William: - Dette er en toppsjanse!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  01.10.2021
Artikkelbilde
DYNAMITTDUO: William Buick og Adayar, her fra seieren i King George and Queen Elizabeth Stakes (Gruppe 1) 24. juli i år. - Dette er det beste rittet jeg har hatt i "Arc", sier han til ovrevoll.no. Foto: Great British Racing

Søndag er han igjen klar for den største scenen: William Buick sitter på 3-årige Adayar, favoritten i Prix De l’Arc i Paris. - Dette er en toppsjanse! sier han foran Europas største galoppløp.


I FRANKRIKES HOVEDSTAD har solen planlagt å gjemme seg til startboksene åpnes for Europas viktigste galoppløp. Det blir regn – og mye regn inn mot den 100. utgaven av Prix de l’Arc. – Adayar håndterer bløt bane, men det bør ikke blir for bløtt, sier William og nevner andre Arc-hester som behersker tunge forhold: Hurricane Lane (James Doyle), Tarnawa (Christophe Soumillon), Snowfall (Ryan Moore)

TRIOEN som, sammen med Adayar, er de mest spilte hestene i det som er et absolutt toppfelt søndag. 
– Det er en veldig sterk Prix de l’Arc-utgave. Adayar har lettelse som 3-åring, men også Hurricane Lane og Snowfall er 3-åringer, Snowfall tar av ytterligere vekt som hoppe, sier vår mann foran et løp han aldri har vunnet.
Et løp som nå topper ønskelisten etter at Derby-triumfen i England var i boks på ryggen av Masar i 2018.

TO VERDENSKLASSEHESTER. William valgte å ri Hurricane Lane i Engelsk Derby. Også den trenes av Charlie Appleby. Adam Kirby fikk til slutt rittet (Oisin Murphy hadde dette opprinnelig) på Adayar som vant – ganske greit. Hurricane Lane mistet to framsko og ble treer.
– Vi hadde blitt toer uten det som skjedde, slår William fast.
Siden har Hurricane Lane vunnet Irsk Derby og St. Leger i England. Adayar, med tre på seks og 13 millioner på konto, var imponerende vinner av King George and Queen Elisabeth Stakes etter Derby-triumfen.
Toer her; kruttsterke Mishriff (John og Thady Gosden), førstehesten i Saudi Cup i 2021 med 82 milioner i første.
Nettopp de to siste løpene trekker William frem: - Adayar slo Hurricane Lane i Derby, og han var en strålende vinner av "King George", én og trekvart lengde foran Mishriff.

VANSKELIG VALG. - Det var uansett et vanskelig valg. Det er ikke mye mellom Adayar og Hurricane Lane, uttaler William som trolig, vi tipper trolig, kommer til å ligge som tredje-fjerde i Arc-feltet.
- Jeg har en plan, det har jeg selvfølgelig alltid, fortsetter han og betegner Longchamp som «en fair bane». 
- Jeg kjenner banen godt, sier han bestemt.
Klar tale, det er aldri rom for tvil når William Buick uttaler seg.

STARTSPOR 11 for startnummer 10 Adayar er langt ute, men dette spiller mindre rolle når underlaget er bløtt. Både Adayar og Hurricane Lane, som Williams beste-kompis James Doyle sitter på, rapporteres i absolutt topp orden. Adayar var strøket sist, men det var det som på originalspråket kalles "a minor setback".

* LONGCHAMP, med Seinen på den ene siden, ble for øvrig åpnet så langt tilbake som i 1857 med galoppentusiasten, keiser Napoleon III på plass. Sistnevnte en nevø av den mer kjente Napoleon. MURPHY I BAKKEN - ER KLAR IGJEN. Championjockey Oisin Murphy fikk en luftetur i paddocken på Salisbury torsdag (se skjermdumpen fra Racing UK over). 2-årige Oasis Gift var alt annet enn samarbeidsvillig. Det så stygt ut, men Murphy gikk selv inn i ambulansen før undersøkelse på sykehus. «My lip hit part of a railing and split in half, but they did a good job stitching it”, uttalte Murphy til Racing Post. Fredag var han tilbake i salen på Ascot.
Lørdag rir han Gruppe 1-løp på Newmarket – og søndag er han klar for Prix de l’Arc. Han sitter på den spennende japanske utfordreren Chrono Genesis (ti ganger pengene i forhåndsspillet) som var snaut slått av Mishriff i årets utgave av Dubai Sheema Classic.
Murphy red en galopp på hesten på Chantilly i Paris tirsdag, banen var "soft", men ikke tung. Murphy var veldig fornøyd. Men går de japanske hestene like godt på bløt bane? Flere eksperter mener nei.
Svaret og et par andre svar kommer søndag kl. 16.05.
Følg med! 

* Prix De l’Arc De Triomphe har mektige 30 millioner i førstepremie. Dette er søndagens 5+løp med 30 millioner norske kroner i jackpotpåfyll i førstepremiepotten. 

WILLIAM BUICKS ritt i dag på Newmarket og i morgen på Longchamp følger nedenfor: Ett Gruppe 1-løp i dag og fire i morgen; dette er årets weekend. William har fem Gruppe 1-triumfer så langt i 2021, tre på ryggen av Hurricane Lane. I 2012 vant han ni løp i det som er Formel 1-klassen i verdensgaloppen.
33-åringen fra Eiksmarka er favoritt i to av dagens løp på hjemmebanen - og også favoritt i to av søndagens løp i Paris.

         NEWMARKET LØRDAG

  • I dag, 14:10, Al Nafir, favoritt
  • I dag, 14:45, Achelois 
  • I dag, 15:20, Ernie's Valentine
  • I dag, 15:55, Saffron Beach, Chariot Stakes, Gruppe 1
  • I dag, 16:30, Al Mubhir
  • I dag, 17:05, Jasmine Joy
  • I dag, 17:40, Flame Of Freedom, favoritt

 

        LONGCHAMP SØNDAG

        I morgen, 14:50, Noble Truth, Grand Criterium, 2-åringer, Gruppe 1
       
        I morgen, 16:05, 
Adayar, Prix De l'Arc De Triomphe, Gruppe 1, 30 mill. i førstepremie, favoritt

        I morgen, 16:50, Babylone, Prix De l'Opera, Gruppe 1
         
        I morgen, 18:00, 
Space Blues, Qatar Prix De La Foret, Gruppe 1, favoritt