"Generalen er god. Nå kommer Admiralen"

Skrevet av Birger Christensen,  04.04.2022
Artikkelbilde
General de Vega, nå 5-åring, har vunnet 5 av 12 løp. Foto: Hesteguiden.com

General de Vega var fjorårets beste hest på stallen til Annike Bye Hansen. Nå skal Admiral de Vega prøve å bli like bra. Det blir veldig spennende.

- Eierne i Väsby Hest AB var ivrige på å skaffe seg en hest til etter Lope de Vega. Admiral de Vega er en ustartet 3-åring som lover godt. Ble operert i halsen i fjor høst, men er i full vigør. Om han blir like god som General de Vega, er det jo litt tidlig å si noe om. For Generalen var god i fjor, sier Annike til ovrevoll.no.

ANNIKE BYE HANSEN

Ubeseiret på Bro. Det har hun rett i med tallene 5-2-4 på 12 starter totalt. Fem seire altså og bare én gang utenfor trippelen. Tre starter på Bro har gitt tre seire. Begge de største sprintløpene på banen gikk i fjor til den røde stallen på Øvrevolls bortre langside. 
Eneste gang den gode sprinteren ikke kom på trippelen, var den eneste gangen han ikke startet på gress. Løpet gikk på Jägersro, og der har det ikke vært gressbane siden 1979. Da tok St. Remi fra Arnfinn Lunds stall den første norske seieren i Derby på banen. Men for General de Vega ble ikke kretsen rundt skremt. 

Start i Pramms. - Han pådro seg en skade, og vi velger å se bort fra det løpet. Det er så mange sprintløp på banen med veldig fine premier, Derfor prøver vi å starte der på Pramms-dagen 22. mai. Om det går bra er det løp på Derbydagen 17. juli med 500 000 svenske kroner å kjempe om, Det er ikke så ofte sprinterne har så mye i potten, tenker Annike høyt.

Flotte hopper. Takeko og Tambora Queen var to veldig gode 3-årige hopper i fjor. Takeko var sterk toer i 1000 Guineas, mens Tambora Queen gikk til topps Derby Milen. Begge er best på miledistanse.
- Tambora Queen kan nok strekke seg noe, men står neppe 2400 meter. Takeko er blitt sterkere siden i fjor, og kanskje kan hun ta opp kampen mot de eldre hoppene, mener Annike. 

Klassehester. Hele åtte hester på stallen har formtall 79 eller høyere. Da snakker vi om klasse. General de Vega og Swedish Dream er høyest med 92 og 90. Sistnevnte er fortsatt en elitehest, og annenplassen i Arnfinn Lunds Minneløp bak Kick On ga forhåpninger om et nytt år i toppen. Ellers er det mange hester som beveger seg rundt 85 i formtall, og disse håper selvsagt på å gjøre som General de Vega fikset i fjor: Da startet han på 83 og endte på 92! Blant de yngre var I Rest My Case en god norsk 2-åring i fjor og blir spennende å følge. Av 2-åringene er det en trekvart søster til Takeko og en bror til Semper Fi. Det er over tre måneder til årets første 2-årsløp, så vi får god grunn til å komme tilbake til de yngste når de får prøvd seg litt i treningsbanen.

Calcaterre pensjonist. En av stallens trofaste tjenere fant vi ikke på treningslisten. Populære Calcaterre er nå pensjonist. - Han sto før høyt i handicap til at han syntes det var morsomt å gå løp lenger. Ga signaler ut på høsten at det var greit å avslutte karrieren. Nå står han hos Marit Delebekk utenfor Sarpsborg, hvor vi også har sendt Majestic Max og Giovanni Nobile. Der har hestene det bra og nyter sin nye tilværelse, beretter Annike. 

- Og hva heter hesten som tar stallens første seier i 2022?
- Da svarer jeg Possession!

Navn og skilt med pondus. På veien ut fra en hyggelig prat ser vi at hestene har navnet sitt på stalldøren. Riktig fine med litt gammel pondus har skiltene.
- Det er nesten litt nostalgisk. Skiltene er laget av Trine Meling. Hun var sentral på stallen til Terje Dahl på 80-tallet, avrunder Annike.
Trine hadde for øvrig treneransvaret på stallen i 1985, da Terje var på sidelinjen. 77 seire ble det, og det er det høyeste seiersantallet på én sesong for en trener i Øvrevolls historie.