– En hedersmann

Skrevet av EVERYSPORT,  02.10.2021
Artikkelbilde

Slik beskriver Thomas Gjelsås, administrerende direktør på Øvrevoll galoppbane, Arnfinn Lund. Søndag ris Arnfinn Lunds Minneløp for fjerde gang, løpet til minne om Lund som gikk bort i 2017.

Lund ble 81 år gammel og døde i mars 2017. Galopptreneren satte dype spor i Øvrevolls historie med sine 1686 seire totalt. Hans første løp vant han allerede som 14-åring på Leangen. Lund var opprinnelig trønder og vokste opp nær Leangen Travbane.

I 1948 vedtok ledelsen på banen at det skulle arrangeres galoppløp på banen, og det tok ikke lang tid før Lund bemerket seg. Det var hesten Evy Arnfinn Lund vant sitt første løp med allerede som 14-åring. Det skulle bli mange flere.

 

STORE MERITTER: Trener Arnfinn Lund var en seiersgrossist på galoppbanen. Foto: Hesteguiden.com

Forkjærlighet for hoppene
Gjelsås var hesteeier hos Lund og kjente ham godt.

– Arnfinn var en hedersmann. Han hadde en fantastisk omgang med hestene og vant bortimot alt som kunne vinnes. Han hadde et ekstra godt håndlag med hoppene, ble det sagt. Det stemmer, sier Gjelsås.

Etter at det siste galoppløpet ble kjørt på Leangen i 1957, valgte Lund å flytte til Øvrevoll. Han tok med seg sin kone Undis, og de ble senere foreldre til Anita, Tove og Terje. Det var galopphester Lund ville holde på med. Slik ble det også. I 1958 trente han frem sin første vinner, Jabota. På ryggen satt 14 år gamle Terje Finnbråten.

– Jeg har faktisk vært hesteeier hos Arnfinn selv. Det var alltid en fornøyelse å møte ham. Glimtet i øyet, de gode historiene og all kunnskap. Arnfinn er jo født og oppvokst i Trondheim og har masse travblod i årene, forteller Gjelsås.

Enorm merittliste
Etter hvert gikk ferden videre til Nittedal og Rotnes Stutteri. Der ble mange triumfer feiret. Hans første championat tok han i 1968 og i samme tiår vant Lund også sine første klassiske seire. Miss Enden vant Oaks i 1966 og tre år senere gikk Carnaby Street til topps i 1000 Guineas.

Totalt ble det hele syv Derbyseire på Øvrevoll. Det første vant Lund med Starry Ho i 1973. Hans siste Derby vant han i 2011 med Without Fear. Lund gikk også seirende ut av Svensk Derby i 1979 og Dansk Derby i 2007. 

Ellers vant han alle de klassiske løpene fra seks til ti ganger. Han tok ti Kriterie-triumfer og seiret blant annet fire ganger i Oslo Cup. Mange i galoppmiljøet hadde en spesiell forkjærlighet for hoppa Entangle, som Lund kjøpte for en billig penge på auksjon i England.

Han var en mester til å plukke ut hester, samtidig som Lund var en gentleman med damene (les: hoppene), ble det sagt.

Lund trente også hinderstjernen Omoto Sando helt fram til han ga seg som trener i 2012.

EN HESTEKAR: Arnfinn Lund med en av sine favoritthester, Entangle. Foto: Eirik Stenhaug, Norsk Rikstoto