Championat-kampen: Murphy er vinneren

Skrevet av Tom W. Johannessen,  16.10.2021
Artikkelbilde
Oisin Murphy ble jockeychampion for tredje året på rad i England.

Fasiten er klar: Oisin Murphy er blitt engelsk jockeychampion for tredje året på rad. Han vant 153 løp. William Buick, som seiret i Sprint Strakes (Gruppe 1) lørdag, gikk til topps 151 ganger. 

- JEG FOKUSERTE på det jeg skulle fokusere på. Før lørdagen var det lite sannsynlig at jeg skulle klare det, men ikke helt umulig. Og det var viktige løp for arbeidsgiveren. Creative Force var veldig bra. Master Of The Seas trenger fast bane og fikk ikke det. Jeg synes det ble en bra dag. Og uansett: Dette har vært en sterk sesong med mange fine vinnere fra stallen. Og vi har spennende hester foran neste sesong. Det er viktig, oppsummerte William for ovrevoll.no da kruttrøyken hadde lagt seg på Ascot. Han var i fint humør og er
nå klar for flere løp i England i etterkant av sluttstrek for den offisielle delen av flatløpssesongen.
Så Breeders' Cup i USA, litt ferie, julefeiring i England og trolig en tur til Eiksmarka og Norge før 2022-start i Dubai.

- Er du sliten etter et tøft løp, bokstavelig talt?
- Kanskje mentalt. Men ikke så sliten fysisk som jeg trodde jeg skulle være. Jeg føler meg bra, svarer William som dro fra Ascot hjem til familiekveld, broder Andrew hadde blant annet tatt turen fra Norge. 

WILLIAM la altså press på Oisin Murphy i løpsdagens andre løp: Både Creative Force (se Godolphins bilde under) og William var strålende til seier i Sprint Stakes på Ascot i dag. William var "waiting him a bit", og det ble lett. Da var stillingen 153-151 med Murphy i tet og tre ritt igjen for William. "I've got good rides so I'll keep pushing.", sa han etter seieren med Creative Force.MEN MASTER OF THE SEAS skuffet i QEII Stakes og var aldri inne med sjanse på et underlag som ikke passet. Derby-vinneren Adayar kom fra en fjerdeplass i Prix de l'Arc og var "joint favourite" med Mishriff i Champion Stakes. William og Adayar var i tet ut på oppløpet, men 400 meter igjen var det for lite bensin igjen på tanken da angriperne kom utvendig. Adayar dalte til femte - og Myrphy var champion.

VANT dagens "headliner" gjorde femtehesten i Prix de l'Arc, franske Sealiway til 12 ganger pengene. Altså borteseier på Ascot. Cedric Rossi trener, Mickael Barzalona satt i salen. Førstepremien var nesten 8,5 millioner norske kroner 

"A BRILLIANT BATLLE"  er karakteristikken av Oisin Murphy vs. William Buick i championat-kampen. William lå 12 bak med ti dager igjen. Det så nesten umulig ut, men hans "jeg har lover meg selv å gi alt" var på alle måter en sannhet. Han fightet formidabelt og var et gyldent øyeblikk bare én bak, men fredagen på Haydock vest for Manchester ble avgjørende. Oisin Murphy satte to favoritter, William vant bare ett løp på en dag som så ut som noe helt annet på papiret. 

OISIN MURPHY i Racing Post etter at saken var klar: "I'm over the moon and thrilled to get it across the line. Thank you to my family and everyone, I've got a massive support group. The last week I've had a lot of people on my side. Frankie [Dettori] has been there every day messaging me and making sure my spirits were up. I was riding off instinct and as normal, which was key". 

TIL ITV OM DETTE var den tøffeste fighten hans på vei mot et championat: "Yeah, it was, especially in the last two weeks. He [Buick] was getting a lot more support than I was but I still had the likes of Andrew [Balding], Ed Walker, Hughie Morrison – I'll leave people out but Saeed bin Suroor has been amazing as well – so thanks to them.

TABLOIDENE i ENGLAND ga Murphy en omgang juling på vei inn i Champions Day. Han blåste rødt på Newmarket fredag for ni dager siden. Nå kommer historien om en angivelig "bust-up" i en Newmarket-pub kvelden før.
Murphy siteres i Racing Post: "I think everyone knows that I'm human and I'm quite honest but I need to do better. I don't want any issues surrounding my career and let's just focus on trying to ride winners and hopefully try to win another jockeys' championship next year".

WILIIAMS REKORDSESONG. Det ble ingen tittel for William, men dette er en rekordsesong for 33-årige Buick og trener Charlie Appleby som kan bli trenerchampion for første gang. Han er godt klar av feltet, men her er avslutningsdato 31. desember. Sistnevnte har forøvrig hele 14 Gruppe 1-seire i år, William har ni og kan snuse på pers'en her. 151 seire i England fra 1. mai til 16. oktober er også ny bestenotering.
På pengene er han ganske klar nummer én i England med over 63 millioner norske kroner inn på konto.
Premier fra Saudi Arabia, Dubai og Frankrike er ikke med i denne summen.

TRUESHAN og Hollie Doyle var ellers best og sterkest i Long Distance Cup, den tredje Gruppe 1-seieren for Trueshan i år. Stradivarius fikk veldig mye å gjøre og ble tredje på behørig avstand.

ESHAADA (Roger Varian/Jim Crowley) sørget for skimmel-seier med kort hode i Fillies & Mares Stakes. Storfavoritten Snowfall (Aidan O'Brien) ble bare tredje. Hun har hatt en tøff sesong, sjette i Prix de l'Arc. William hadde ikke ritt i dette løpet

KOMBINASJONEN William Haggas/Jim Crowley hadde en drømmedag med tre seire av seks på Ascot lørdag.

GODOLPHIN ble årets eier i England for 14. gang.