Bestevennene best, sølv til William

Skrevet av Tom W. Johannessen,  30.04.2022
Artikkelbilde
James Doyle og Coroebus (t.v.) holder unna for William Buick og Native Trail i 2000 Guineas. Foto: Godolphin

William Buick satt på ubeseirede Native Trail, James Doyle på nestfavoritten Coroebus fra samme stall i 2000 Guineas: Hvit lue slo blå lue - og James Doyle tok sin første klassiske seier i England.

Første til Appleby. Dette var samtidig Charlie Applebys første trenerseier i 2000 Guineas. Og den første dobbeltseieren til en trener på 20 år. Godolphin hadde tre tidligere triumfer i klassiker'n: Mark Of Esteem ('96), Island Sands ('99) og Dawn Approach (2013). En liten kuriositet: Jockeyvinner av 2000 Guineas i England i 1975 og 1976: Gianfranco Dettori, pappa'n til ikke ukjente Frankie. Bill Clift var seirende jockey på Wizard i 1809, det første 2000 Guineas-løpet. Clift var den første jockeyen i England som vant alle fem klassikerne.

* Førstepremien i Gruppe 1-løpet på Newmarket lørdag var 3,3 millioner norske kroner.

Vanskelig valg. "It was always going to be a very hard call for William to get off Native Trail", sa Charlie Appleby i etterkant. Native Trail var årets 2-åring i fjor med fire av fire og to Gruppe 1-seire. Coroebus hadde to av tre i 2021, William var styrmann i alle tre startene. Lørdag startet de to Godolphin-stjernene fra "contrasting draws": Native Trail mot "the stand's rail, Coroebus 15 hester unna stallkameraten. Med 200 meter igjen av de1600 på Rowley Mile rett frem gikk Doyles hest til tet for å bli der. Native Trail kjempet hardt, men var trekvart lengde dårligere - enkelt fortalt. William Buick var også sølvvinner i fjorårets utgave av samme løp etter målfototap på ryggen av Master Of The Seas.

Til Gruppe 1-løp: Nå går vinneren til St. James' Palace Stakes på Royal Ascot, Native Trail til et annet Gruppe 1-løp; Irsk 2000 Guineas på The Curragh, en bane som nok passer ham bedre.

* William har tidligere sagt til ovrevoll.no at Native Trail ikke står Derby-distansen. Det kan Coroebus gjøre.Tredjehesten i 2000 Guineas, Luxembourg fra Aidan O'Brien/Ryan Moore er forøvrig forhåndsfavoritt til Engelsk Derby på Epsom.

Stor dag for Doyle. William Buick og James Doyle, hvis avdøde bestemor på morssiden var norsk, har vært bestevenner i en årrekke. James var også forlover da William giftet seg med Jane i fjor. Og William ga da også tommel opp og "you deserved this one" til kompisen som er andrerytter hos Charlie Appleby. Men du får som kjent ikke jerndivisjonshester selv om du ikke velger først hos meget populære Charlie. I fjor vant Adayar Engelsk Derby for Adam Kirby som stallens tredjevalg. Han, altså hesten, var ikke et tredjevalg etter løpet

* Lørdagen var den første løpsdagen i championatkampen i England. Både William Buick og James Doyle vant to løp hver, med andre ord en pangstart for Godolphin-gutta. Sluttstrek settes etter Champions' Day på Ascot i oktober.