Nå er det match, William seks bak!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  09.10.2021
Artikkelbilde
William Buick og Native Trail på vei inn til klar seier i Dewhurst Stakes på Newmarket lørdag. Foto: Godolphin

William Buick har startet spurten. To på Newmarket fredag, en trippel lørdag. Murphy blåste rødt fredag, vant ett løp lørdag. 1-0 til William søndag. Murphy er nå seks foran med seks dager igjen.

MYE STÅR på spill når den engelske galoppen og flatløpssesongen nærmer seg finaledagen på Ascot neste lørdag. Charlie Appleby kan bli trenerchampion, han er snaut foran Andrew Balding. Og William fighter knallhardt for det som kan bli hans første championat. Det ser fortsatt tøft ut, men med 22 i seiersprosent de siste 14 dagene mot Murphys 15, er det han som er formjockeyen.

POINT LYNAS, COEREBUS OG NATIVE TRAIL var Buick-vinnerne på Newmarket lørdag. Den første en 9-oddser og maiden-hest fra Charlie Hills som vår mann red for første gang. De to sistnevnte er 2-åringer fra Charlie Appleby og Godolphin, begge trykket ned i toto'n lørdag. Med rette. Dette er toppen av 2-årsårgangen.
Ubeseirede Native Trail vant Dewhurst Stakes med to lengder. "Tons of ability", sa William rett etter løpet som har Gruppe 1-status og er det viktigste 2-årsløpet. Vi snakker om det som blir den høyest rankede 2-åringen i Europa i 2021. Pinatubo, også ubeseiret som 2-åring, vant det samme løpet i 2019.
- Vankelig å sammenligne, men Pinatubo hadde kanskje mer speed, sier William til ovrevoll.no lørdag ettermiddag.
Forøvrig: Native Trail er en en real type på 540 kilo - og nå favoritt til 2000 Guineas neste år.
Da William fant "daylight" lørdag, ble konkurrentene egentlig parkert.     

REKORDSESONG. For dem som liker tall: William Buick er inne i en rekordsesong. Han har så langt sittet på 152 vinnere i England (sesongen under ett, ikke bare championat-perioden som startet 1. mai og avsluttes 16. oktober), den forrige "pers'en" var 139. Innridne penger i England har passert 5,1 millioner pund. Det er best i England og også hans bestenotering i karrieren. Storløpstriumfer i Saudi Arabia, Dubai og Frankrike er ikke med i denne summen.
Så langt er antall Gruppe 1-seire åtte: Hurricane Lane (3), Native Trail (2), Adayar, Space Blues og Saffron Beach er hestene. Her jakter han antallet fra 2012-sesongen: Ni.
Det gjenstår nok løp av storløpssesongen til å tro ganske bestemt at han også her slår sin egen rekord.

OISIN MURPHY karakteriserte fredagen, som "a bad day". Det var for hans del andre gang med "a failed alcohol test": Han var under "the drink drive limit", men over "the riding limit" og ble stoppet.
Murphy skrev på Twitter i etterkant: 
"I was requested to take a breath test at Newmarket today. I blew under the drink drive limit but over the riding limit. I’m sorry to all the people I’ve let down today. I take full responsibility. I will be riding tomorrow."
Også i juni i 2019, på Salisbury, skjedde det samme. I fjor testet han positivt på kokain etter et løp på Chantilly i Frankrike i juli. Her ble han trodd på at eget inntak var null, sexpartner med kokain i blodet ga positiv test også for Murphy. Tre måneder på bakken ble straffen dengang.

TETMANNEN I ENGLAND vant på ursterke Buzz lørdag, løpet var Cesarewitch Handicap (3600 meter) der ledende William og Burning Victory ble tatt ned ganske greit i finishen. 26-årige Oisin Murphy er championjockey i England de to siste årene. I 2021 har han klart den meget sterke prestasjonen å jekke opp seierprosenten fra 17 i 2020 til mektige 22. Dette er et betydelig hopp og kan gi ny Murphy-tittel foran William Buick som har 21 i seiersprosent i år.

MEN SOM WILLIAM SIER; "jeg har lovet meg selv å gi alt". Og vi gir William en fair sjanse. Han var en ypperlig spurter i fjorårets siste uke - og kan gjøre det igjen. Dette kan bli en rå thriller kommende uke. Vi regner med solid William-backing fra Charlie Appleby de siste dagene. William har seks på Goodwood søndag, åtte ritt på Wolverhampton mandag. Murphy rir på Goodwood og Kempton de to neste dagene, elleve ritt til sammen. På papiret er det fordel William disse to neste dagene, men ikke mye. Følg med!

* Tony Hind er William Buicks agent. Han jobber stadig på spreng. Til Racing Post sa han dette tirsdag: "I probably have a little bit of an advantage against Oisin's agent because I do my own handicapping. I've just got to make sure my handicapping system and the horses he rides are right."

SISTE: William vant ett løp på Goodwood søndag, han var hode foran hardt angripende Oisin Murphy på ryggen av en favoritt. Sistnevnte "drew a blank". Søndag kveld er William seks bak. Mandag rir han på Wolverhampton, Murphy er på Kempton. Seks favorittspilte hester med William på ryggen mandag, Murphy har to. Seks løpsdager gjenstår før årets championjockey er klar. Følg med!