 27 667 kroner, og mest trolig holder han unna. 

Også Carlos Lopez er blitt en gjenganger. Det var spenning om jockeytittelen gjennom sommeren, men i høst har det ikke vært tvil. Årets championat er det åttende på banen, og dermed tangerer han Janos Tandari på toppen. Carlos er ennå ikke fylt 40 og har således flere gode år igjen på hesteryggen. Elione Chaves har de beste kortene søndag til å bli nummer to, men Willa Synøve Schou og Nora Hagelund Holm er i høyeste grad med i kampen om en trippelplass. Willa vinner kampen om beste lærling, og Kaia Ingolfsland, Anna Pilroth og Silje Strand har vært viktige brikker i den beste sesongen totalt sett for "girl power". Så spørs det om en av dem kan kopiere Yvonne Durant med sine championater på 90-tallet. 

Navnene på toppen blant amatørtrenerne er de samme som de foregående årene. Annette Stjernstrand og Gina Mathisen topper, og begge har imponert. Sistnevnte har levert sterke saker og blir toer blant oppdretterne etter Knut O Arnesen og Black Moon Breeding. Annette er vi ikke så kjent med som datteren Nathalie Mortensen. Hun kommer trofast til de aller fleste løpsdagene, og Nathalie blir nummer to av eierne bak Stall Perlen. Særlig frem til Derbydagen var det veldig mange prestasjoner å glede seg over, og Valence er blitt en personlig favoritt. Han setter farge på alle løp han deltar i. 

Amatørrytternes kamp står nå kun mellom Charlotta Ericsson og Evelina Rønnlund. Vinner sistnevnte på søndag, tar hun tittelen. Ellers kan Charlotta smykke seg med æren over å bli champion på Øvrevoll for første gang. I tillegg kan de to nevnte gå til topps i Høymyr Hestesport Cup, som avgjøres søndag. Der har også Emilie Finckenhagen, Jana Kolackova og Michelle Rosenqvist reelle muligheter. Reisestipendiet går imidlertid til Viktoria Aurora Hughes. 

For et par-tre uker siden kunne i teorien nærmere 50 hester bli årets mestseirende på Øvrevoll. Nå er det tallet redusert til to. Simmy's Copshop leder, men How Dare You kan gå forbi. Sistnevnte vinner med seier eller andreplass, mens Simmy's Copshop holder unna om How Dare You blir firer eller dårligere. Men hva hvis hun blir nummer tre? Da får begge fire seire, null andre, 1 tredje og en fjerde. Da er de så jevne at undertegnede synes de bør få dele på tittelen. Uansett, om noen hadde spilt en duo på Hege Larsen Mjønli og Marie Lustig burde det blitt ny oddsrekord. Og helt til slutt til de spillere som tror at alle sprintløp på sandbanen vinnes fra innerspor: Samtlige seire for How Dare You er tatt fra det aller ytterste sporet! 

Listen for de mestvinnende og mestseirende er veldig ulike. I pengevei trengte Square de Luynes kun en start i Marit Sveaas' Minneløp for å gå til topps. I tillegg til Derbyvinneren Stroxx Carlras, som ble første dansktrente vinner av Norsk Derby på 29 år, er andre toppnavn Iron Butterfly, Kick On, og White Heart. Da er det til å forstå at Niels Petersen blir champion i 2021.  

Vi ønsker god jul og godt nytt år og møtes vi til sesongstart i 2022.